Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodykaДокумент Microsoft Office Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Основні проблеми дидактики вищої школи.

Тема 1. Дидактика вищої школи як наука. Її завдання, основні категорії та принципи. Навчальний процес у вищій школі як система організаційних і дидактичних заходів (2 год.).

Поняття про дидактику у класичній спадщині та сучасності. Категорії дидактики вищої школи. Принципи навчання як орієнтир у викладацькій роботі. Основні дидактичні концепції становлення сучасної дидактичної системи. Основні проблеми дидактики вищої школи на сучасному етапі. Поняття про процес навчання як діяльнісний, пізнавальний й комуніка-тивний. Структура навчального процесу. Соціальні функції навчання. Зовнішня і внутрішня структура навчального процесу. Філософські, методологічні і психологічні основи навчання, його рушійні сили.

Тема 2. Поняття про методи та прийоми навчання. Форми організації навчання у вищих навчальних закладах (1 год.).

Різні підходи до класифікації методів навчання у вищому закладі освіти. Словесні, наочні та практичні методи навчання. Методи навчання за ступенем керування навчальною діяльністю: під керівництвом викладача, самостійна робота студентів ( з книгою, курсова робота, дипломна робота, виконання трудових завдань).

Методи стимулювання інтересу до навчання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності: ділові та рольові ігри. дискусії , диспути, студентські наукові конференції, створення ситуації емоційно-моральних переживань, створення ситуації пізнавальної новизни та зацікавленості тощо.

Методи контролю і самоконтролю за ефективністю навчально-пізнавальної діяльності: методи усного контролю, методи письмового контролю, методи лабораторно0практичного контролю, методи самоконтролю.

Активні, інтерактивні методи, інноваційні методи: кейс-метод, “мозковий штурм”, метод проектів, метод портфоліо тощо.

Дискусія як метод навчання у вищій школі. Види дискусій: “круглий стіл”, дебати, “техніка акваріуму”, експертна група. “Технології” дискусії: прийом “зливи ідей”, прийом “оживлення”, прийом “вулик”, прийом дискусії з розподіленими ролями.

Тема 3. Особливості проведення різних типів лекцій, практичних, семінарських у внз (1 год.).

Лекція як форма організації навчання у вищій школі, її структура, особливості, методична концепція. Типи лекційних занять: вступна, тематична, оглядова, заключна. Методика підготовки до лекції. Семінарські заняття у вищій школі як форма організації навчання. Види і методика проведення семінарських занять: семінар запитань і відповідей, семінар – розгорнута бесіда, семінар – коментоване читання, семінар, що передбачає усні відповіді студентів, семінар-дискусія, семінар, що передбачає обговорення письмових рефератів студентів та їх оцінку (захист проектів), семінар-конференція, семінар-вирішення проблемних завдань, семінар-заняття на виробництві, семінар-прес-конференція, семінар -“мозковий шторм”, спецсемінари, наукові студентські семінари за спеціалізацією.

Лабораторні заняття, їх функції, завдання, структура. Особливості проведення лабораторних занять на факультеті журналістики. Шляхи підготовки до занять викладачів.

Змістовий модуль 2. Теорія організації педагогічної взаємодії з вихованцями

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]