Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ремонт холодильників.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
441.34 Кб
Скачать

Ремонт холодильників

Особливості ремонту холодильників абсорбційного типу. Несправність холодильного агрегату може бути викликана засмічуванням термосифона в результаті осідання твердих часток у водоаммиачном розчині при зарядці агрегату, а також влучення окалини, що відділяється від внутрішньої поверхні труб. При повному засмічуванні термосифона його треба під час ремонту агрегату замінити. Ознаками повного засмічування можуть служити дуже гаряча пароотводящая труба, холодні змійовики абсорбера й конденсатор. При частковому засмічуванні випарник обмерзає не повністю, і холодильник працює зі зниженою холодо-производительностью. Таке засмічування іноді вдається ліквідувати постукуванням по генераторі або багаторазовим перевертыванием агрегату. Якщо тверді частки осядуть і відновиться нормальна циркуляція водоаммиачного розчину, то холодильний агрегат може знову нормально працювати. При частковому засмічуванні термосифона внаслідок скорочення циркуляції водоаммиачного розчину аміак не надходить у конденсатор, і тепло, що йде від електронагрівника, затрачається на обігрів пароотводящей труби й генератора. Якщо в холодильному агрегаті заміняють термосифон, то необхідно додатково підігнати місця його стиків з генератором, прихопити в трьох-чотирьох місцях термосифонну трубку, а потім приварити термосифон. Зварювання роблять із азотним захистом, після чого генератор продувають азотом. Далі агрегат знімають зі стапеля для зварювання й ставлять на стенд для рихтування й перевірки геометричних розмірів. Рихтувальний стенд являє собою вертикально розташовану сталеву панель, установлену на металевій підставці з кутової сталі. Нагорі панелі, ліворуч, є вікно для випарника, а в середині- притиск для кріплення водневого бачка холодильного агрегату. У її середній частині перебувають два відкидних захоплення для кріплення абсорбера.

Сторінки: 1 2 3

Ремонт холодильників

Після рихтування холодильний агрегат перевіряють у ванні на герметичність. Для цього підключають шланг із азотом до зарядного штуцера, заповнюють агрегат азотом під тиском 4,9 Мпа й опускають його у ванну. Потім включають висвітлення й перевіряють стан зварених швів. Не щільність швів визначають по появі пухирців азоту в місцях неякісного зварювання. При виявленні не герметичності зварених швів варто витягти агрегат з ванни, відключити від пресувального шланга, стравити азот і підварити шви в місцях витоку, після чого вдруге перевірити агрегат на герметичність. Останню операцію-заповнення холодильного агрегату водоаммиачным розчином - проводять на спеціальному зарядному стенді (зарядної станції). Спосіб усунення часткової закупорки називається відкачкою. Для її проведення треба демонтувати холодильний агрегат, отсоединить електричну частину, зняти кожух генератора, простукати молотком термосифон по всій його довжині, зібрати кожух. Потім поставити агрегат на підлогу верхнім кутом генератора (на трубопровід, що виходить із кожуха) і робити кругові рухи агрегатом протягом 2-3 хв. Після цього встановити його в холодильну шафу й змонтувати встаткування. Якщо зазначеними мірами не вдається налагодити нормальну роботу холодильного агрегату, його необхідно замінити або відремонтувати з перезарядженням водоаммиачным розчином і воднем. При порушенні герметичності системи холодильного агрегату відбувається витік аміаку й водню, і в приміщенні, де перебуває холодильник, відчувається різкий захід аміаку У місці витоку на поверхні агрегату з'являється бура пляма. Найчастіше вона буває в місцях зварювання або зарядному штуцері. При роботі холодильного агрегату з порушеною герметичністю сильно нагріваються всі його частини. У цьому випадку необхідно замінити агрегат або відремонтувати його й перезарядити.

Сторінки: 1 2 3

Ремонт холодильників

Для виявлення витоку у відремонтованому агрегаті в стаціонарних умовах може бути застосований простий метод. Зібрані й уже заряджені агрегати офарблюють фарбою, у яку входить індикатор аміаку- фенолфталеин. У місцях витоків аміаку відразу ж з'являються яскраві плями. Раніше для визначення мікро витоків місця зварювання в холодильному агрегаті обкладали лакмусовим папером. Несправний агрегат знімають і знову заряджають водоаммиачным розчином і воднем або заміняють новим. Технологічний процес ремонту холодильників складається з наступних основних операцій. Із установленого на верстаті агрегату знімають кожух генератора й теплоізоляцію (шлаковату), потім з вузла генератора- коробочку з теплоізоляцією, а із заслінки - картонну прокладку.

Розбирання, складання й контроль якості ремонту холодильників. При ремонті хКонтроль якості й ремонту

Розбирання, складання й контроль якості ремонту холодильників. При ремонті холодильника залежно від виявленої несправності виникає необхідність у його частковому або повному розбиранні. Умови й способи демонтажу окремих вузлів у різних холодильниках можуть різнитися. Однак у всіх випадках розбирання варто робити в послідовності, що виключає зайвий демонтаж вузлів, що не перешкоджають виконанню роботи. Наприклад, у холодильниках з уведенням випарника через дверний проріз перед демонтажом холодильного агрегату необхідне часткове розбирання лицювальних накладок і зняття дверки морозильного відділення. У холодильниках з уведенням випарника через люк у задній стінці шафи цього робити не потрібно. При повному розбиранні рекомендується дотримуватися наступного порядку: знеструмити холодильник, вийнявши вилку зі штепсельної розетки мережі; витягти всі приналежності - посудини, полки, піддон, стекло й ін.; зняти двері шафи з навішень; демонтувати дверку морозильного відділення, лицювальні накладки, холодильний агрегат і камеру; вийняти теплоізоляцію; розібрати двері шафи, демонтувавши внутрішню панель із ущільнювачем; вийняти теплоізоляцію із дверей і розібрати затвор. Послідовність демонтажу терморегулятора залежить від місця його розташування. Дефектні вузли агрегату отпаивают за допомогою пропанового пальника. Одночасно видаляють фільтр капілярної трубки (при його наявності в холодильному агрегаті) і здійснюють відпайку технологічного патрубка, замість якого при складанні встановлюють новий патрубок. Якщо випарник не підлягає заміні, але є можливість продути його сухим повітрям для видалення масла, то отпаивают капілярну трубку. Зачищення відпаяних кінців трубопроводів виробляється при подачі осушеного повітря в трубопровід.

Сторінки: 1 2

олодильника залежно від виявленої несправності виникає необхідність у його Контроль якості й ремонту

Після розпаювання й зачищення патрубків заглушають їхні кінці. У компресорів горизонтального типу в правій кришці від прохідних контактів электропаяльником отпаивают вивідні кінці обмоток статора убудованого електродвигуна. Від лівої кришки за допомогою пальника отпаивают нагнітальний патрубок. Кришки направляють на мийку й сушіння. Перед демонтажом кожух ставлять на торець і відвертають чотири гвинти, що з'єднують статор і компресор. Компресор з ротором у зборі витягають із кожуха вручну або за допомогою спеціального оправлення ПБ-78 і відправляють на мийку й сушіння. Статор упресовують на гідравлічному пресі, використовуючи оправлення ПК-1. При цьому важливо не послабити посадкові місця в кожусі для установки нового або відремонтованого статора. Кожух направляють на мийку й сушіння, а статор піддають контролю опору обмоток і діелектричної міцності їхньої ізоляції. При розбиранні компресора горизонтального типу з ротором у зборі за допомогою пристосування ПСР-1 знімають ротор з колінчатого вала, потім, використовуючи молоток і керн, упресовують заглушки редукційного клапана й масляного насоса, витягають пружини, плунжер масляного насоса й редукційний клапан. Знявши запірне кільце переднього підшипника й контрольний штифт, від'єднують підшипник від колінчатого вала. Після цього відокремлюють маслоприемник і його кришку, відвернувши гвинти кріплення (при цьому компресор розташовують маслоприемником нагору).

частковому або повному розбиранні. Умови й способи демонтажу окремих вузлів у Класифікація й принцип роботи

Класифікація, принцип роботи й основні технічні параметри холодильників. Для штучного охолодження служать спеціальні машини або апарати. Машини, які відбирають тепло від охолоджуваного об'єкта й передають його в більше тепле навколишнє середовище, називаються холодильними машинами. У домашніх холодильниках застосовуються в основному парові холодильні машини. Вони так називаються тому, що здійснюване ними охолодження якого-небудь об'єкта відбувається внаслідок кипіння (перетворення в пару) спеціальної рідини, що циркулює в замкнутій системі машини. Таку рідину називають робочою речовиною холодильної машини, або холодильним агентом (холодоагентом). Розрізняють парові холодильні машини двох типів - компресійні й абсорбційні. У компресійних машинах циркуляція холодоагенту забезпечується компресором, що приводиться в дію електродвигуном, а в абсорбційних машинах вона відбувається за рахунок теплової енергії нагрівання електронагрівника або газу, що спалюється. Поряд з перерахованими існують ще термоелектричні холодильні машини, у яких холодоагент відсутній. У них "переносником" тепла від охолоджуваного об'єкта в більше тепле навколишнє середовище є електрони, тобто електричний струм. У домашніх холодильниках термоелектричний метод охолодження поки ще має обмежене застосування. Класифікація домашніх холодильників. Холодильники класифікуються по способі одержання холоду: ДО - компресійного, А - абсорбційні; по способі установки: Ш - що вбудовуються напольные у вигляді шафи, З - що вбудовуються напольные у вигляді стола, Н - вбудовува_ настінні, Б - що вбудовуються; по ступені комфортності: звичайної; П - підвищеної; по числу камер: однокамерні, Д - двокамерні. У цей час розроблений і уведений у дію параметричний ряд холодильників, побудована відповідно до величини їхнього внутрішнього об'єму.

