Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
надхадження сировини .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

6.Інвентаризація продуктів, товарів і тари в коморі. Оформлення її результатів.

Інвентаризація – це перевірка та оцінка фактичної наявності продуктів товарів з даними бухгалтерського обліку.

Керівник підприємства сам встановлює терміни проведення інвентаризації. В свою чергу порядок проведення інвентаризації регулюється:

- Інструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, грошових коштів і документів і розрахунків, затвердженою наказом Мінфіну від 11.08.1994року № 69, з змінами і доповненнями;

В коморі інвентаризація повинна проводитись не менше одного разу у квартал. Вона проводиться по матеріально відповідальним особам (МВО), на зберігання яких ці цінності знаходяться.

Здійснення інвентаризацій розпочинається з підготовки наказу на її проведення. Для проведення інвентаризації створюється постійно діюча комісія. До складу якої входять фахівці в складській праці. Комісію очолює керівник підприємства. Перед проведенням інвентаризації голова збирає комісію на інструктаж.

Перед початком інвентаризації МВО дає розписку, що всі прибуткові і видаткові документи на товари і продукти, здані до бухгалтерії, всі товари, що надійшли оприбутковані, а ті , що вибули – списані.

В ході інвентаризації перевіряється фактична наявність товарів і продуктів шляхом підрахування, зважування, обміру.

По закінченню інвентаризації оформлені інвентаризаційні описи фактичних залишків товарів і тари в той же день, а якщо інвентаризація закінчується після робочого дня, то на наступний день до початку роботи голова інвентаризаційної комісії передає бухгалтеру, який веде облік цих цінностей. Після перевірки правильності вказаних цін, таксировки і підрахунків визначається попередній результат шляхом співставлення фактичних залишків по опису з обліковими даними по товарному звіту. Кінцевий результат інвентаризації в коморі бухгалтерія повинна встановити не пізніше 3-х робочих днів. Кожна сторінка опису повинна нумеруватися і вкінці сторінки виводиться підсумок натуральних одиниць, записаних на сторінці. Після закінчення записів вказується кількість заповнених рядків. Кожна сторінка підписується всіма учасниками комісії.

Продукти і товари отримані при проведенні інвентаризації, приймаються МВО в присутності комісії і оприбутковуються після інвентаризації.

Результати інвентаризації виявляються по кількості і сумі окремо по кожному найменуванню, сорту, ціні товару і тари, для чого складають порівнювальну відомість, в якій вказують облікові і фактичні залишки товарів і тари, і результати (нестачі і лишки). Часто порівнювальну відомість поєднують в одному бланку з інвентаризаційним описом.

При інвентаризації може бути викрита пересортиця товарів – надлишки і недостачі одноіменних товарів. Взаємний залік дозволяється лише як виняток за один той же період, що перевіряється, та в межах одного найменування товару або в одній і тій же групі товарів, які мають схожість по зовнішньому вигляду або впакованих в однакову тару (при відпуску їх без розпаковки), і здійснюється в тотожній кількості.

Вартісні різниці в цінах, які виникли в результаті пересортиці (в зв‘язку з продажем одного сорту товару за інший, більш вищий). Втрати від продажу або відпуску товарів більш дорожчого сорту з урахуванням допустимого заліку відносяться на винних осіб, з яких і стягується завдана шкода. При перевищенні лишку над вартістю відсутніх запасів – збільшення вартості відповідних запасів.

При виведенні кінцевих результатів в випадку недостачі товарів бухгалтер проводить розрахунок їх природних втрат. Вони виникають у наслідок всихання, випарювання, розпилювання, витікання. Природні втрати сировини і продуктів списуються з МВО по фактичним розмірам, але не вище встановлених норм. Наказ Мінторгу Про затвердження норм природних втрат продовольчих товарів в торгівлі і інструкцією по їх застосуванню від 02.04.87р. № 88.

Таким чином природні втрати продуктів в коморі розраховуються шляхом множення кількості (суми) відпущених продуктів за між інвентаризаційний період, незалежно від термінів їх зберігання в коморі, на норму природних втрат по кожному товару окремо.

Нестачі в межах норм природних втрат списуються на собівартість продукції, товарів. Нестачі понад норм, і по тим товарам на які не має норм списуються на винних осіб. В інших випадках списується на фінансові результати діяльності. Остаточне рішення про списання нестачі вирішує керівник підприємства і оформлює це наказом.

5