Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
298.5 Кб
Скачать

3. Структура фінансового ринку

Наявність багатьох типів фінансових ринків пов'язана з існуван­ням різних підходів до їх класифікації. Розглянемо основні підхо­ди і, відповідно, основні класифікації фінансових ринків.

  1. За терміном обігу фінансових активів, що можуть бути в обігу на ринку, фінансовий ринок поділяють на ринок грошей та ринок капіталів (див. рис. 11.2).

Рис. 11.2. Класифікація фінансових ринків за терміном обігу фінансо­вих активів

На ринку грошей здійснюється короткострокове інвестування коштів. На цьому ринку перебувають в обігу фінансові активи, термін обігу яких не перевищує одного року: короткострокові казначейські зобов'язання, ощадні та депозитні сертифікати, векселі, різні види короткострокових облігацій тощо.

На ринку грошей корпорації за­лучають кошти для підтримки оборотного капіталу в разі виникнен­ня тимчасових короткострокових потреб у грошових коштах. Фінан­сові інститути, зокрема комерційні банки, залучають кошти на тако­му ринку для надання позичок іншим суб'єктам ринку та для під­тримки ліквідності на належному рівні. Короткострокові цінні па­пери на ринку грошей більш ліквідні та характеризуються меншим коливанням цін, ніж на ринку капіталів, тому здійснення інвестицій на грошовому ринку менш ризикове, ніж на ринку капіталів.

Структуру грошового ринку можна представити таким чином:

  • обліковий ринок — це частина грошового ринку, де ко­роткострокові грошові кошти перерозподіляються між прями­ми суб'єктами ринку, фінансово-кредитними інститутами шляхом купівлі-продажу високоліквідних активів (векселів, чеків та інших цінних паперів) зі строками погашення до 1 року. Основними операціями на обліковому ринку є облікові та переоблікові операції комерційних банків, НБУ з вико­ристанням комерційних та казначейських векселів, інших кедів короткострокових зобов'язань;

  • міжбанківський ринок — це частина грошового ринку, де тимчасово вільні грошові ресурси банківських установ залуча­ються та розміщуються ними між собою у формі міжбанківських кредитів та депозитів на короткі терміни. Міжбанківські кредити — одне з основних джерел формування банківських ресурсів, які використовуються комерційними банками для виконання зобов'язань перед клієнтами, регулювання ба­лансів, дотримання вимог НБУ тощо;

  • валютний ринок — це сектор грошового ринку, де здійс­нюється купівля-продаж валюти шляхом обміну однієї валюти на іншу з метою обслуговування зовнішньоекономічних відно­син, міжнародних розрахунків та інших цілей суб'єктів валют­ного ринку і на якому урівноважується попит і пропозиція на такий специфічний товар як валюта. Валютний ринок як сис­тема включає в себе підсистеми валютного механізму (право­вих норм та інститутів) та валютних відносин між суб'єктами валютного ринку.

Ринок капіталів призначений для довгострокового інвестування коштів в основний капітал. На ринку капіталів надаються середньо- та довгострокові кредити, перебувають в обігу середньо- та довгостро­кові боргові цінні папери, а також інструменти власності — акції, для яких термін обігу не встановлюється.

Емітуючи акції та облігації, залучаючи банківські кредити, корпорації формують на ринку капі­талів фінансові ресурси, необхідні для модернізації і розширення виробництва, впровадження нових технологій, освоєння виробниц­тва нових видів продукції. Фінан­сові інститути формують власні фінансові ресурси, які перебувають у їх використанні протягом усього періоду функціонування і забез­печують економічне зростання та економічну стабільність фінансо­вому інституту.

В цілому на ринку довгострокових запозичень держава, підприємницькі структури і населення отримують за визначену плату в довгострокове або безстрокове користування фінансові ресурси інших учасників ринку.

2. За організацією торгівлі фінансовий ринок поділяється на кре­дитний та ринок цінних паперів. Кредитний відображає ту частину фінансового ринку, яка функціонує на основі укладення кредитних угод. Він має договірний характер. Ринок цінних паперів являє собою особливу форму торгівлі фінансовими ресурсами, яка опосередковується випуском та обігом цінних паперів.

Грошові потоки, що відображають функціонування фінансового ринку, характеризуються досить складними схемами руху фінансових ресурсів. На кредитному ринку центром концентрації і координації руху грошових потоків є комерційний банк. На ринку цінних паперів центром торгівлі ними і відповідно ключовим суб’єктом цього ринку виступає фондова біржа.

Особливе місце у структурі фінансового ринку посідає ринок фінансових послуг, які надаються юридичним і фізичним особам відповідно до чинного законодавства під контролем держави або інших визначених законодавством органів.

Фінансовий ринок досягає найбільшої ефективності, коли задіяні усі його складові: ринок грошей, ринок кредитів, ринок цінних паперів, ринок фінансових послуг.

У цілому структура фінансового ринку може бути зображена у вигляді схеми:

За терміном обігу фінансових ресурсів

Ринок грошей

Ринок капіталів

За організацією торгівлі

Кре- дитний ринок

Ринок короткострокових позичок

Ринок довго- та середньострокових позичок

Ринок цінних паперів

Ринок короткострокових боргових зобов’язань

Ринок довго- та середньострокових боргових зобов’язань

Фондовий ринок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]