Класифікація й принцип роботи

Він є обов'язковим доповненням до діючого державного стандарту й включає наступні значення: 160, 180, 200, 220, 240, 260, 280, 300, 350 і 420 дм3. Крім того, холодильник у вигляді стола має об'єм 150 дм. Цей ряд створений для 8 моделей абсорбційних холодильників, 17 - компресійних і 3 моделей морозильників. Єдині розміри холодильників у плані - 600X600 мм. Компресійні холодильники одержали найбільше поширення в побуті. Холодоагентом у них служить фреон-12, що відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 19212- 73 називають також хладоном-12. Хладон-12 добре розчиняє мастила, знижуючи їхню в'язкість. Тому в агрегатах застосовують грузле абсолютно безводне фреоновые нафтове масло марки ХД 12-16. Внаслідок великої плинності хладона воно добре проникає в усі сполуки тертьових деталей і змазує їх, але при влученні в теплообмінні частини агрегату погіршує тепловіддачу. У холодильниках розглянутого типу основним вузлом є компресор. У них застосовуються одноциліндрові поршневі не прямоточні компресори двох типів: ДХ і ФГ, що працюють на хладону (фреоні)-12. Компресор ДХ має кривошипно-шатунний механізм, горизонтальний вал із частотою обертання 1500 хв і зовнішню підвіску, а компресор ФГ -механізм із вертикальним валом частотою обертання 3000 хв- і внутрішню підвіску. Принцип роботи компресійного агрегату полягає в тому, що пари холодоагенту відсмоктуються з випарника 3 компресором і проходять усередину кожуха, прохолоджуючи обмотку електродвигуна. Стислі в компресорі пари по нагнітальній трубці надходять в охолоджуваний навколишнім повітрям конденсатор 2, де вони мають тиск 600-1050 кпа. У конденсаторі пари хладона переходять у рідкий стан, віддаючи тепло навколишньому середовищу.

Сторінки: 1 2 Потім рідкий хладон через регулюючий вентиль (капілярну трубку) надходить у випарник. Капілярна трубка створює необхідний для роботи перепад тиску між конденсатором і випарником. Тиск холодоагенту у випарнику знижується до 98 кпа. Рідкий хладон при низькому тиску кипить, віднімаючи тепло від стінок випарника й повітря холодильної камери. Далі пари холодоагенту по усмоктувальній трубці знову попадають у кожух компресора, і цикл повторюється. При проходженні з випарника в компресор вони прохолоджують рідкий хладон, що надходить по капілярній трубці з конденсатора у випарник. Абсорбційні холодильники призначені для короткочасного зберігання швидкопсувних харчових продуктів і одержання харчового льоду. Вони випускаються об'ємом від 30 до 200 дм. Особливостями холодильників даного типу є безшумність роботи, відсутність запірних вентилів і частин, що рухаються, що збільшує їхню довговічність. У порівнянні з компресійними абсорбційні холодильники мають ряд недоліків. Оскільки їхній нагрівач включений в електромережу постійно, експлуатація таких холодильників дорожче. Крім того, їхня продуктивність значно нижче, процеси охолодження й одержання мінусової температури протікають повільніше, а сама мінусова температура набагато вище, ніж у компресійних холодильниках. Своя назва абсорбційні холодильники одержали від процесу абсорбції, тобто поглинання рідкою або твердою речовиною (у цьому випадку водою) пар холодоагенту (аміаку), що утворяться у випарнику.

Сторінки: 1 2

Потім рідкий хладон через регулюючий вентиль (капілярну трубку) надходить у Аміак являє собою найпростішу сполуку азоту з воднем - безбарвний газ із дуже різким, характерним заходом, легко розчинний у воді. При поглинанні пар аміаку водою виходить водоаммиачный розчин, що має лужну реакцію. На цьому заснований простий спосіб виявлення витоку із системи холодильного агрегату газоподібного аміаку: змочена водою лакмусовий папірець синіє в парах, що містять аміак. Низька температура досягається завдяки кипінню холодильного агента. Кількість водоаммиачного розчину для заповнення агрегату становить 350- 750 див, концентрація аміаку в такому розчині - 34-36% (по масі). Іншими компонентами розчину для заповнення холодильного агрегату є: натрій (інгібітор) і водень (інертний газ). Агрегат наповнений водоаммиачным розчином і воднем під тиском 1,47-1,96 Мпа. Водень інертний, не вступає в хімічну реакцію з аміаком, його призначення - створення протитиску аміачній парі. Водень подається в конденсатор з меншим тиском, чим тиск аміачної пари до конденсації. Холоду продуктивність агрегату абсорбційно-дифузійного типу 20-30 ккал/ч. Основні технічні параметри холодильників. До основних параметрів ставляться: температурні дані, витрата електричної енергії, загальний і корисний об'єми холодильної камери, об'єм морозильного відділення, загальна площа полиць. Температурні дані холодильника характеризують середню температуру в камері охолодження без обліку температури в морозильному відділенні. Температура, обмірювана в різних місцях камери, буде трохи різнитися, тому що вона залежить від розташування випарника, напрямку потоків повітря, а також від наявності в камері приналежностей і продуктів. Найбільш низька температура буває в місцях, близько розташованих до випарника. Практично для визначення середньої температури в камері охолодження досить виміряти температуру в її геометричному центрі.

Сторінки: 1 2

ПУ холодильниках з більшими випарниками у всю ширину камери, під якими розташовані піддони з вікнами, що відкриваються, температура буде залежати від положення вікон. При закритому вікні вона трохи підвищиться внаслідок погіршення припливу теплого повітря до випарника, а в морозильному відділенні понизиться. У таких холодильниках заводське регулювання терморегулятора забезпечує необхідний температурний режим у камері при певному положенні заслінки вікна в піддоні, що обмовляється в заводських інструкціях. Застосовувані у вітчизняних холодильниках терморегулятори дозволяють шляхом установки ручки на крайні значення шкали змінювати температуру приблизно на 5-7°С. Нижче приводяться значення середньої температури в холодильній камері залежно від кліматичного виконання холодильника (температура в морозильному відділенні повинна бути не вище -6, -12 або -18°С). Витрата електроенергії холодильниками звичайної комфортності в кліматичному виконанні при температурі навколишнього повітря 32 °С, середній температурі в холодильній камері з полімерних матеріалів 5°С, температурі в морозильному відділенні -6°С и мінімальному об'ємі цього відділення не повинен перевищувати значень. Для холодильників з металевою камерою допускається збільшення витрати електроенергії на 10%, для холодильників з номінальною температурою в морозильному відділенні -12°С - на 5%, а -18°С - на 10% від наведених значень. Загальний об'єм холодильної камери являє собою її геометричний об'єм, обумовлений добутком висоти камери на її ширину й глибину. В однокамерних холодильниках у загальний об'єм входить також об'єм морозильного відділення.

Сторінки: 1 2

отім рідкий хладон через регулюючий вентиль (капілярну трубку) надходить у Терморегулятори

Корисний об'єм холодильної камери -це весь об'єм, якому можна використовувати для розміщення продуктів. Загальна площа полиць характеризується сумою площ всіх полиць, наявних у камері, у тому числі в морозильному відділенні (в однокамерних холодильниках), а також панелі дверей, посудин і дна камери, якщо вони можуть бути використані для укладання продуктів. Визначення експлуатаційних параметрів холодильників. Для оцінки роботи й стану побутових холодильників необхідно перевірити їхній зовнішній вигляд і комплектність, роботу вимикача висвітлення, ущільнення дверей, герметичність холодильного агрегату, виміряти опір і електричну міцність ізоляції, середню температуру в холодильній камері, споживану потужність, установити коефіцієнт робочого часу, перевірити рівень шуму й роботу холодильного агрегату. При зовнішньому огляді звертають увагу на чистоту холодильника, якість покриттів, обробки, дефекти складання, комплектність. Контролюючи роботу вимикача висвітлення, визначають правильність включення висвітлення при відкриванні й вимикання при закриванні дверей. При відкритих дверях висвітлення повинне бути безперервним, без миготіння. Ущільнення дверей перевіряють по всім контурі ущільнювача через кожні 150 мм за допомогою смужок з немагнітного матеріалу довільної довжини товщиною 0,08 мм і шириною 50 мм. Смужку вставляють між ущільнювачем дверей і корпусом шафи. Вона не повинна вільно витягатися при закритих дверях.

Сторінки: 1 2

випарник. Капілярна трубка створює необхідний для роботи перепад тиску між конденсатором і випарником. Тиск холодоагенту у випарнику знижується до 98 кпаНаявність несправності в холодильнику, за винятком виходу його з ладу, характеризується яким-небудь відхиленням у показниках роботи холодильного агрегату - витраті електроенергії, температурі, потужності й т.д. Однак виявлення такого відхилення - лише перша й менш складне завдання механіка при перевірці холодильника. Значно сутужніше визначити місце й причини дефекту, особливо в нерозбірній конструкції агрегату. Поява несправності часто приводить до порушення процесів теплообміну між частинами холодильного агрегату й навколишнім середовищем, що можна встановити по деяких зовнішніх ознаках (тепловому стану окремих частин агрегату, шумам, стукотам і деренчанням). Тепловий стан окремих частин можна перевірити, не вимірюючи температуру, на дотик, шляхом порівняння ступеня нагрівання або охолодження поверхонь у різних місцях системи агрегату. При роботі мотор компресора внаслідок стиску пар фреону в циліндрі компресора й нагрівання обмоток електродвигуна струмом виділяється тепло. Це приводить до підвищення температури фреону, обмоток статора металевих частин компресора й двигуна, а також масла в кожусі мотор компресора. Тепло від нагрітих частин і масла частково приділяється в навколишнє середовище через стінки кожуха, внаслідок чого він нагрівається. Нагрівання може бути різним залежно від конструкції підвіски (зовнішньої або внутрішньої), тривалості роботи мотор компресора в циклі, а також від температури повітря в приміщенні. При зовнішній підвісці мотор компресора, великої тривалості роботи в циклі й підвищеній температурі в приміщенні кожух нагрівається сильніше.

Сторінки: 1 2

Температура поверхні кожуха із зовнішньою підвіскою вважається нормальної, якщо вона не перевищує температуру повітря в приміщенні більше чим на 50 °С. Рука, прикладена до кожуха, не витримує таке нагрівання. Температура поверхні нагнітальної трубки в місці виходу з кожуха мотор компресора повинна бути більше високої, чим температура кожуха. При проходженні по нагнітальній трубці гарячі пари фреону прохолоджуються ще до надходження в змійовик конденсатора, що відчутно по поступовому зменшенню нагрівання поверхні трубки. Особливо це помітно в холодильних агрегатах з довгими нагнітальними трубопроводами. Таким чином, нагрівши поверхні нагнітальної трубки в місці її сполуки зі змійовиком конденсатора повинен бути помітно нижче, ніж у місці її виходу з кожуха мотор компресора. Охолодження пар фреону в конденсаторі у великій мері залежить від температури навколишнього повітря. Однак у всіх випадках необхідно, щоб перші витки каналу конденсатора були більше нагрітими, чим останні, а температура останнього витка (на поверхні) була трохи вище температури навколишнього повітря. Нагрівання поверхні корпуса фільтра-осушувача, що з'єднує змійовик конденсатора з капілярною трубкою, і останнього витка каналу конденсатора повинен бути однаковим. Поверхня випарника, включаючи патрубки капілярної й усмоктувальної трубок, повинна мати низьку мінусову температуру, що сприяє її обмерзанню. По обмерзанню випарника можна судити про нормальну роботу агрегату, але при цьому варто мати на увазі, що воно може бути різним залежно від режиму роботи агрегату, а також від температури й вологості навколишнього повітря. Холодні пари фреону, виходячи з випарника, поступово нагріваються в усмоктувальній трубці теплим фреоном, що циркулює в капілярній трубці, і навколишнім повітрям. Тому температура поверхні усмоктувальної трубки в різних місцях повинна бути різної залежно від заповнення системи агрегату фреоном, температури його кипіння у випарнику, а також від температури навколишнього повітря. Необхідно, щоб найбільш тепла поверхня трубки перебувала поблизу кожуха мотор компресора. При нормальній роботі агрегату обмерзання усмоктувальної трубки відбувається на ділянці, розташованій у камері холодильника.

