Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ранкова гімнастика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

У гімнастиці з елементами Хатха-йоги основна увага приділяється статичному підтриманню пози. Виконання вправ поєднується зі спокійним диханням і розслабленням. Для підвищення інтересу у дітей дошкільного віку заняття зручно проводити у формі спокійної казки, яку розповідає вихователь. Кожну вправу доцільно розучувати окремо. Показ супроводжується поясненням. При вивченні вправи бажано створити образ, доступний дитячому розумінню; викликати у дитини бажання увійти в запропонований образ. Дуже важливо підтримувати на заняттях спокійну доброзичливу обстановку.

Оптимальний час для занять – уранці перед сніданком. Можна займатися перед обідом або після денного сну. До занять необхідно звільнити сечовий міхур, носоглотку, бажано звільнити кишечник.

Тривалість занять поступово збільшуєть від 5-7 хвилин до 20-30 хвилин. Усі вправи проводяться у вільному темпі, без примусу.

Привітання Сонця (Сурья Намаскар)

Регулярне виконання вправи сприяє зміцненню і розтягуванню м'язів, суглобів кінцівок, покращує стан хребта та внутрішніх органів.

Комплекс складається з 12 поз (асан), які виконуються в точній послідовності одна за одною. Кожен рух синхронізований з диханням. Комплекс можна виконувати як самостійне заняття або як розминку перед будь-яким фізкультурним заняттям, зокрема, заняттям Хатха-йогою.

Традиційно цей комплекс виконують на світанку при сході сонця. Перед його виконанням сонце вітають такими словами: «Проджерело світла та енергії на землі! Зі своїх незліченних променів даруй мені хоча б один, щоб я міг хоч на мить засвітитися і заблищали під ним так само яскраво, як і ти!».

Кожну позу розучують окремо. Після освоєння окремих поз учаться виконувати їх у плавній послідовності одна за одною. Всі пози із згинанням тулуба виконують на видиху, з розгинанням – на вдиху.

  1. Поза «Привітання». Встати прямо, ноги разом, стопи паралельно одна одній. Долоні складені разом перед грудьми. Грудна клітка розправлена, живіт підтягнутий, спина пряма, погляд прямо перед собою, дихання вільне.

  2. Поза «Гори». На вдиху спокійно підняти руки вгору, розправити груди, потягнути вгору спину. П'ятки не відривати від підлоги.

  3. Поза «Рука до ноги». На видиху нахилитися вперед і вниз. Долоні мають знаходитися на одному рівні з п'ятами. Якщо не вдається – зігнути ноги в колінах.

  4. Поза «Вершник». На вдиху відставити ліву ногу назад і опустити ліве коліно на підлогу. Праву ногу зігнути в колінному і тазостегновому суглобах. Одночасно потягнутися спиною догори, розправити груди.

  5. Поза «Гора». На видиху приставити праву ногу до лівої, підняти таз якомога вище. Голова, шия, надпліччя розслаблені. П'ятки стоять на підлозі.

  6. Поза «Вісім членів». Плавно опустити на підлогу обидва коліна, обидва ліктя, груди і підборіддя. Тепер до підлоги торкається вісім частин тіла: 2 стопи, 2 коліна, 2 ліктя, груди і підборіддя, що і дало назву цій позі. Дихання довільне.

  7. Поза «Кобра». На вдиху підняти і розправити груди, спираючись руками об підлогу. Лікті притиснуті до підлоги. Розправити груди, розслабити надпліччя, шию. Спину тягнути вгору. У комплексі це вправу починати виконувати з попереку, шию тому сильно не розгинати.

  8. Поза «Гора» повторює п’яту. При видиху відірвати таз, стегна, гомілки від підлоги, як можна вище підняти сідниці.

  9. Поза «Вершник» повторює четверту. При вдиху праву ногу поставити між кистей рук. Ліву ногу залишити позаду, ліве коліно на підлозі. Спину потягнути догори.

  10. Поза «Рука до ноги» повторює третю. При видиху поставити ліву ногу до правої, нахилитися вперед. Шия, надпліччя розслаблені.

  11. Поза «Гора» повторює другу. При вдиху випрямити тулуб, підняти руки догори, розправити груди.

  12. Поза «Привітання» повторює першу. При видиху опустити руки, скласти долоні перед грудьми.

Зробити кілька вдихів-видихів в позі «Привітання» і повторити весь цикл, помінявши опорну ногу.

Дихальна гімнастика

Дихальна гімнастика покращує розвитку легенів дітей. Дихальні вправи дитина має виконувати вранці та серед дня. В літній час заняття краще проводити на повітрі. Їх також використовують після ранкової гімнастики та після гімнастики пробудження (денний сон) для встановлення дихання.

Трубач

     Сидячи, кисті рук затиснути в трубочку, підняти догори. Повільно видихаючи, голосно промовляти „п-ф-ф-ф”. Повторити 4-5 разів.

Півень

     Стати прямо, ноги нарізно, руки опустити. Підняти руки в сторони, а потім плескати ними по стегнах. Видихаючи, промовляти „Ку-ку-рі-ку”. Повторити 5-6 разів.

Летить м’яч

     Стоячи, руки з м’ячем підняті вгору. Кинути м’яч від грудей вперед. Промовляти видихаючи „у-х-х-х-х”. Повторити 5-6 разів.

Гуси летять

 Повільна ходьба упродовж 1-2 хвилин. Піднімати руки в сторони – вдих, руки вниз – видих, промовляти „г-у-у-у-у”.

Комплекс дихальних вправ

"Подорож до лісу"

1."Паротяг". Ходьба з поперемінними рухами зігнутими в ліктях руками і примовлянням: "чух-чух-чух". Зупинитися, піднятися на носочки, вдихнути через ніс, видихнути "ту-у-у-у".

2."На лужку" - розминка. Руки вгору до сонечка - вдихнути носом, присісти - видихнути через рот.

3."Високі дерева та низькі кущики". Руки вгору, піднятися на носочки -вдихнути; руки вниз, сісти на п'ятки - видихнути.

4."Нюхаємо квітку" - повільний вдих носом і різкий, ривками видих через рот на уявні пелюстки.

5.'Туси полетіли" - повільна ходьба. Вдихнути - руки в різні боки, видихнути - "га-га-а-а".

6."Пугач". Вдихнути носом, видихнути "ух-ух-х".

7."Комарики". Затримати дихання, плескати в долоні, ніби ловити комарів. Хто більше комариків спіймає на одному диханні.

8."Зозуля". Тривалий вдих, видих - "ку-ку-ку".

9."Загубились". Тривалий вдих, видих - "агов-ов-ов!"

10. "Паротяг". Повторити вправу 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]