Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
298.5 Кб
Скачать

Тема 11. Фінансовий ринок

  1. Суть, призначення та функції фінансового ринку.

  2. Суб’єкти фінансового ринку.

3. Структура фінансового ринку.

4. Кредитний ринок та ринок цінних паперів як основні складові фінансового ринку.

  1. Ринок фінансових послуг.

1. Суть, призначення та функції фінансового ринку

Мобілізація й перерозподіл фінансових ресурсів відбувається через фінансовий ринок. Фінансовий ринок є складовою сферою фінансової системи держави.

Об'єктивна передумова функціонування фінансового ринку — неспівпадання потреби в фінансових ресурсах у того чи іншого суб'єкта ринку з їх наявністю. В одних власників є надлишок коштів, в інших, навпаки, виникає потреба в інвестуванні. При­значення фінансового ринку полягає в акумулюванні тимчасово вільних коштів та їх ефективному використанні.

Функціональне призначення фінансового ринку — посеред­ництво в русі грошових коштів від інвесторів до емітентів; від кредиторів до позичальників і назад. Механізм функціонування фінансового ринку розглянуто на рис. 11.1.

За економічною сутністю фінансовий ринок — це сукупність економічних відносин, пов’язаних з розподілом фінансових ресурсів, купівлею-продажем тимчасово вільних грошових коштів і цінних паперів.

Об’єктами відносин на фінансовому ринку є грошово-кредитні ресурси, цінні папери та фінансові послуги, суб’єктами відносин — держава, суб’єкти господарювання, фізичні особи.

За організаційною структурою фінансовий ринок — це сукупність ринкових фінансових інституцій, що супроводжують потік коштів від власників фінансових ресурсів до позичальників. До них належать комерційні банки, валютні та фондові біржі, інвестиційні фонди, лізингові організації, пенсійні та страхові фонди, національний банк, позабіржові торговельні системи, інші фінансові інституції, які відповідно до чинного законодавства можуть здійснювати операції на фінансовому ринку.

Функції фінансового ринку:

  1. Мобілізація заощаджень приватних осіб, приватного бізнесу, державних органів, зарубіжних інвесторів та трансформація акумульованих грошових коштів у позичковий та інвестиційний капітал.

  2. Перерозподіл на взаємовигідних умовах грошових коштів підприємств із метою їх ефективнішого використання.

  3. Фінансове обслуговування учасників економічного кругообігу та фінансове забезпечення процесів інвестування у виробництво.

  4. Вплив на грошовий обіг та прискорення обороту капіталу, що сприяє активізації економічних процесів.

  5. Страхова діяльність та формування умов для мінімізації фінансових та комерційних ризиків.

  6. Кредитування уряду, місцевих органів самоврядування шляхом розміщення урядових та муніципальних цінних паперів.

  1. Суб’єкти фінансового ринку

Основними су­б'єктами фінансового ринку виступають:

  • інститути позафінансової сфери,

  • населення,

  • професійні учасники ринку — фінансові інститути та інститути інфраструктури,

  • іноземні учасники ринку,

  • держа­ва.

Інститути позафінансової сфери — це юридичні особи, рези­денти певної держави, які займаються виробництвом різноманітних товарів та наданням послуг, виключаючи фінансові послуги. До інсти­тутів позафінансової сфери належать промислові та сільськогоспо­дарські підприємства, корпорації, установи, організації тощо. Разом з іноземними учасниками ринку вони або виступають інвесторами, або емітують і розміщують на ринку власні фінансові активи.

Основним джерелом фінансування для нефінансових інститутів виступають банківські кредити, інші види пози­чок, облігації та акції.

Населення виконує на ринку роль інвестора, придбаваючи ті чи інші цінні папери або запозичуючи кошти на кредитному ринку. У країнах з розвиненою ринковою економікою до 70% населення вкла­дає кошти в різноманітні фінансові активи. Значна частина насе­лення отримує довгострокові кредити на придбання житла та на інші цілі. В Україні тільки незначна частина населення займається інве­стуванням у цінні папери. Практично відсутнє також довгостроко­ве кредитування населення банківськими установами, що є ознакою перехідного періоду з нестабільним та нерозвиненим фінансовим ринком.

Представниками фінансових інститутів, без яких неможливе функціонування фінансового ринку, є комерційні банки, кредитні спілки, інвестиційні банківські фірми, пенсійні фонди, страхові та інвестиційні компанії тощо.

Основними видами діяльності фінансо­вих інститутів на ринку є:

  • придбання на ринку одних фінансових активів і перетворення їх на інші, які задовольняють певним вимогам (трансформація ак­тивів);

  • торгівля фінансовими активами за свій рахунок;

  • купівля-продаж фінансових активів від імені клієнтів;

  • допомога в створенні й розміщенні на ринку нових фінансових активів;

  • консультації учасникам ринку щодо інвестування;

  • управління активами інших учасників ринку.

Фінансові інститути поділяють на дві основні категорії — депозит­ні та недепозитні. До депозитних інститутів належать комерційні бан­ки, ощадні банки, ощадні та кредитні асоціації, кредитні спілки. (Джере­ла фінансових ресурсів та активи депозитних та недепозитних інститу­тів наведено в табл. 11.1.)

Таблиця 11.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]