Сторінки: 1 2

Шум при роботі компресійного холодильника виникає через наявність у ньому механізмів, що рухаються. При запусках мотор компресора в момент замикання контактів терморегулятора відбувається спрацьовування пускового реле. Чутність спрацьовування залежить від типу реле, застосовуваного в даному холодильному агрегаті. Прислухаючись до працюючий мотор компресору, його запускам і вимиканням, спрацьовуванням пускозащитного реле й терморегулятора можна встановити, чи справний агрегат. У холодильників із внутрішньою підвіскою мотор компресора шум трохи менший, чим у холодильників із зовнішньою підвіскою. Гранично припустимий рівень шуму мотор компресора вважається при такому шумі, що у денний час не залучає уваги людей, що перебувають у приміщенні. Визначення нормального рівня шуму на слух доступно кваліфікованому механікові, що має відповідну практику. Крім рівня шуму, важливо також установити його характер. Шум повинен бути рівномірним, без деренчань або стукотів, що прослуховуються періодично. Маючи досвід, можна по характері шуму визначити його вплив на працездатність холодильного агрегату. Це дуже істотно, тому що для усунення шуму, видаваного мотор компресором, буде потрібно порушити герметичність агрегату. Практика ремонту побутових холодильників показала, що вони мають порівняно низьку ремонтопридатність. Це, у першу чергу, ставиться до холодильного агрегату, призначеному для забезпечення температурно-енергетичного режиму роботи холодильника. Зношування й ушкодження поверхонь тертьових деталей. Найпоширенішою причиною виходу компресора з ладу є зношування й ушкодження поверхонь тертьових деталей. Внаслідок зношування збільшуються зазори між деталями, порушується правильність їхнього взаємного розташування, виникають додаткові динамічні навантаження.

Сторінки: 1 2

 Це приводить до погіршення експлуатаційних властивостей компресора, а в окремих випадках і до повного виходу його з ладу. Так, зношування деталей вузла тертя циліндр - поршень зменшує хладо продуктивність холодильного агрегату, вузла тертя коленвал - плунжер масляного насоса порушує нормальний режим змащення, вузла тертя палець - поршень викликає поява шуму. Заїдання поверхонь тертьових деталей. Цей дефект, що виникає при влученні сторонніх часток у зазор між поверхнями деталей, також приводить до виходу компресора з ладу. Опір переміщенню однієї деталі щодо іншої може бути настільки велико, що перевищить робоче зусилля. Ушкодження поверхонь при цьому часто відсутній. Після промивання деталі знову стають придатними до подальшої експлуатації. Дефекти циліндра. Ефективність роботи компресора у великому ступені залежить від стану циліндра. Зношування робочої поверхні характеризується збільшенням діаметра й перекручуванням форми циліндра. Навіть при незначному зношуванні його дзеркальна поверхня може виявитися матової й на ній з'являться ризики, подряпини, задиры. При значному зношуванні змінюється форма циліндра: замість циліндричної вона стає овальної, конічної. Це відбувається внаслідок того, що поршень робить найбільший тиск у площині, перпендикулярній осі поршневого пальця. Поршень погано притискається до стінок зношеного циліндра й частково пропускає пари холодильного агента з однієї порожнини в іншу, у результаті знижується продуктивність компресора й виникає підвищений шум. У зношеного циліндра у верхній частині порушується нормальне змащення через стекания масло, тому діаметральне зношування циліндра по висоті виявляється найбільшим у верхній його частині. Дефекти поршня.

Сторінки: 1 2

. Вузли й деталі

За допомогою торцевого ключа відвертають два болти, що фіксують кришку нижньої голівки шатуна, витягають колінчатий вал з корпуса компресора й поршень із шатуном у зборі із циліндра компресора. Для розбирання шатуна в зборі необхідно закріпити його в лещатах, нажати на торець клина спіральною шпилькою через великий отвір поршневого пальця й вивести фіксатор у порожнину пальця. Після витягу поршневого пальця шатун відокремлюють від поршня. При розбиранні компресорів вертикальний тип а використовують інші пристосування, що враховують їхні конструктивні особливості. Компресор установлюють у лещата, відвертають болти кріплення статора до корпуса, витягають статор, отпаяв його вивідні кінці від штепсельної колодки. Для розбирання блоку циліндра компресор розміщають у пристосуванні ПРСК-1 і відвертають гвинти кріплення блоку до корпуса компресора. Знявши блок з корпуса, одночасно від'єднують повзун з поршнем від шийки колінчатого вала, витягають поршень із блоку циліндра й повзун з обойми поршня. Відвернувши ключем гвинт кріплення кришки голівки циліндра до блоку циліндра, знімають кришку, прокладку нагнітального клапана, клапанну плиту, всмоктувальний клапан і його прокладку. Для відділення ротора від вала компресора використовують пристосування ПРС-1. Осушка вузлів і деталей. Дану операцію роблять в адсорберах, заповнених цеолітом. На осушку повітря надходить під тиском 1,8-2 МПа. Якщо при цьому він осушиться до крапки роси -60°С, то при більше низькому тиску вологовміст повітря зменшиться. Для кращого поглинання вологи адсорбером повітря повинен бути охолоджений. Регенерація адсорбенту ведеться сухим повітрям. Для цеоліту температура повітря повинна бути 350-400 °С.

Очищення вузлів і деталей. Після розбирання холодильного агрегату необхідно Конструктивні умови

При розробці технологічного процесу складання варто розчленувати елементи компресора таким чином, щоб конструктивні умови дозволили зібрати найбільша кількість цих елементів незалежно друг від друга. При складанні необхідно, щоб дотримувалися наступні вимоги: всі деталі були ретельно промиті й обдуті стисненим повітрям; індекс розмірної групи було визначено по тавруванню на корпусі компресора, колінчатому валу й поршні; палець у поршні обертався без заїдання, при фіксації пальця поршень був розташований торцем долілиць; поршень входив у циліндр вільно, без заїдання; при запресовуванні ротора вісь, що проходить через середину противаг, лежало від її в межах ±0,05- ±1 мм; відстань між корпусом і ротором було 36,6- 36,75 мм, розмір выдерживался за допомогою шаблона; відстань від верхньої площини циліндра компресора до днища поршня у верхній мертвій крапці становив 0,01-0,12 мм; колінчатий вал вільно провертався рукою; осьовий люфт колінчатого вала був у межах 0,01- 0,05 мм і забезпечувався підбором запірного кільця відповідної товщини; биття (радіальне) ротора було не більше 0,05 мм; плунжер працював без помітного хитання (люфту). Складання компресора здійснюється за допомогою спеціальних пристосувань, конструкція яких обумовлена типом компресора, що збирається. Складання рекомендується починати із шатунно-поршневого вузла. У торцевий отвір пальця вкладають пружину й клин і, пригорнувши їх до протилежної стінки, вставляють штифт в отвір на циліндричній поверхні пальця таким чином, щоб він не виступав над цією поверхнею й утримував клин в отворі. Потім з'єднують поршень із шатуном і вставляють палець. Вузькою викруткою віджимають штифт, щоб він увійшов у замковий отвір верхньої голівки шатуна, а його нижній кінець виявився на площині клина.

зробити очищення вузлів і деталей, тому що в процесі експлуатації вони зКонструктивні умови

З нижньої голівки шатуна знімають кришку, вставляють поршень у циліндр, колінчатий вал корінною шийкою в корпус і напрессовывают на вал ротор так, щоб велика противага була звернена убік корпуса й перебувала із протилежної сторони шатунної шийки. Запресовування ротора ведуть у спеціальному пристосуванні, що забезпечує відстань між залізом ротора й торцем фланця корпуса 36,5 мм. Шатун з'єднують із шийкою вала, установлюють передній підшипник з фіксуючим штифтом і закріплюють підшипник пружинним кільцем. Перевіривши легкість обертання вала (прокручуванням вручну), визначають величину осьового люфту й при необхідності заміняють запірне пружинне кільце підшипника, підібравши його по товщині. Вставляють плунжер масляного насоса із пружиною й запресовують заглушку легкими ударами молотка. Таким же способом вставляють редукційний клапан. Складання моторкомпрессора полягає в сполуці компресора зі статором і монтажі їх у кожух. Статор і всі деталі мотор компресора - кожух, кришка, пружини, підвіска - надходять на складання промитими й висушеними. При сполученні статора з ротором щупом перевіряють між ними радіальний зазор, що повинен бути рівномірним по всій окружності

Взаємозамінність

Невідповідність зазору технічним умовам, а також його неоднаковість по окружності є причиною незадовільних показників роботи двигуна і його підвищеного шуму. У процесі складання на кожух установлюють кришку з боку компресора, пропустивши нагнітальний патрубок через отвір, і перевіряють правильне розташування кронштейнів підвіски стосовно вертикальної осі компресора. Установивши кожух у горизонтальне положення, припаюють вивідні кінці обмоток до відповідних прохідних контактів, попередньо надягши на них ізоляційні шайби Переконавшись у надійній пайці й зачистивши місця пайки від флюсу, закривають кожух кришкою, простеживши, щоб кронштейни підвіски обох кришок перебували в одній площині, і закріплюють кришки струбциною для зварювання. Перед зварюванням кожуха із кришками треба переконатися в правильній сполуці вивідних кінців обмоток до прохідних контактів, в електричній міцності ізоляції обмоток, а також у відсутності заїдань у компресорі. Заміна вузлів і деталей. При складанні відремонтованих побутових холодильників особливе значення має взаємозамінність, що дозволяє встановлювати ті самі деталі, вузли або агрегати або заміняти їх без попереднього припасування при збереженні всіх вимог, пропонованих до роботи вузла, агрегату й конструкції в цілому. Взаємозамінність може бути повної (для всіх виробів), неповної або часткової (при поділі виробів на партії по сполучаються размерам, що, і іншим параметрам). Прикладом повної заменяемости служить заміна одного випарника на іншій тій же самій модифікації, неповної - заміна холодильного агрегату однієї модифікації холодильним агрегатом іншої модифікації.

