Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
160.26 Кб
Скачать

«2» Робота з боржником по добровільному поверненню "проблемної" заборгованості

Якщо вартість ліквідного заставленого майна в повній мірі забезпечує вимоги банку за кредитним договором, повернення "проблемної" заборгованості здійснюється шляхом продажу заставленого майна за згодою заставодавця з направленням коштів на рахунок банку.

Повернення "проблемної" заборгованості здійснюється шляхом продажу позичальником (за допомогою банку) іншого майна з перерахуванням коштів в рахунок повного (часткового) погашення заборгованості.

У разі наявності у позичальника ліквідних платоспроможних поручителів фізичних або юридичних осіб, з ними проводиться робота по перерахуванню банку (за договорами поруки, переводу боргу та ін.) заборгованості в рахунок повного (часткового) повернення заборгованості позичальника.

«3» Направлення документів для отримання виконавчого документу

Проведення претензійної роботи проводиться незалежно від наявності укладених угод в забезпечення виконання зобов'язань позичальником за кредитним договором або домовленостей з позичальником (поручителем тощо) про реалізацію предмету застави чи повернення боргу.

Відповідальна особа юридичного підрозділу протягом 3-х робочих днів, з дня затвердження керівником плану заходів по поверненню заборгованості, з дотриманням вимог Цивільного та Господарського кодексів України готує претензію та надає її на підпис уповноваженій особі. Претензія уповноваженою особою підписується протягом 2-х робочих днів з дня її отримання. Розрахунок заборгованості за кредитним договором, на запит відповідальної особи юридичної служби, надається кредитною службою протягом 2-х робочих днів.

Протягом 2-х робочих днів з дня отримання підписаної керівником претензії, працівник юридичного підрозділу надсилає претензію позичальнику, поручителю або гаранту рекомендованим або цінним листом, чи вручає під розписку.

При частковому визнанні позичальником претензії, на суму не визнаної по претензії, працівник юридичного підрозділу готує позовну заяву про стягнення заборгованості за кредитним договором та надає її на підпис уповноваженій особі. Позовна заява повинна містити найменування та адреси господарського суду, сторін, ціну позову, зміст позовних вимог, виклад обставин, на яких ґрунтуються вимоги та документи, що їх підтверджують, розрахунок сум позову та законодавство, на підставі якого подається позов.

При умові наявності нотаріально посвідченого договору застави , укладеного в забезпечення виконання зобов'язань по кредитному договору, для вчинення виконавчого напису нотаріусом, працівник юридичного підрозділу протягом 3-х робочих днів, з дня затвердження керівником плану заходів по поверненню заборгованості, готує та за підписом уповноваженої особи направляє нотаріусу заяву про вчинення виконавчого напису з додатками:

- оригінал договору застави;

- розрахунок заборгованості за кредитним договором за підписом уповноваженої особи, який по запиту працівник юридичного підрозділу, надається кредитною службою протягом 2-х робочих днів;

- копії кредитного договору та додаткові угоди до нього.

По закінченню строку наданого нотаріусом позичальнику для добровільного погашення заборгованості (при умові надання такого), працівник юридичного підрозділу надає в бухгалтерський підрозділ банку документи для проведення сплати державного мита та оплати послуг нотаріуса, пов'язаних з вчиненням виконавчого напису. Після оплати державного мита відповідальна особа юридичного підрозділу отримує у нотаріуса виконавчий напис про звернення стягнення на заставлене майно.

Протягом 2-х робочих днів з дня отримання виконавчого напису нотаріусу, працівник юридичної служби готує заяву про відкриття виконавчого провадження та за підписом уповноваженої особи направляє її на примусове виконання в державну виконавчу службу з оригіналом виконавчого напису вчиненого на оригіналі (копії - при частковому стягненні заборгованості) договору застави.

Позовна заява підписується уповноваженою особою банку та протягом 2-х робочих днів з дня її отримання працівником юридичного підрозділу подається до відповідного судового органу.

Протягом 2-х днів з дня отримання виконавчого документу, працівник юридичного підрозділу готує заяву про відкриття виконавчого провадження та за підписом уповноваженої особи направляє її на примусове виконання в державну виконавчу службу з оригіналом виконавчого документа.

Всі процесуальні документи, що стосуються судового розгляду та виконавчого провадження готуються відповідальною особою юридичної служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]