Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правоохор.10.СБУ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Тема 10. Служба безпеки україни

1. Загальні засади діяльності та система органів СБУ

2. Основні напрямки діяльності СБУ

3. Повноваження СБУ

4. Кадри СБУ

5. Контроль і нагляд за діяльністю СБУ

Рекомендована література

1. Конституція України. – К, 2009. – 48с.

2. Про боротьбу з корупцією: Закон України від 5 жовтня 1995р № 356/95 – ВР /Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 34. – Ст. 266. (Бібліотека офіційних видань).

3. Про контррозвідувальну діяльність: Закон України від 26 грудня 2002р. № 374-ІV /Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України – 2003. – № 12. – Ст. 89. (Бібліотека офіційних видань).-

4. Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю: Закон України від 30 березня 1993р. № 3341 - ХІІ /Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 1993р. – № 35. – Ст. 358. (Бібліотека офіційних видань).

5. Про розвідувальні органи України: Закон України від 22 березня 2001р. № 2331 - ІІІ /Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 19. – Ст. 94. (Бібліотека офіційних видань).

6. Про Службу зовнішньої розвідки України: Закон України від 1 грудня 2005р. № 3160 – ІV /Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України – 2006. – № 8. -–Ст. 94. (Бібліотека офіційних видань).

7. Про Службу безпеки України: Закон України від 25 березня 1992р. № 2229 -ХІІ /Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 27. – Ст. 382. (Бібліотека офіційних видань).

8. Бараннік Р.В. Судові, правоохоронні та правозахисні органи України. Навчальний посібник. – К.: Дакор, КНТ, 2008. – 348С..

9. Гель А.П. Судові та правоохоронні органи України: Навч. посіб. /А.П. Гель, Г.С. Семаков, С.П. Кондракова. – Київ.: МАУП, 2004. – С.85-96.

1. Загальні засади діяльності та система органів сбу

Служба безпеки України – це державний правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. Служба безпеки України (далі – СБУ) підпорядкована Президенту України і підконтрольна Верховній Раді України.

Правову основу діяльності Служби безпеки України становлять Конституція України, Закони України: “Про Службу безпеки України”, ”Про контррозвідувальну діяльність”, ”Про розвідувальні органи України”, “Про оперативно-розшукову діяльність”, “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”, а також інші акти законодавства України та відповідні міжнародні правові акти, визнані Україною.

Завдання СБУ визначені в ст. 2 Закону України “Про Службу безпеки України” (далі – Закону), відповідно до вимог якої на цю службу покладається захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб.

До завдань Служби безпеки України належать також і попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки та інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України.

Діяльність СБУ здійснюється на засадах законності, поваги до прав та гідності особи; позапартійності, а також відповідальності перед народом України. В оперативно-службовій діяльності СБУ дотримується також принципів поєднання єдиноначальності і колегіальності, гласності і конспірації.

Систему органів СБУ складають: Центральне управління СБУ; Служба безпеки Автономної Республіки Крим; регіональні органи служби безпеки; органи військової контррозвідки; військові формування; навчальні, науково-дослідні та інші заклади СБУ.

Центральне управління СБУ відповідає за стан державної безпеки, координує і контролює діяльність інших органів СБУ. До складу Центрального управління входять: апарат Голови СБУ; функціональні підрозділи – розвідки, контррозвідки, військової контррозвідки, захисту національної державності, боротьби з корупцією і організованою злочинною діяльністю, боротьби з тероризмом і захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів; інформаційно-аналітичний, оперативно-технічний, оперативного документування, охорони державної таємниці, спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації, слідчий, урядового зв'язку, по роботі з особовим складом та інші підрозділи. Основними актами, які видає Центральне управління СБУ є накази, положення, розпорядження, інструкції, вказівки, які є обов'язковими до виконання у системі СБУ.

До регіональних органів СБУ належать: обласні управління СБУ, їх міжрайонні, районні та міські підрозділи, розміщення і територіальна компетенція яких можуть не збігатися з адміністративно-територіальним поділом України. Крім того, виходячи з інтересів державної безпеки органи і підрозділи СБУ можуть створюватися і на окремих державних стратегічних об'єктах і територіях, у військових формуваннях. У своїй оперативно-службовій діяльності регіональні органи СБУ не залежать від органів місцевої державної адміністрації та місцевого самоврядування, посадових осіб, партій і рухів.

Органи військової контррозвідки створюються для контррозвідувального забезпечення Збройних Сил України і Прикордонних військ України та інших військових формувань, дислокованих на території України.

Керівництво діяльністю СБУ, її Центральним управлінням здійснює Голова Служби безпеки України, який несе персональну відповідальність за виконання завдань, покладених на СБУ і призначається Верховною Радою України за поданням Президента України. Голова СБУ має заступників, які за його поданням призначаються Президентом України. У СБУ створюється і діє колегіальний дорадчий орган - колегія, яка визначає шляхи виконання покладених на СБУ завдань, приймає рішення з основних напрямів і проблем оперативно-службової діяльності та роботи з кадрами. Рішення колегії приймаються більшістю голосів і оголошуються наказами Голови Служби безпеки України.

До складу колегії входять Голова СБУ, його заступники, Голова Служби безпеки Республіки Крим та інші особи, крім народних депутатів України, призначені Президентом України за погодженням з Верховною Радою України. Перебування членів колегії в партіях, рухах, інших громадських об'єднаннях, що мають політичні цілі, на період служби чи роботи за контрактом в органах та підрозділах Служби, зупиняється. Положення про колегію СБУ затверджується Президентом України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]