Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКТ_1курс_ПРАКТИЧН1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Лабораторне заняття № 2

Тема. Пристрої уведення-виведення інформації. Периферійні пристрої ЕОМ..

Мета: Самостійно навчитися використовувати клавіатуру комп'ютера для введення будь-якої символьної інформації або команд у вигляді комбінацій необхідних клавіш, здобути навички для досягнення достатньої швидкості роботи.

Обладнання: комп'ютери Pentium.

Хід виконання та зміст практичної роботи

Клавіатура комп'ютера доки що є основним засобом введення командно-символьної інформації, за допомогою якої користувач керує роботою обчислювальної системи. Тому дуже важливими моментами стають оволодіння основними прийомами та правилами роботи з клавіатурою, вивчення основних і спеціальних груп символів, способи їхнього набору, а також тренування для набуття достатніх навичок в роботі.

1. У ході роботи з програмою klav1.exe законспектуйте в робочий зошит основні поняття та прийоми роботи з клавіатурою. Тренувальні вправи даної програми відпрацюйте стільки раз, щоб у вас не було жодних проблем із набором будь-якого символу, розташованого на основному полі клавіатури.

2. Для тренування виконайте програму klav2.exe стільки раз, скільки зазначить викладач. Кожне тренування виконуйте без поспіху, обмірковуючи дії. Перед початком кожного завдання програма робить паузу, протягом якої контрольний час не відраховується. Відповідно до змісту завдання, записаному в заголовку, можна спокійно підготувати клавіатуру до виконання, переключивши її на потрібні регістри. Натиснувши потім будь-яку символьну клавішу (наприклад, пробіл), ви одержуєте згенерований текст контрольного завдання і починаєте його виконувати. На набір будь-якого символу дається до 3 секунд, тобто всі завдання ви можете виконати в дуже спокійному темпі. Основне джерело помилок — квапливість і неуважність. Якщо будь-яке завдання виконувати вам важко, — не поспішайте займатися «довбанням». Краще обміркуйте причини своїх невдач, зосередьтеся і повторить тренування з урахуванням тих поправок, що ви вважали для себе прийнятними. У крайньому випадку, звертайтеся за порадою до викладача.

3. Здайте контрольні завдання викладачу на залікову оцінку.

4. Дайте відповідь на контрольні питання, які наведені нижче, і запишіть відповіді в робочий зошит.

5. Запишіть висновки щодо досягнутих результатів у робочий зошит.

Контрольні питання

1. Де розташовані функціональні клавіші і для чого вони призначені?

2. У яких режимах може працювати додаткова клавіатура і як вона переключається?

3. Коли зручно використовувати додаткову клавіатуру?

4. Що таке регістр? Вкажіть усі регістри комп'ютерної клавіатури.

5. У яких випадках для набору великих (заголовних) літер зручніше використовувати клавішу Caps Lock, а в яких — клавішу Shift?

6. Чому деякі спеціальні символи (наприклад, «?», «.», «:» і деякі інші) дублюються на різноманітних клавішах?

7. Для чого використовуються клавіші Ctrl і Alt?

Лабораторне заняття № 3

Тема: Стуктура та основи ОС Windows

Мета: Ознайомитися з головним меню та довідковою системою Windows 98.

Обладнання: комп'ютери Pentium.

Програмне забезпечення: ОС Windows 98.