Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
160.26 Кб
Скачать

4. Порядок дій при настанні страхового випадку

При настанні страхового випадку, Установа банку і Позичальник зобов'язані без затримки, але в будь-якому разі не пізніше ніж 3 дні (за винятком вихідних та святкових днів), якщо інше не обумовлено в Договорі страхування, повідомити про це Страховика або його представника, способом, який зазначено у Договорі страхування.

Несвоєчасне повідомлення Страховика про настання страхового випадку надає останньому право відмовити у виплаті страхового відшкодування, якщо не буде доведено, що Страховику своєчасно стало відомо про настання страхового випадку або що відсутність у Страховика відомостей про це не могла вплинути на його обов'язки сплатити страхове відшкодування.

При настанні страхового випадку, передбаченого Договором страхування, Страхувальник зобов'язаний вжити розумних та посильних заходів в обставинах, що склалися, для зменшення можливих збитків.

Витрати по зменшенню збитків, які належать відшкодуванню Страховиком, якщо вони були необхідні або вчинені для виконання вказівок Страховика, повинні бути відшкодовані Страховиком, навіть якщо відповідні заходи виявилися невдалими.

Для виплати страхового відшкодування Позичальник або Установа банку надають Страховику заяву в довільній формі про настання страхового випадку з одночасною передачею таких документів, які свідчать про настання страхового випадку і про розмір збитку:

- копію або оригінал Договору страхування;

- копію або оригінал кредитного договору;

- усі інші документи, які дають змогу встановити розміри збитків, які підлягають відшкодуванню.

В разі настання страхового випадку Позичальник і Установа банку також зобов'язані:

а) вжити всі можливі заходи для з'ясування причин та наслідків страхового випадку;

б) негайно сповістити Страховика про всі вимоги, які пред'являють Страхувальнику в зв'язку з страховим випадком;

в) забезпечити, наскільки це можливо, участь Страховика у встановленні розміру заподіяної шкоди;

г) надати Страховику всю доступну йому інформацію і документацію, яка дозволить йому зробити висновок щодо причин, дії і наслідків страхового випадку, про характер та розмір заподіяного збитку;

д) не визнавати частково або цілком вимоги, які пред'являються їм третіми особами і які не вказані в кредитному договорі, в зв’язку з страховим випадком, а також не приймати на себе будь-яких прямих або непрямих обов'язків з урегулювання таких вимог без згоди Страховика.

Страхове відшкодування виплачується Страховиком в 10-ти денний термін (за винятком вихідних та святкових днів) після отримання всіх необхідних документів по страховому випадку та погодження з Позичальником остаточного розміру завданого йому збитку (якщо інші строки не встановлені договором).

В разі настання страхового випадку конкретний розмір збитків встановлюється Страховиком після узгодження з Установою банку і Позичальником на підставі документів, отриманих від них, а також з урахуванням рішення суду, документів правоохоронних, податкових, банківських органів, місцевих органів влади, висновків експертів та спеціалізованих фірм, діючих на підставі ліцензій (юридичні, аудиторські, консультаційні).

Остаточний розмір страхового відшкодування встановлюється після відрахування із збитків франшизи, та сум покриття кредитного боргу, які надійшли Установі банку від Позичальника після настання страхового випадку.

Якщо при настанні страхового випадку по відношенню до зазначених в цьому Договорі ризиків вищенаведеного Кредитного договору діяли інші договори добровільного страхування, Страховик виплачує відшкодування в частині, яка припадає на його долю по сукупній відповідальності.

Страхове відшкодування виплачується в тій валюті, яка передбачена Договором страхування.

Страховик має право відмовити у виплаті страхового відшкодування у випадках, коли:

а) Позичальник вчинив навмисні дії (або бездії), спрямовані на настання страхового випадку;

б) Установа банку або Позичальник несвоєчасно повідомили Страховика про настання страхового випадку;

в) Позичальник або Установа банку не виконали своїх обов'язків по Договору страхування;

г) Установа банку отримала повне відшкодування збитків за Договором страхування від особи, винної у їх заподіянні;

д) в інших випадках, передбачених законодавством України.

При настанні страхового випадку і виплаті страхового відшкодування в разі відсутності достатніх коштів у Позичальника, Страховик має право задовольнити свої майнові права шляхом реалізації товарно-матеріальних цінностей або іншого майна Позичальника, яке набуте Позичальником за кошти, з яких було надано кредит. Задоволення майнових прав Страховика можливе також за рахунок переуступлення інших майнових прав Позичальника перед Установою банку, що мали місце на момент настання страхового випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]