Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правоохор.10.СБУ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

2. Основні напрямки діяльності сбу

Служба безпеки України свою діяльність здійснює за двома основними напрямками: 1) контррозвідувальна діяльність; 2) боротьба зі злочинністю по категоріям справ, які віднесені законодавством до компетенції СБУ.

Контррозвідувальна діяльність - це спеціальний вид діяльності у сфері забезпечення державної безпеки, яка здійснюється з використанням системи контррозвідувальних, пошукових, режимних, адміністративно-правових заходів, спрямованих на попередження, своєчасне виявлення і запобігання зовнішнім та внутрішнім загрозам безпеці України, розвідувальним, терористичним та іншим протиправним посяганням спеціальних служб іноземних держав, а також організацій, окремих груп та осіб на інтереси України.

Метою контррозвідувальної діяльності є попередження, своєчасне виявлення і запобігання зовнішнім та внутрішнім загрозам безпеці України, припинення розвідувальних, терористичних та інших протиправних посягань спеціальних служб іноземних держав, а також організацій, окремих груп та осіб на державну безпеку України, усунення умов, що їм сприяють, та причин їх виникнення.

Завданнями контррозвідувальної діяльності є:

- добування, аналітична обробка та використання інформації, що містить ознаки або факти розвідувальної, терористичної та іншої діяльності спеціальних служб іноземних держав, а також організацій, окремих груп та осіб на шкоду державній безпеці України;

- протидія розвідувальній, терористичній та іншій діяльності спеціальних служб іноземних держав, а також організацій, окремих груп та осіб на шкоду державній безпеці України;

- розроблення і реалізація заходів щодо запобігання, усунення та нейтралізації загроз інтересам держави, суспільства та правам громадян.

СБУ є спеціально уповноваженим органом державної влади у сфері контррозвідувальної діяльності. Окремі контррозвідувальні заходи виключно в інтересах забезпечення охорони державного кордону України, посадових осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона, а також забезпечення безпеки своїх сил і засобів, інформаційних систем та оперативних обліків можуть проводити розвідувальні органи України та Управління державної охорони України. Здійснення контррозвідувальних заходів іншими суб'єктами забороняється. Організація та координація контррозвідувальної діяльності покладаються на Центральне управління СБУ.

Контррозвідувальна діяльність здійснюється гласно і негласно. Гласні контррозвідувальні заходи передбачають використання відкритих (офіційних) форм і методів роботи у сфері забезпечення державної безпеки. Негласні контррозвідувальні заходи здійснюються із залученням осіб, які конфіденційно співпрацюють з контррозвідувальними органами і підрозділами, а також з використанням оперативних, оперативно-технічних та спеціальних сил і засобів. Про результати контррозвідувальної діяльності СБУ звітує Президенту України та інформує Верховну Раду України.

При здійсненні контррозвідувальної діяльності державою гарантується дотримання конституційних прав та свобод людини і громадянина. Обмеження прав та свобод людини і громадянина не допускається, крім випадків, передбачених чинним законодавством України.

Боротьба зі злочинністю, як напрямок діяльності СБУ, полягає у виявленні, припиненні, розкритті та розслідуванні злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки та інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України.

Цей напрямок діяльності здійснюється шляхом проведення оперативно-розшукових, а також кримінально-процесуальних заходів по виявленню і розкриттю злочинів, віднесених ч.3 ст.112 КПК України до підслідності органів СБУ, а саме: шпигунство, диверсія, державна зрада, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, контрабанда, відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, терористична діяльність, а також злочини у сфері охорони державної таємниці тощо. Ця діяльність СБУ регламентується Законом України ”Про оперативно-розшукову діяльність” та КПК України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]