Взаємозамінність

Використання взаємозамінності вузлів і деталей поліпшує оперативність виконання замовлень, дозволяє ремонтувати холодильні агрегати, виробництво яких припинено. Можливість заміни якого-небудь вузла в холодильнику однієї моделі аналогічним вузлом (виробом) від холодильника іншої моделі в основному обумовлюється їхньою конструктивною відповідністю, а також габаритними й настановними (визначальними сопрягаемость при монтажі) розмірами. Як правило, взаємозамінними є холодильні агрегати, окремі вузли й вироби, застосовувані в однотипних холодильниках. При заміні вузлів і деталей варто враховувати певні умови. Фільтр капіляра й цеолітів осушувальний патрон можуть бути застосовані будь-які, незалежно від конструктивного оформлення. Потрібно тільки відповідність розмірів отворів у корпусі для сполучення із трубкою конденсатора й капіляром. Припустимо припасування по місцях сполучень. Конденсатор також може бути використаний будь-якої конструкції. Основними умовами для заміни є: відповідність конденсатора по габаритних розмірах і поверхні охолодження (збільшення поверхні припустиме) і можливість його закріплення на задній стінці шафи. Випарник заміняється при дотриманні: габаритних розмірів, що визначають його розміщення в холодильній камері, сполучення із дверкой і піддоном, можливості його уведення через люк, зразкового відповідності по поверхні охолодження або об'єму морозильного відділення, способу кріплення випарника до стінок холодильної камери, що відповідає розташування патрубків для сполучення із трубопроводами. Трубопроводи повинні підходити по габаритам і конфігурації, що визначає можливість монтажу холодильного агрегату в шафі (припустиме відповідне припасування), а також по пропускній здатності капілярної трубки. При необхідності збільшення пропускної здатності можлива тарировка капіляра за рахунок його вкорочення по довжині.

Сторінки: 1 2

Настроювання терморегулятора

Мотор-компресор заміняється при дотриманні відповідності по холоди продуктивності й способу кріплення на рамі. Компресори в зборі з ротором є взаємозамінними, якщо вони підходять по холоди продуктивності. Пускозащитное реле заміняється іншим з урахуванням фотополяриметрів характеристик (вказуються в технічному паспорті реле). Можливість заміни пускового реле орієнтовно визначається відповідністю по номінальному струмі, зазначеній на реле. При заміні на реле іншої конструкції повинні бути забезпечені можливість його монтажу в агрегаті й дотримання настановних розмірів. Терморегулятори взаємозамінні з обліком габаритних і настановних розмірів і температурних характеристик. Однотипні терморегулятори можуть бути застосовані у випадку їхньої відповідності по температурній характеристиці (модифікації). Вимикач лампи або электро патрон можна замінити іншим, з огляду на спосіб кріплення, довжину виступаючої частини кнопки вимикача, тип цоколя электро патрона. Основні деталі компресора (однотипного) - корпус, поршень, колінчатий вал, підшипник вала, шатун - є взаємозамінними в межах групи, зазначеної на деталях. Рекомендується одночасно замінити обидві сполучаються детали, щоМ. Дверні ущільнювачі повинні підходити по конфігурації (обтічна або прямокутна форма шафи), типу (з магнітною вставкою або без її), а також по профілі й розмірам. Затвори дверей (із секторним важелем, куркові, магнітні) заміняються з обліком габаритних і монтажних розмірів. Можуть бути застосовані затвори однотипних Настроювання терморегулятора

Регулювання терморегулятора. При невідповідності температурного режиму холодильної камери встановленим вимогам, а іноді при заміні терморегулятора виникає необхідність відрегулювати його. Це досить трудомістка операція, вона займає багато часу, що пояснюється щодо повільною стабілізацією температурного режиму в камері. Час на дану операцію можна скоротити, регулюючи терморегулятор по температурі в морозильному відділенні. Необхідної температури на полку випарника домагаються шляхом ослаблення або посилення затягування силової пружини, обертаючи регулювальний гвинт у ту або іншу сторону. Після цього роблять остаточну перевірку, вимірявши температуру на полку камери. При зазначеному способі регулювання практично виключається потреба у виправленнях на температуру навколишнього повітря. Таким чином, для того щоб відрегулювати терморегулятор, варто знати: місце розташування регулювального гвинта силової пружини, напрямок обертання гвинта, необхідне для зниження або підвищення температури, орієнтовну залежність між оборотами регулювального гвинта й зміною температури на полку випарника. Перш ніж приступитися до регулювання, треба переконатися, що дверний проріз шафи добре ущільнена й трубка сильфона притиснута до стінки випарника. Прокладку між трубкою й стінкою випарника (при її наявності) потрібно зберегти. Піддон під випарником повинен бути поставлений так, як це потрібно при експлуатаційному режимі роботи холодильного агрегату. Вікно в піддоні повинне перебувати в положенні, зазначеному в заводській інструкції з користування холодильником. Температуру в морозильному відділенні визначають, щоб знати, наскільки потрібно змінити температурне настроювання терморегулятора. Для цього термометр кладуть на полицю випарника й включають компресор^-компресор-мотор-компресор, установивши ручку терморегулятора на середньому розподілі шкали. Через 3-4 год роботи мотор компресора вимірюють температуру, порівнюють неї з необхідної й приступають до регулювання терморегулятора, попередньо вийнявши вилку холодильника зі штепсельної розетки мережі. Як приклад розглянемо послідовність виконання операцій по регулюванню терморегулятора ТРХ.

холодильників.

Настроювання терморегулятора

Насамперед варто зняти кришку корпуса з боку, протилежної виведеним клемам (це можна зробити лезом перочинного ножа). Для зниження температури регулювальний гвинт треба обертати викруткою проти годинникової стрілки, для підвищення - за годинниковою стрілкою. Один оборот регулювального гвинта в ту або іншу сторону відповідає зміні температури приблизно на 2°С. Крім терморегулятора регулюванню піддаються захисні реле. Її здійснюють за допомогою регулювальних гвинтів при невідповідності захисного реле вимогам технічних умов. Остаточно відрегульовані гвинти повинні бути ретельно пофарбовані для запобігання їхній саме відгвинчування. Час спрацьовування й повернення реле дається в таблицях стосовно до певної температури навколишнього повітря. Тому при іншій температурі повинні вводитися відповідні виправлення. Контроль якості відремонтованих холодильників. Контроль полягає у визначенні параметрів холодильника, які повинні відповідати технічним вимогам

Ремонт холодильників

Особливості ремонту холодильників абсорбційного типу. Несправність холодильного агрегату може бути викликана засмічуванням термосифона в результаті осідання твердих часток у водоаммиачном розчині при зарядці агрегату, а також влучення окалини, що відділяється від внутрішньої поверхні труб. При повному засмічуванні термосифона його треба під час ремонту агрегату замінити. Ознаками повного засмічування можуть служити дуже гаряча пароотводящая труба, холодні змійовики абсорбера й конденсатор. При частковому засмічуванні випарник обмерзає не повністю, і холодильник працює зі зниженою холодо-производительностью. Таке засмічування іноді вдається ліквідувати постукуванням по генераторі або багаторазовим перевертыванием агрегату. Якщо тверді частки осядуть і відновиться нормальна циркуляція водоаммиачного розчину, то холодильний агрегат може знову нормально працювати. При частковому засмічуванні термосифона внаслідок скорочення циркуляції водоаммиачного розчину аміак не надходить у конденсатор, і тепло, що йде від електронагрівника, затрачається на обігрів пароотводящей труби й генератора. Якщо в холодильному агрегаті заміняють термосифон, то необхідно додатково підігнати місця його стиків з генератором, прихопити в трьох-чотирьох місцях термосифонну трубку, а потім приварити термосифон. Зварювання роблять із азотним захистом, після чого генератор продувають азотом. Далі агрегат знімають зі стапеля для зварювання й ставлять на стенд для рихтування й перевірки геометричних розмірів. Рихтувальний стенд являє собою вертикально розташовану сталеву панель, установлену на металевій підставці з кутової сталі. Нагорі панелі, ліворуч, є вікно для випарника, а в середині- притиск для кріплення водневого бачка холодильного агрегату. У її середній частині перебувають два відкидних захоплення для кріплення абсорбера

ВПісля рихтування холодильний агрегат перевіряють у ванні на герметичність. Для цього підключають шланг із азотом до зарядного штуцера, заповнюють агрегат азотом під тиском 4,9 Мпа й опускають його у ванну. Потім включають висвітлення й перевіряють стан зварених швів. Не щільність швів визначають по появі пухирців азоту в місцях неякісного зварювання. При виявленні не герметичності зварених швів варто витягти агрегат з ванни, відключити від пресувального шланга, стравити азот і підварити шви в місцях витоку, після чого вдруге перевірити агрегат на герметичність. Останню операцію-заповнення холодильного агрегату водоаммиачным розчином - проводять на спеціальному зарядному стенді (зарядної станції). Спосіб усунення часткової закупорки називається відкачкою. Для її проведення треба демонтувати холодильний агрегат, отсоединить електричну частину, зняти кожух генератора, простукати молотком термосифон по всій його довжині, зібрати кожух. Потім поставити агрегат на підлогу верхнім кутом генератора (на трубопровід, що виходить із кожуха) і робити кругові рухи агрегатом протягом 2-3 хв. Після цього встановити його в холодильну шафу й змонтувати встаткування. Якщо зазначеними мірами не вдається налагодити нормальну роботу холодильного агрегату, його необхідно замінити або відремонтувати з перезарядженням водоаммиачным розчином і воднем. При порушенні герметичності системи холодильного агрегату відбувається витік аміаку й водню, і в приміщенні, де перебуває холодильник, відчувається різкий захід аміаку У місці витоку на поверхні агрегату з'являється бура пляма. Найчастіше вона буває в місцях зварювання або зарядному штуцері. При роботі холодильного агрегату з порушеною герметичністю сильно нагріваються всі його частини. У цьому випадку необхідно замінити агрегат або відремонтувати його й перезарядити.

