Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАК РЕК по ревіз бюд.уст..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
458.24 Кб
Скачать

4.5.7. Особливу увагу необхідно звернути на оплату праці осіб, які працюють за сумісництвом.

Примітка: умови роботи за сумісництвом регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» (далі - Постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.1998 № 43.

Сумісники повинні виконувати роботу за сумісництвом у вільний від основної роботи час, тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день, загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності). Це обмеження поширюється і на працівників, які займають вищезазначені посади на роботі за сумісництвом.

4.5.8. Необхідно перевірити правильність оформлення первинних документів по нарахуванню заробітної плати, табелів обліку робочого часу. Дані табелів обліку робочого часу треба співставити з наказами на відпустки, даними листків непрацездатності, особовими рахунками. Звернути увагу чи не допускались випадки нарахування заробітної плати працівникам під час перебування їх у відпустках, на лікарняних, на санаторно-курортному лікуванні.

З метою з'ясування чи не допускалась виплата заробітної плати на «підставних» осіб («мертві душі») необхідно зіставити трудові книжки працівників, штатний розпис, тарифікаційні списки, особисті картки, платіжні чи розрахунково-платіжні відомості, провести опитування працівників установи та провести перевірку відпрацювання робочого часу.

З метою встановлення фактів виплати заробітної плати за невідпрацьований робочий час, під час ревізії необхідно провести зустрічні звірки на підприємствах, установах, організаціях за основним місцем роботи сумісників, де встановити чи не було «накладок» робочого часу за основним місцем роботи і за сумісництвом, перебування у відрядженні, на відпочинку за путівкою, лікарняному, а також для виявлення вигаданих та підставних осіб, зарахованих на роботу за сумісництвом. Відповідно до статті 102-1 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ), сумісники одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

4.5.9. Також встановлюється реальність заборгованості по заробітній платі та інших соціальних виплатах, чи не створено її штучно, наявність фактів несвоєчасних виплат та простроченої заборгованості з оплати праці.

При цьому перевіряється своєчасність виплати заробітної плати, відпускних та виплат сум при звільненні, строки для виплати яких визначені статтями 115 та 116 КЗпПУ.

У разі, коли заробітна плата виплачується з порушенням строків її виплати, необхідно перевірити чи проводиться нарахування компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати у відповідності до статті 34 Закону України «Про оплату праці». Адже в такому випадку компенсація втрати заробітної плати, у зв'язку із порушенням строків її виплати, провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Індексація заробітної плати проводиться лише у випадку, коли величина індексу споживчих цін перевищує поріг індексації 101%. При цьому доходи починають індексувати через місяць після перевищення. Однак, якщо проводиться збільшення доходу (наприклад, через збільшення розміру мінімальної заробітної плати, тощо), то даний місяць приймається за базовий и заробітна плата не індексується (при умові того, що сума збільшення доходу більше суми індексації).

Примітка: індексація заробітної плати проводиться у відповідності до Порядку проведення індексації коштів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Крім того, необхідно звернути увагу на наявність дебіторської заборгованості із заробітної плати, яка рахується на дату наступну після виплати заробітної плати. Наявність такої заборгованості свідчить про виплату заробітної плати наперед, тобто за невідпрацьований робочий час (фактичне проведення скритого безвідсоткового кредитування працівників за рахунок бюджетних коштів), чим порушується стаття 94 КЗпПУ, якій зазначено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

4.5.10. При перевірці правильність проведення виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності, звертається увага чи не проводилась виплата допомоги за рахунок коштів установи більше п'яти днів, чи не проведена виплата заробітної плати за час перебування працівника на лікарняному, а також чи правильно обраховано середню заробітну плату.

Примітка: середня заробітна плата для визначення розміру відшкодування шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків обчислюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням».

При перевірці правильності проведення виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, звернути увагу на правильність проведення виплат застрахованим особам (крім добровільно застрахованих та застрахованих, які знаходились у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), які сплачують страхові внески менше повних шести календарних місяців протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку.

Допомога по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах сплачується виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку в 2007-2008 роках відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням».

Необхідно перевірити правильність віднесення витрат за сутністю платежу до відповідного КЕКВ. Так, оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію, та суми вихідної допомоги при припиненні трудового договору за своєю сутністю являються видатками на оплату праці працівників установ. Тобто видатки на оплату праці та утримання з неї повинні проводитись за КЕКВ 1111 «Заробітна плата» та 1120 «Нарахування на заробітну плату» відповідно.

4.5.11. При перевірці виплат заробітної плати за трудовими угодами звіряється обсяг виконаних робіт із показниками, зазначеними у договорі та в акті приймання робіт, а також проаналізувати, чи не здійснювалась оплата за трудовими угодами тих робіт, які відносяться до посадових обов'язків штатних працівників.

Компенсація моральної шкоди працівникам за рахунок коштів підприємств, що виплачується за рішенням суду, слід розглядати як поточні трансферти населенню, тому оплата вказаних видатків проводиться за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

4.5.12. По Реєстру депонованих сум форма № 441 (бюджет) обліку необхідно перевірити достовірність, повноту та правильність віднесення до реєстру сум своєчасно не отриманих сум заробітної плати та стипендій в установлений для виплати з каси установи термін та достовірність проведення їх виплат. При цьому дані Реєстру необхідно співставляти з відомостями на виплату заробітної плати, стипендій, видатковими касовими ордерами, платіжними дорученнями та бухгалтерськими довідками про списання заборгованості, щодо якої термін позовної давності минув.

При цьому необхідно врахувати, що заборгованість по депонованій заробітній платі у випадку, коли строк позовної давності минув (стаття 257 Цивільного Кодексу України), перераховується до бюджету (лист Державного казначейства України від 04.08.2008 № 15-04/1729-12544 «Про надання роз’яснень»). Звернути увагу на виплату депонованої заробітної плати перед закінченням терміну позовної давності працівникам, в першу чергу, звільненим. Для підтвердження отримання сум депонованої заробітної плати доцільно, по можливості, взяти у них пояснення.

4.5.13. Необхідно звернути увагу на повноту сплати обов'язкових платежів до державних цільових фондів, а саме: на державне соціальне страхування і обов'язкових внесків до Державного фонду зайнятості та Пенсійного фонду України. Звернути увагу на те, чи дотримуються вимоги чинних нормативних актів щодо відрахування відсотків від фонду заробітної плати працюючих інвалідів, що регламентовано законами України «Про збір на обов'язкове соціальне страхування», «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Слід відмітити, що контроль за сплатою вищезазначених зборів покладено на відповідні фонди до яких зараховуються кошти, тому у разу виявлення порушень з даного питання, до проведення ревізії необхідно залучати представників цих фондів.

4.6. Стан розрахункової дисципліни (обсяги, характер, строки і причини утворення, достовірність дебіторської та кредиторської заборгованості). Стан виконання господарських угод

4.6.1. При здійсненні ревізії стану розрахункової дисципліни та стану виконання господарських угод, основними документами, які підлягають перевірці є:

бухгалтерські облікові регістри: меморіальний ордер № 4 «Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими дебіторами» Форма № 408 (бюджет) та № 408-авт (бюджет), № 6 «Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими кредиторами» форма № 409 (бюджет) чи № 409-авт (бюджет) (дані зазначених ордерів співставляються з даними інших меморіальних ордерів, відомості до меморіальних ордерів, книга «Журнал-головна», Баланс);

первинні документи, які додаються до облікових регістрів (рахунки, накладні, акти виконаних робіт, акти звірок взаєморозрахунків тощо);

укладені договори, контракти, угоди;

книги обліку асигнувань та прийнятих зобов'язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]