Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
160.26 Кб
Скачать

«4» Направлення та супроводження примусового виконання виконавчих документів

У разі повернення державною виконавчою службою виконавчого документу без виконання або частковим його виконанням в зв'язку з відсутністю коштів на рахунку боржника, працівник юридичного підрозділу протягом 2-х робочих днів готує клопотання про зміну способу виконання рішення до відповідного судового органу та надає його на підпис уповноваженій особі. Клопотання уповноваженою особою підписується протягом 2-х робочих днів з дня його отримання.

Протягом 2-х робочих днів з дня отримання підписаного керівником клопотання, працівник юридичного підрозділу направляє його до відповідного судового органу.

Після отримання виконавчого документу Відповідальна особа юридичного підрозділу готує заяву про відкриття виконавчого провадження та за підписом Уповноваженої особи направляє її на примусове виконання в державну виконавчу службу (надалі ДВС) разом з оригіналом виконавчого документу.

В залежності від того по якому виду споживчого кредиту виникає проблемна заборгованість відповідно й буде різнитися робота банку. Так, зокрема, особливість роботи щодо повернення проблемної заборгованості за кредитами, виданими на придбання товарів тривалого використання, на оплату послуг полягяє у наступному. Через 5 календарних днів з дати винесення на рахунок простроченої заборгованості кредитний підрозділ зобов’язаний на протязі 15 календарних днів обдзвонювати позичальника, який не погасив заборгованість, з проміжком у 5 днів, по вказаним в анкеті контактним телефонам. Якщо заборгованість не погашена протягом 20 календарних днів, кредитний підрозділ направляє письмове повідомлення - рекомендований лист позичальнику та у разі наявності – поручителю. В разі наявності часткової або повної простроченої заборгованості та відсотків в термін більше 30 днів та при винесенні 2-го траншу кредиту на рахунок простроченої заборгованості кредитний підрозділ сповіщає в усній формі службу банківської безпеки про факт виникнення простроченої заборгованості та інформує про результати бесіди з боржником. При неможливості встановлення місцезнаходження позичальника, через 15 днів з початку спроб встановлення контакту з позичальником, кредитний підрозділ сповіщає в усній формі службу банківської безпеки про відсутність позичальника за реквізитами, вказаними у анкеті та інформує про результати бесіди з боржником. Служба банківської безпеки протягом 10 днів з дати отримання повідомлення від кредитного підрозділу, проводить співбесіду з позичальником на предмет погашення заборгованості, у разі негативного результату цього заходу надає письмовий висновок щодо результатів переговорів, який зберігається у кредитній справі.

У разі повідомлення кредитним підрозділом про неможливість встановлення місцезнаходження позичальника, служба банківської безпеки з дня отримання цього повідомлення здійснює розшук позичальника за місцем роботи, через родичів та іншими наявними способами, а також проводить роботу з родичами позичальника на предмет погашення заборгованості .

При наявності 2-х несплачених платежів працівник юридичного підрозділу направляє позичальнику рекомендований лист-претензію про дострокове повернення заборгованості по кредитному договору. При наявності двох чергових несплачених платежів за кредитом та процентами протягом 3-х днів з дня отримання висновку служби банківської безпеки щодо негативного результату переговорів з позичальником та його родичами чи відсутністю будь-яких контактів за вказаними у анкеті реквізитами, працівник юридичного підрозділу направляє рекомендований лист позичальнику з повідомленням про дострокове повернення заборгованості по кредитному договору, а у разі наявності – і поручителю (крім випадку прострочення останнього траншу).

При виникненні проблемної заборгованості банком по кредитах, наданих на інвестування в житлове будівництво, на купівлю житла та інші цілі, що забезпечені нерухомим майном, майновими правами на майбутню нерухомість банком будуть застосовуватися наступні дії:

- направляє інформацію про виникнення проблемної заборгованості по кредиту, наданому для інвестування в житлове будівництво та/або купівлю нерухомого майна або інші цілі, що забезпечені нерухомим майном або майновими правами на майбутню нерухомість, у підрозділ банківської безпеки для перевірки останніми майнового стану боржника, наявності обставин, які можуть негативно вплинути на його платоспроможність, та підрозділ по оцінці заставленого майна для перевірки стану об’єкту нерухомості, який є об’єктом кредитування (забезпечення), юридичному підрозділу.

Працівник юридичного підрозділу:

  • отримує витяг з державного реєстру іпотек щодо об’єкту нерухомості, переданого у іпотеку банку (у разі необхідності);

  • направляє (рекомендованим або цінним листом) вимогу до боржника та іпотекодавця (заставодавця) про дострокове виконання основного зобов’язання та відшкодування збитків.

Якщо протягом 30 днів зустріч з боржником або іпотекодавцем (заставодавцем) відбулася, і останній запропонував прийнятні для Банку умови позасудового врегулювання проблеми погашення боргу, працівник кредитної служби складає письмовий висновок про можливість укладення з боржником (іпотекодавцем) договору про задоволення вимог іпотекодержателя або інших договорів щодо добровільного погашення заборгованості.

Висновок подається працівником кредитного підрозділу на розгляд кредитного комітету установи банку.

В разі згоди кредитного комітету установи банку із пропозиціями щодо шляхів погашення заборгованості, викладеними у висновку, працівник кредитної служби готує необхідні договори, організовує їх підписання позичальником (іпотекодавцем) та передає на підпис уповноваженій особі Банку .

Контроль за виконанням додаткових угод здійснюється працівником кредитної служби банку до повного погашення проблемної кредитної заборгованості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]