Сторінки: 1 2 3

МРемонт холодильників

Для виявлення витоку у відремонтованому агрегаті в стаціонарних умовах може бути застосований простий метод. Зібрані й уже заряджені агрегати офарблюють фарбою, у яку входить індикатор аміаку- фенолфталеин. У місцях витоків аміаку відразу ж з'являються яскраві плями. Раніше для визначення мікро витоків місця зварювання в холодильному агрегаті обкладали лакмусовим папером. Несправний агрегат знімають і знову заряджають водоаммиачным розчином і воднем або заміняють новим. Технологічний процес ремонту холодильників складається з наступних основних операцій. Із установленого на верстаті агрегату знімають кожух генератора й теплоізоляцію (шлаковату), потім з вузла генератора- коробочку з теплоізоляцією, а із заслінки - картонну прокладку.

оХолодильний агрегат

З жарової труби виймають електронагрівника. Після цього очищають заслінку й вузол генератора від ущільнювальної замазки й бітуму, видаляють щіткою пил з генератора й протирають його. Із зарядного штуцера на бачку абсорбера знімають пломбу й ковпачок (у холодильних агрегатах останніх випусків трубка заповнення запаяна, ковпачка й пломби немає). Всі зняті деталі й теплоізоляцію укладають на стіл і в ящики для наступного їхнього використання при складанні холодильних агрегатів після перезарядження. Потім розряджають, промивають і перевіряють агрегати на прохідність розчину. Розрядка здійснюється в спеціальній камері, що являє собою шафу з листової сталі звареної конструкції. Усередині шафи встановлена ванна, підключена до водопровідної й каналізаційної мереж. Камера обладнана потужною витяжною вентиляцією й душовою рампою, що включається під час розрядки агрегату й не допускає поширення пар аміаку. Для висвітлення камери застосовують герметичні арматури й лампи напругою 36 У. Холодильний агрегат ставлять у камері розрядки на дерев'яну решітку, включають душову рампу й, послабивши запірну голку (для цього її відвертають на звороту-оберту-обігу-обороту-пів-обороту) або обрізавши трубку заповнення, стравлюють водень. Потім відвертають запірну голку (або обрізають трубку заповнення) і зливають із нього у ванну водоаммиачный розчин, при цьому погойдують агрегат у різні сторони, щоб не залишилося розчину в трубопроводах. Далі за допомогою ножівки й лещат, закріплених на верстаті, перерізують внутрішню трубку рідинного теплообмінника, трубки слабкого водо аміачного розчину й конденсатора, відокремлюють генератор від холодильного агрегату й напилком зачищають заусенцы на торцях трубок.

Холодильний агрегат

Розрізані частини агрегату маркірують, переносять у камеру розрядки, за допомогою шланга ретельно промивають водою зовнішню й внутрішні частини агрегату й зливають у ванну залишки розчину й води. Потім підводять шланг від балона з азотом, відкривають вентиль і продувають азотом трубки обох частин агрегату. Далі обидві ці частини поміщають у спеціальну ванну й ретельно промивають внутрішні порожнини трубок двопроцентним розчином хромовокислого натрію, приготовленого на дистильованій воді. Ванна для промивання конструктивно однакова з камерою розрядки. Для циркуляції розчину хромовокислого натрію у ванні встановлений насос із відстійником. Під час промивання генератора перевіряють прохідність термосифона. При засмічуванні заміняють його трубку. Для цього затискають у лещата холодильний агрегат і ножівкою відрізають трубку термосифона в місці її сполуки з пароотводящей трубкою й внутрішньою трубкою рідинного теплообмінника в місці її сполуки з термосифоном. Потім зрубують зубилом місця зварювання термосифона із трубкою генератора й від'єднують від її термосифон, напилком запиливают і зачищають залишки зварених швів на генераторі. Далі промивають у ванні генератор, зливають залишки розчину із трубок агрегату, підключають шланг до балона з азотом і продувають трубки азотом. Після продувки всі частини агрегату поміщають у сушильну шафу на спеціальні полки. Сушіння проводять при температурі 120°С до повного висихання й випару розчину усередині трубок. Її тривалість 2,5 ч. Після цього частини холодильного агрегату надходять на стапель для зварювання, що являє собою стіл звареної конструкції з кутової сталі. На поверхні стола є контрольні шпильки, що полегшують установку частин апарата перед зварюванням. При установці необхідно домогтися збігу всіх отворів частин агрегату з контрольними шпильками. Якщо отвори й стики трубок не збігаються, їх треба підігнати. Потім газовим пальником № О и зварювальним дротом діаметром 8 мм прихоплюють, а потім зварюють три стики трубок холодильного агрегату. Після цього прихоплюють пароотводящую трубку генератора до кронштейнів конденсатора. Зварювання роблять киснево-ацетиленовим полум'ям. Для запобігання утворення окалини на внутрішній поверхні зварених швів при зварюванні застосовують азотний захист.

Виконання ремонтних робіт

Устаткування й інструмент, застосовувані при перевірці й ремонті холодильників. Для виконання ремонтних робіт необхідний: набір гайкових ключів 6-14 мм, плоскі й хрестові викрутки, плоскогубці, пассатижи, трубчастий припій (олово з каніфоллю), монтерський ніж, електроізоляційна стрічка, набір надфілів, терморегулятори, контрольна електролампа (15 Вт), термометр зі шкалою виміру від -50 до +50 °С и ціною розподілу 0,5 °С, авометр типу АВО-5М або прилад типу Ц-435, електровимірювальні прилади. Для діагностики несправностей побутових холодильників вітчизняною промисловістю випускаються переносний комплект інструментів і пристосувань П4-1 і ряд переносних приладів типу СХ-1, СХ-2, УДП-1, ХД-1. Переносний комплект інструментів П4-1 призначається для проведення дрібного ремонту холодильників. Він розміщається у валізі й складається з набору слюсарного інструмента й приналежностей для виконання монтажне демонтажних і ремонтних робіт, у тому числі: заміни окремих вузлів і деталей шафи холодильника, реле, терморегулятора, вимикача лампи, электро патрона й т.п., а також приладу ХД-1. Габаритні розміри валізи 450X350X150 мм, маса 8 кг. Прилад ХД-1 служить для перевірки параметрів холодильників і інших побутових електроприладів: напруги харчування, споживаного й постійного струмів, опору ізоляції, постійної напруги, температури в холодильній камері, активного опору. У нього входять стандартний вимірювальний прилад Ц-4324 і додатковий пристрій, що збільшує кількість вимірюваних величин. За допомогою додаткового пристрою можна перевірити опір ізоляції при напрузі 500 У постійного струму, температуру від -30 до +30 °С и змінний струм у межах 3-15 А и т. буд.

тор-компресор заміняється при дотриманні відповідності по холоди продуктивності й Виконання ремонтних робіт

Пристрій підключається до приладу Ц-4324 і випробовуваному холодильнику через рознімання на панелі. Переносний стенд СХ-1 застосовується для визначення напруги харчування, споживаних потужності й токи, коефіцієнта робочого часу, температури в трьох крапках холодильної камери при температурі навколишнього середовища 5-35 °С и відносної вологості повітря до 80%. Стенд складається з корпуса й приладової дошки, на якій розміщаються вольтметр, амперметр, мікроамперметр, ваттметр, лічильники імпульсів, тумблер для привода мультивібратора, вимикач терма опору, кнопка включення ваттметра, запобіжники, штепсельна розетка, шнур харчування. Переносний стенд СХ-2 призначається для перевірки напруги харчування, споживаного струму, активного опору, опору ізоляції, виткового замикання в обмотках електродвигуна компресора, коефіцієнта робочого часу, температури в трьох крапках холодильної камери Він є модифікацією стенда СХ-1, відрізняється більше широкими можливостями, меншими розмірами й масою. Прилад діагностики УДП-1 використовується для визначення дефектів мотор компресора холодильника з асинхронним електродвигуном ДХМ-ЗП7: обривів робочої й пускової обмоток двигуна, заклинювання компресора, витковых замикань, завищення споживаної потужності. При наявності дефекту на приладі загоряється відповідне табло й вказується вартість ремонту. УДП-1 працює в повторно-короткочасному режимі й дозволяє перевіряти працездатність мотор компресора без демонтажу й виміру контрольних параметрів. Він виконується у вигляді настільного приладу, переноситься за допомогою поворотної ручки, що є одночасно підставкою. Всі деталі электро схеми розташовуються усередині й закриваються кришкою, на якій кріпиться передня панель. На панелі є вікна для індикаторних ламп, а також перемикачі: "Мережа", "Пуск", для контролю ламп без напису, що відповідають табло: "Обрив Р", "Обрив П", "Зав. мощн.", "КЗВ", "Заклин.", "Придатний". На задній стінці панелі розміщаються запобіжник і рознімання. Перевірка мотор компресора здійснюється автоматично

Зовнішні поверхні

Для цього на місце реле РТК-Х (РТП-1) підключається колодка кабелю. Качана вставляється в мережу й натискаються кнопки "Мережа" і подсвета табло, потім кнопка "Пуск". За допомогою релейної системи виявляються обриви робочої й пускової обмоток статора. Ремонт домашніх холодильників вимагає застосування спеціального технологічного устаткування: пристроїв для розрізування кожухів мотор компресорів, мийних ванн і установок для знежирення, устаткування для зварювальних і паяльних робіт, вакуумних установок і сушильного встаткування, спеціальних технологічних стендів (для заправлення холодильних агрегатів маслом і фреоном, контрольно-іспитові стенди й т.д.). Верстат для разрезки кожуха мотор компресора служить для розрізування кожухів мотор компресора криво шатунного й кулісного типів фрезою вручну. Для установки мотор компресора у верстаті використовується пристосування ПРК-1 для разрезки кожухів, що призначено й для кріплення мотор компресорів. Биття кожуха выверяется по зовнішньому діаметрі. Воно повинне бути не більше 0,1 мм. Ванни для промивання й знежирення зовнішніх поверхонь виробів роблять металевими із ґратчастими полками, підставками або кошиками для укладання виробів, що промиваються. Ванна повинна бути укомплектована пристроєм для змінного занурення виробів у рідкий мийний засіб або пристроєм, що забезпечує інтенсивну протоку цієї рідини в усі порожнини виробу. Ванни виготовляються двосекційними (для попереднього й остаточного промивань) із загальною вентиляцією. У кожній секції є відстійник і крап для зливу забрудненого розчинника, а також що щільно закриваються кришки. Установка для промивання й знежирення внутрішніх порожнин виробів (випарників, конденсаторів і трубопроводів, знятих із працюючих агрегатів) являє собою металевий стіл з розташованими під його верхньою плитою бачками для розчинів, щільно закритими кришками.

сЗовнішні поверхні

Внутрішні порожнини промивають на спеціальних установках відповідними розчинами (залежно від матеріалу виробу), що нагнітаються під тиском сухого повітря або азоту. Сухе повітря (азот) надходить у бачки з балона по газопроводу через редуктор. Подача повітря в той або інший бачок регулюється вентилями. Чистий розчин під тиском подається у виріб по трубопроводу й вертається в той же бачок через фільтруючий пристрій або надходить в інший бак. Виріб, що промивається, розміщають на листи й приєднують до трубопроводів за допомогою швидкодіючих затисків. Над установкою повинен бути розташований витяжний парасоль. Сушильне встаткування служить для сушіння окремих деталей, вузлів, агрегатів і шаф після їхнього промивання й знежирення, а також для знежирення. Для сушіння герметичних холодильних агрегатів у систему додається безводний метиловий спирт, що запобігає утворення льоду в капілярній трубці. Однак це не зменшує кількість вологи. Метиловий спирт вступає в реакцію з холодильним агентом і маслом, образуя суміші, які навіть у сухих системах руйнують ізоляцію статора. Якщо холодоагент взаємодіє з вологою, виділяється кислота або луг, що викликає корозію внутрішніх частин агрегату, забруднює деталі, розкладає масло. Це приводить до інтенсивного зношування частин, що рухаються, омеднению поршнів, стінок циліндрів, сідел усмоктувальних і нагнітального клапанів і т.д. Через перегрів двигуна компресора утвориться вода, у результаті чого всі внутрішні деталі покриваються нальотом, подібним до лаку. Системи, у яких двигун перегорів і була ушкоджена ізоляція, ретельно промивають циркулюючої трихлорэтиленом, щоб запобігти забрудненню встаткування й ушкодження вакуум-

виробів, що випускаються,...

Робота холодильника Герметичність холодильного агрегату перевіряють у випадках порушення його роботи, появи заходу усередині холодильника або при інших явищах, що вказують на витік хладона. Сторону усмоктування компресора перевіряють, коли він не працює, сторону...

Компресійні агрегати

Процес прискореної осушки компресійних агрегатів методом вакуумирования й одночасного підігріву здійснюється в такий спосіб. Спаяний і перевірений на герметичність холодильний агрегат, поміщений у сушильну шафу, за допомогою вакуумного шланга й напівмуфт приєднують до вакуум-насоса, а робочу обмотку статора мотор компресора підключають кабелем до автотрансформатора. Температура 95-105 °С у шафі підтримується за допомогою терморегулятора, датчиком якого є платиновий термометр опору. Під час осушки холодильний агрегат вакуумируется до залишкового тиску не більше 1330 Па, контрольованого за допомогою термопарного й пружинного вакуумметрів. Лампа термопарного вакуумметра встановлюється на маслоуловлювачі. Зниження тиску в холодильному агрегаті різко збільшує інтенсивність випару вологи за рахунок підвищення коефіцієнта массообмена. Для прискорення нагрівання мотор-компресора через робочу обмотку статора пропускається електричний струм. Дана установка дозволяє скоротити час осушки холодильних агрегатів до 10-20 хв і знизити трудомісткість ремонту, тому що при цьому не потрібно здійснювати повне розпаювання агрегатів на вузли для їхнього промивання й знежирення, а також використовувати для осушки стиснене повітря, метиловий спирт і технічну дозу хладона. Верстат ССК-1 призначений для напівавтоматичного зварювання кожуха мотор-компресора кривошипно-шатунного й кулісного типів. Він складається зі зварювального шлангового напівавтомата А-547В або А-537 і пристосування ССК-1. Зварювальний напівавтомат служить для електродугового зварювання металу топким електродним дротом у середовищі вуглекислого газу.

насоса.

пособу

виробів, що випускаються,...

Робота холодильника Герметичність холодильного агрегату перевіряють у випадках порушення його роботи, появи заходу усередині холодильника або при інших явищах, що вказують на витік хладона. Сторону усмоктування компресора перевіряють, коли він не працює, сторону...

Компресійні агрегати

Завдяки цьому в ряді випадків можна одержати щільний наплавлений шар з необхідними механічними властивостями. Діаметр електрода залежить від товщини відновлюваної деталі, типу шва й положення його в просторі. При зварюванні стикових швів у нижнім положенні діаметр електрода вибирається залежно від товщини металу, що зварюється. Зварювання виробляється постійним струмом зворотної полярності. Напівавтомат укомплектований підігрівником і осушувачем газу, що надходить із балона в редуктор з метою запобігання замерзання редуктора. Осушувач газу високого тиску використовується для очищення вуглекислого газу від вологи. Як поглинач вологи застосовується силікагель. Особливістю електричної схеми напівавтомата є харчування ланцюга механізмів керування безпосередньо від зварювального ланцюга. Це дає можливість використовувати при зварюванні пристрій автоматичної подачі вуглекислого газу. Клапан подачі газу відкривається електромагнітом газового отсекателя при порушенні електричної дуги й, отже, при проходженні струму через його котушку. При зникненні електричної дуги клапан закривається й подача газу припиняється. Пристосування ССК-1 установлюється на столі звареної конструкції. Привод для обертання кожуха мотор-компресора складається з електродвигуна, двох редукторів і варіатора, що дозволяє змінювати частоту обертання кожуха від 0 до 1,6 хв. Всі вузли верстата ССК-1 монтуються на столі звареної конструкції. Мотор-компресор установлюється на необхідну висоту за допомогою піднімального механізму й зажимается в центрі передньої й задньої бабок. Зварювання деталей холодильних апаратів з алюмінію і його сплавів, наприклад випарників, виконують електродуговим способом у середовищі захисних газів - аргону й гелію. Найпоширенішими й зробленими апаратами для аргонно-дугового зварювання, що випускаються вітчизняною промисловістю, є установки УДАР-300 і УДАР-500. Установка ЭИ-1 служить для перевірки міцності електричної ізоляції між статором і кожухом компресора. Ізоляція повинна витримувати іспитову напругу 750 У в плин 1 хв при частоті струму 50 Гц.

кріплення на рамі. Компресори в зборі з ротором є взаємозамінними, якщо вони пі

виробів, що випускаються,...

Робота холодильника Герметичність холодильного агрегату перевіряють у випадках порушення його роботи, появи заходу усередині холодильника або при інших явищах, що вказують на витік хладона. Сторону усмоктування компресора перевіряють, коли він не працює, сторону...

Компресійні агрегати

Після контрольних операцій компресор у зборі встановлюють на зварювальний напівавтомат. Перевіривши зазор між кришками й кожухом і радіальне биття кожуха, які повинні бути не більше 0,1 мм, до нього приварюють обидві кришки. Контроль герметичності здійснюють у ванні УГ-1 з гарячою водою. Попередньо заповнивши кожух компресора сухим повітрям або азотом при тиску 1,4- 1,6 МПа, його опускають у ванну з водою, що має температуру 50-60 °С, на 1,5-2 хв. По наявності пухирців газу на поверхні зварених швів судять про якість зварювання. Омметр М-372 призначений для перевірки опору обмоток статора. Для виміру опору одне проведення від приладу приєднують до загального проведення обмотки, а другий - по черзі до робочого й пускового проведень обмоток статора. Для компресорів на 127 У опір робочої й пускової обмоток повинне бути 4,7 і 12,8 Ом, а для компресорів на 220 У - 13,7 і 36,5 Ом відповідно (для статорів компресорів вертикального типу на 220 У - 37,8 і 10,20 Ом). Якщо електричні характеристики статора відповідають вимогам ДЕРЖСТАНДАРТ 14087-80, його відправляють на мийку й сушіння. У противному випадку він транспортується на ділянку ремонту електродвигунів для перемотування обмоток. Відремонтовані статори після контролю піддаються осушке перед складанням компресора. Для визначення об'ємної продуктивності по повітрю компресор включають у мережу змінного струму напругою 220 У, установлюють вентилем надлишковий тиск нагнітання від 77,5Х104 до 80,5X10 Па, що контролюється зразковим манометром 5 класу 0,4 з межами виміру 1,5 МПа. Компресор повинен випробовуватися в сталому режимі (після однієї години роботи), при цьому температура обмоток повинна становити 85±10°С. Ротометр служить для контролю продуктивності. Він повинен бути попередньо відпарируваним на потрібну межу вимірів. Компресори з номінальною продуктивністю направляються для підготовки їх до складання з електродвигуном, а з низькою продуктивністю підлягають розбиранню.

Рдходять по холоди продуктивності. Пускозащитное реле заміняється іншим з урахуванням фотополяриметрів характеристик (вказуються в технічному паспорті реле). Можливість заміни пускового реле орієнтовно визначається відповідністю по номінальному струмі, зазначеній на реле. При заміні на реле іншої конструкції повинні бути забезпечені можливість його монтажу в агрегаті й дотримання настановних розмірів. Терморегулятори взаємозамінні з обліком габаритних і настановних розмірів і температурних характеристик. Однотипні терморегулятори можуть бути застосовані у випадку їхньої відповідності по температурній характеристиці (модифікації). Вимикач лампи або электро патрон можна замінити іншим, з огляду на спосіб кОсобливості ремонту

Особливості ремонту автоматичних пральних машин. Побутові автоматичні пральні машини типу СМА призначені для прання білизни по заданій програмі. Прання, замочування й полоскання здійснюються механічним перемішуванням білизни, поміщеного в перфорований барабан, що заповнений пральним розчином. Отжим білизни виробляється центра фугуванням у тім же барабані. Пральні машини типу СМА принципово відрізняються від машин, що випускалися раніше, по конструкції й складності электро схем. Для автоматичного керування процесами прання з обліком фізико-хімічних і механічних властивостей матеріалів у них установлюються прилади, призначені для контролю й регулювання процесу прання. Ці прилади здійснюють взаємодія органів машини - команда апарата, що задає пристрою, датчиків-реле рівня й температури прального розчину в баку - у певної, заздалегідь заданої послідовності в часі. Зазначені вище конструктивні відмінності машин типу СМА обумовлюють особливості їхнього ремонту. Визначення найбільш складних дефектів. Перш ніж починати розбирання машини або окремих її вузлів, необхідно встановити місце дефекту. Особливістю электро схеми машини є те, що всі ланцюги харчування комплектуючих виробів (двигуна, тэна, електромагнітного клапана й т.д.) проходять через мікро вимикач, реле рівня й контакт команда апарата. Подібна особливість вимагає застосування відповідної методики пошуку несправностей в электро схемі машини. У досліджуваному ланцюзі дефект визначається по переліку можливих несправностей. Шляхом від'єднання знімних контактів проводів від клем команда апарата забезпечується розривши й замикання ланцюга. Далі омметром перевіряється цілісність електричних кіл команда апарата й джгута з комплектуючими виробами

рОсобливості ремонту

Якщо в одному з елементів ланцюга (електромагнітному клапані, електродвигуні, тэне) відбудеться коротке замикання, стрілка приладу вкаже на це. Визначення характерних дефектів. До найпоширенішим відносять наступні несправності: електродвигун привода гуде, але вал не обертається. Причину цього необхідно шукати послідовно в ланцюгах харчування обмоток, що забезпечують роботу електродвигуна в режимах отжима й прання. Якщо обмотки згоріли, варто перевірити, чи не відбулося підгоряння контактів команда апарата; вода не подається в пральний бак. Насамперед установлюють, чи не забитий фільтр електромагнітного клапана. Для цього від'єднують від патрубка клапана наливний шланг і витягають фільтр. Якщо фільтр забитий, його прочищають або заміняють новим. Потім перевіряють справність ланцюгів підключення електромагнітних клапанів, а також сам електромагнітний клапан шляхом виміру опору його обмотки омметром; вода в баку не нагрівається. Варто перевірити всі контактні групи й опір трубчастого електронагрівника. Розбирання й заміна вузлів машини " В'ятка-Автомат". Розбирання й заміну необхідно здійснювати в такій послідовності: замінити основний електродвигун - покласти машину набік, отсоединить проведення электро схеми від електродвигуна, зняти зі шківа ремінь, відвернути болти кріплення електродвигуна до кронштейнів прального бака, зняти електродвигун і встановити новий; замінити робочі конденсатори електродвигуна - покласти машину набік, отсоединить конденсатори від электро схеми, відвернути гвинти хомутиків кріплення конденсаторів, зняти їх і встановити нові; замінити мотор-насос - покласти машину набік, отсоединить електродвигун мотор насоса від электро схеми, потім, використовуючи спеціальне вікно, що перебуває проти болтів кріплення мотор насоса, торцевим насосом М8 довжиною не менш 40 мм відвернути ці болти, зняти мотор-насос і встановити справний.

іплення, довжину виступаючої частини кнопки вимикача, тип цоколя электро Устаткування й інструменти

Устаткування й інструмент, застосовувані при перевірці й ремонті пральних машин. Установка для перевірки електричної міцності ізоляції призначена для випробування ізоляції електродвигунів на пробій при напрузі до 4000 У. Прилад для виявлення витоку води в баках служить для визначення місця витоку. Для цього в пральну машину потрібно залити воду. Місця, у яких можлива текти, обклеїти датчиками вологості різної конфігурації залежно від вузлів, що перевіряються. Двигун включити на 2-3 хв. При влученні води, що просочується, на датчик з'явиться звукова й світлова сигналізація. Пристрій дозволяє одночасно включати паралельно до 10 датчиків через многоклавишную рамку, приєднану на один загальний вхід автоматичного пристрою. Для визначення місця витоку варто по черзі відключати датчики вологості. Вимикання сигналізації вкаже на дефектне місце. Стенд для випробування баків пральних машин на герметичність призначений для перевірки їхньої герметичності. Випробуваний бак необхідно зміцнити в переверненому положенні на плиті й занурити у воду. Повітря, що перебуває в баку, прагне вийти через не щільності зварених швів або вузла активатора. Вихідне повітря у вигляді пухирців можна виявити візуально. Для цього передбачене підсвічування двома лампами по 40 Вт, які встановлюються по обох сторони бака в спеціальних водонепроникних відсіках. Занурення й підйом плити з випробуваним баком здійснюються приводом, що складається з електродвигуна АВК-07-АС, зубчастої циліндричної пари й передачі гвинт-гайка. Рівень занурення й підйому обмежується шляховими вимикачами. Кантователь для ремонту пральних машин застосовується для полегшення підйому машин при розбиранні й ремонті. Пральна машина встановлюється на лабети кантователи й прикріплюється ремінними застібками.

Устаткування й інструменти

За допомогою електродвигуна виробляється підйом на висоту 1200 мм за 20 з і при необхідності поворот щодо вертикальної осі на 90° за 17 с. Максимальна вантажопідйомність кантователя 100 кг. Універсальне пристосування типу УПРС-1, призначене для ремонту пральних машин, розроблено на базі преса типу ПЭП-2 для запресовування підшипників. Пристосування використовується для розбирання й складання віджимних пристроїв пральних машин типу СМР, розбирання двухходового крана (клапана) машин типу СМП, запресовування підшипників і выпрессовки їх з вала й кришок корпуса електродвигунів. Габаритні розміри пристосування-1000X800X1600 мм, маса- 160 кг. Комплекс устаткування УРСМ-1 служить для ремонту ручних і напівавтоматичних пральних машин і перевірки їх після ремонту по всіх параметрах. До складу комплексу входять: підйомник УРСМ-11, верстат УРСМ-12, пристосування УПРС-1, піднімальний стіл УРСМ-14, стенди УРСМ-15 і УРСМ-16. Підйомник УРСМ-11 забезпечує підйом пральної машини на висоту до 1200 мм і її кантування. Габаритні розміри підйомника-1000X2000X2400 мм, маса -230 кг. Верстат УРСМ-12 має набір слюсарного й вимірювального інструментів і спеціальних пристосувань для виконання слюсарно-складальних операцій.

патрона. Основні деталі компресора (однотипного) - корпус, поршень, колінчатий ваЗручність використання

У набір входять знімачі, кондуктори для висвердлювання гвинтів у корпусі віджимних пристроїв пральних машин, корпусі насоса машини "Рига", для ремонту віджимних пристроїв машин "Тула-2" і фрезерования торці гвинта, а також торцевий ключ, киянка, напилки й т.д. Габаритні розміри верстата-1500X1050X1650 мм, маса - 260 кг. Піднімальний стіл УРСМ-14 забезпечує підйом пральної машини на висоту до 800 мм і поворот її на 360°. Вантажопідйомність стола-100 кг, споживана потужність - 0,6 кВт, габаритні розміри-1170Х8ЮХ ХЮ55 мм, маса - 225 кг. Стенд УРСМ-15 призначений для контролю машин і комплектуючих їхніх апаратів у ремонтних майстернях по наступних параметрах: запуск при зниженій напрузі, струм запуску, споживані струм і потужність, час спрацьовування теплових, захисних і пускозащитных реле, струм спрацьовування пускових і пускозащитных реле, опір ізоляції, активне опір. Стенд УРСМ-16 для випробування міцності електричної ізоляції складається з ізольованої камери й універсальної пробійної установки ПУС-3. Переносний комплект інструмента П4-2 застосовується для перевірки й ремонту пральних машин у домашніх умовах. Набір інструментів і пристосувань розташований усередині валізи, виготовленого з листового алюмінію товщиною 1,5 мм. Габаритні розміри валізи -420X300X120 мм, маса -8 кг. Для компактності й зручності використання частина слюсарного інструмента розміщена у верхній кришці валізи. У комплект входять: різні викрутки, торцеві ключі, вибивачі, вороток, зубило, розгорнення, кернер, слюсарний молоток, знімач для зняття підшипників, пассатижи, гайкові ключі, электропаяльник.

л, підшипник вала, шатун - є взаємозамінними в межах групи, зазначеної на дЗручність використання

У корпусі валізи є прилад, що складається з вольтметра зі шкалою до 250 У, амперметра на 10 А и пробника із щупами. Щупи включаються в гніздо на приладі, і при їхньому замиканні загоряється сигнальна лампочка. За допомогою цього приладу можна виміряти напругу мережі, споживана струм, визначити обривши электро ланцюга. У спеціальному відділенні валізи перебувають набір ручних мітчиків, свердла різних діаметрів, складаний ніж. У нижній частині валізи передбачене місце для укладання запасних частин пральних машин. У комплекті запасних частин можуть бути реле РТ-10 і РТК-З, пускач ПНВС-10, шків, приводні ремені, кріпильний матеріал, проведення, прокладки, реле часу й т.д.

еТехнічні вимоги

Технічні вимоги до відремонтованих пральних машин і методи їхніх випробувань. Технічні вимоги. Всі пральні машини, крім машин типу СМ, повинні мати реле часу, що задають час роботи лопатевого диска й барабана центрифуги, і насос для відкачки рідини. Машини типу СМ можуть мати пристосування для кріплення віджимних валиків. Необхідно, щоб сполуки деталей і вузлів, що стикаються із пральними розчинами, були водонепроникними. Рівень шуму при роботі з номінальною напругою на опорному радіусі 1 м не повинен бути більше: 70 дба -для машин типу СМА, 68 дба -для машин типів СМР і СМ, а для виробів, атестованих на державний Знак якості,- 68 і 66 дба відповідно. Викид прального розчину з бака, заповненого розчином і білизною до встановленого рівня, при закритій кришці під час роботи не допускається. На циліндричній поверхні віджимних валиків не повинне бути раковин, тріщин, міхурів, пористості, сторонніх включень, механічних ушкоджень, розшарувань і здуттів еластичного шару, що перевищують норми, зазначені в нормативно-технічній документації на гумовотехнічні вироби Покриття склоподібною емаллю повинні бути по всій робочій поверхні блискучими, без здуттів, оголення металу, тріщин і відколів. Емалеві покриття повинні мати міцне зчеплення з металом, бути стійкими до ударних навантажень, вібраціям і стиранню. Підшипники й тертьові частини машини зобов'язані забезпечувати її роботу без додаткового змащення протягом не менш 200 ч. Імовірність безвідмовної роботи при довірчій імовірності 0,8 за 200 год наробітки повинна бути не менш: 0,96 - для машин типів СМ і СМР, 0,94 -для машин типу СМП. Середній ресурс - не менш 1000 ч. Деталі машин, що стикаються з розчином і білизною, повинні бути виготовлені з матеріалів, не зухвалі забруднення білизни.

таТехнічні вимоги

Поверхні деталей, за винятком зварених швів, що стикаються з білизною в процесі прання й полоскання, повинні мати параметри шорсткості не більше Ra 0,80 напівтемних, а поверхні центрифуг, що стикаються з білизною під час отжима,- не більше Ra 3,2 напівтемний. На поверхнях деталей не допускаються заусенцы й гострі крайки. Усередині пральних баків і кошиків центрифуг шви повинні мати гладку поверхню без і гострих крайок радіусом менш 0,5 мм. Пральні машини всіх типів після ремонту повинні піддаватися приймально-здавальним випробуванням, що включають: зовнішній огляд, перевірку водонепроникності, електричної міцності ізоляції в холодному стані до зволоження, функціонування, рівня шуму. Продуктивність насоса визначається шляхом виміру секундоміром часу відкачки номінальної кількості рідини, наявної в пральному баку. При цьому кінець зливального шланга повинен перебувати на висоті 0,85 м над рівнем підлоги. Вимір рівня шуму допускається проводити вибірково з розрахунку 0,2% змінного випуску, але не менш 5 машин. Відсутність викиду прального розчину з бака повинне перевірятися на працюючій машині із закритою кришкою візуально при нормальному її завантаженні білизною й пральним розчином. Час від початку гальмування до повної зупинки центрифуги або барабана визначається після відключення машини, що працює при номінальних завантаженні й напрузі харчування мережі, це час не повинне перевищувати 30 с. Перевірка водного модуля проводиться наповненням машини водою до рівня, що відповідає номінальному завантаженню. Температура води 20±5°С. Кількість залитої води повинне визначатися з погрішністю не більше 0,5 л. Випробування починається з холодного стану машини при загальмованому роторі електродвигуна й номінальній напрузі мережі. Його тривалість 5 мін

лях. Технічні вимоги

Перевірка якості що відпирається, величини втрати міцності, ефективності полоскання й залишкової вологості виробляється на зразках і виробах з не-аппретированной білої бавовняної тканини. Отжим білизни в барабані повинен забезпечуватися за час, зазначений у програмі для даної моделі машини. Залишкова вологість розраховується як середнє значення результатів трьох циклів отжима. Перевірка стану підшипників і тертьових частин машини проводиться візуально. Водонепроникність ущільнень машини і її частин перевіряється по заповненні бака водою або при надлишковому тиску повітря

Технологія ремонту

Несправності пральних машин і способи їхнього усунення. При ремонті особливе значення має взаємозамінність окремих вузлів і деталей. За допомогою уніфікації деталей і складальних одиниць можна не тільки підвищити якість і надійність виробів, що випускаються, але й значно поліпшити обслуговування пральних машин, що перебувають в експлуатації, і забезпечити ремонтні підприємства запчастинами. Взаємозамінність дозволяє виконувати ремонт, не пов'язаний із заміною великогабаритних складальних одиниць,- ремонт і заміну реле, конденсаторів, вузла активатора, приводного ременя й ін., що становить близько 50% всіх ремонтних робіт вдома в замовника. За основну модель при уніфікації машин типу СМР прийнята "Болга-3", а для СМП - "Аурика-70". У них уніфікуються віджимні пристрої, електропривод, центрифуги, баки, актизаторы, елементи автоматики, резиново технічні вироби й ін. ОСТ-27-55- 414-78 "Машини пральні побутові, параметричні ряди, базові моделі, основні параметри й розміри" передбачає уніфікацію 64 деталей і складальних одиниць пральних машин типів СМ, СМР, СМП і 92 деталей і складальних одиниць машин типу СМА. Технологія ремонту пральних машин. Основним методом ремонту пральних машин є вузловий, по якому відповідно до маршрутної схеми технологічного процесу проводяться операції по комплектації, ремонту, заміні окремих вузлів машини, наступному складанню й випробуванню. У більшості випадків ремонт пов'язаний з усуненням дефектів в окремих вузлах машини: активаторі, центрифузі, насосі, электро схемі, приладах автоматики керування, електродвигуні й ін. Розбирання пральної машини потрібно робити в наступній послідовності: зняти кришку корпуса й верхню панель із кришками прального бака й бака центрифуги, перевернути машину нагору дном, установити її на кантователи, підняти на висоту, зручну для розбирання; відвернути гайки на тягах, що скріплює баки й передню панель із шасі, відокремити пружинні й спеціальні шайби, отсоединить тяги й вийняти їх із шасі, зняти зливальні патрубки з корпусів клапана й насоса, приводний ремінь із шківів активатора й електродвигуна; відвернути гайки кріплення кронштейна й кришки коробки клапана зливу, зняти шайби, вийняти болти, отсоединить кронштейни й кришку коробки клапана зливу, відвернути гайки кріплення затиску проводів і шасі.

Технологія ремонту

Зняти затиск із шасі й звільнити проведення від затиску, отсоединить проведення электро схеми від пакетного перемикача, електродвигуна, привода активатора, електродвигуна привода центрифуги; зняти із шасі коробці клапана зливу в зборі з конденсатором, шасі з баків, окантовку з підсікання по верхній крайці обичайки шасі, металеву копіювальну шайбу з опори ходових роликів, витягти горизонтальну вісь опори роликів і зняти їх; відігнути вусики шланга на опорі, вийняти шплінт із вертикальної осі опори, зняти шайбу й звільнити стійку від косинця шасі, відігнути куточки шплінтів по обидва боки осі кріплення електродвигуна до кронштейнів, вийняти шплінти з отворів осі, зняти ковпачки, що закривають втулки, витягти вісь, вийняти втулки із кронштейнів і вушок електродвигуна; зняти гачок пружини, що підтримує електродвигун, вибити шпонку, отсоединить шків від вала електродвигуна, несправний електродвигун замінити новим; відвернути болти кріплення корпуса насоса до фланця й електродвигуна привода центрифуги, зняти шайби с болтів, корпус насоса із фланця, вивернути гайки кріплення кришки насоса до корпуса, зняти шайби, чотири гвинти, кришку, гумове кільце з корпуса, витягти вісь насоса разом із крильчаткою, отсоединить її від осі, вийняти сальник з корпуса, несправний сальник замінити новим; зняти шайби з отворів на фланці, муфту з вала електродвигуна й, відвернувши чотири гайки, шайби, вийняти болти кріплення й отсоединить фланець, вивернути гайки кріплення амортизаторів до кронштейнів; зняти шайби, вийняти болти, витягти амортизатори із кронштейнів бака центрифуги, усередині ротора (барабана) центрифуги відвернути гайку кріплення ротора до вала (у гайки ліве різьблення), зняти ротор, вийняти електродвигун з валом центрифуги, несправний електродвигун замінити новим; витягти з вала центрифуги циліндричний штифт, зняти шайбу, відвернути стопорні гвинти кріплення муфти до вала електродвигуна, вийняти з її настановне кільце, упресувати муфту, що з'єднує вали електродвигуна й центрифуги; відвернути гайки кріплення кожуха до електродвигуна, зняти шайби й, вийнявши гвинти, кожух з електродвигуна; зняти опорне кільце з горловини бака центрифуги, витягти з горловини підшипник центрифуги в зборі, отсоединить кришку підшипника, вийняти пружину, упресувати бронзографитовую втулку, дефектні деталі замінити новими; вивернути стопорний болт, зняти шків і шайбу з осі активатора, відвернути гайки кріплення підшипника активатора до осі й прального бака, витягти вісь із диском з підшипника, потім підшипник, гумову прокладку й шайбу, дефектні деталі замінити новими; відвернути гайки кріплення кришки корпуса клапана зливу, зняти шайби й, вийнявши два болти, кришку й ущільнювальне кільце; вивернути гайки кріплення корпуса клапана до коробки, зняти шайби, вийняти два болти, отсоединить корпус разом із сердечником електромагніта від коробки клапана, відігнути вусики шплінта, витягти його з важеля, звільнити сердечник електромагніта, вибити штифт, що кріпить важіль до осі клапана, вийняти вісь, шайбу й гумовий сальник (манжет) з корпуса клапана, вибити штифт, зняти важіль із осі, витягти клапан з важеля; отсоединить проведення, що йдуть від електромагніта до передньої колодки, відвернути гайки кріплення электро магніту до коробки клапана, зняти шайби, вийняти болти, витягти електромагніт з коробки; отсоединить проведення, що йдуть від блоку конденсаторів, відвернути гайки на хомутиках кріплення конденсаторів, зняти шайби, вийняти болти, відтягнути пластини хомутика, отсоединить конденсатори від коробки клапана зливу, несправні деталі клапана й конденсатори, що вийшли з ладу, замінити новими; вивернути гвинти кріплення панелі пульта керування до передньої панелі корпуса машини, витягти пульт із пластмасового кожуха в корпусі машини, відвернути гайки кріплення пульта керування в зборі, зняти шайби, вийняти болти, отсоединить проведення электро схеми від мікро вимикача й реле, зняти пульт, несправні мікро вимикачі й реле часу замінити новими. Складання пральної машини робити у зворотній послідовності. При ремонті більшість зношених деталей пральних машин відновлюється

Рекомендується одночасно замінити обидві сполучаються детали, щоМ. Дверні ущільнювачі повинні підходити по конфігурації (обтічна або прямокутна форма шафи), типу (з магнітною вставкою або без її), а також по профілі й розмірам. Затвори дверей (із секторним важелем, куркові, магнітні) заміняються з обліком габаритних і монтажних розмірів. Можуть бути застосовані затвори однотипних 1.2 Прийом та зберігання ремонтного фонду

Організація приймання, виконання ремонту і видача холодильників або морозильників повинні забезпечувати максимальні зручності для користувачів і мінімальну витрату їх часу.

При оформленні заявок вказують характер дефекту, модель холодильника або морозильника, заводський номер, рік випуску і т.д., встановлюють прийнятний термін приїзду механіка для перевірки стану приладу. Заявку передають механіку, який отримує необхідні запасні частини зі складу.

Номенклатура і розміри незнижуваного запасу вузлів обмінного фонду встановлюються ремонтними підприємствами. При цьому обов'язково виходять із структури і інтенсивності відмов побутових холодильників і морозильників, що надходять у ремонт за врахований календарний період.

Отримане для ремонту холодильне обладнання, а також запасні частини зберігають у сухому опалювальному приміщенні на стелажах або спеціальних підставках, підвішеними, в законсервованому або розпакованому вигляді в залежності від пропонованих вимог до зберігання тієї або іншої деталі, а також від термінів зберігання.

Враховуючи велику різноманітність моделей холодильників, рекомендується розміщувати запасні частини в коморі окремо за моделями. При цьому різні вузли, вироби та окремі деталі даної моделі холодильника слід зберігати окремо.

Холодильні агрегати слід зберігати в упаковці або на спеціальних підставках з загорнутим випарником для запобігання його від пошкодження.

Мотор-компресори поставляються з вихідними патрубками та з певною дозою масла (кількість заправленого масла зазначається в технічному паспорті, проте за погодженням компресори можуть постачатися без масла) і під невеликим надлишковим тиском фреону або сухого азоту. Тому всі патрубки повинні бути запаяні. У випадку відкриття запаяних патрубків або відсутності в кожусі мотор-компресора фреону (азоту) подальше зберігання його не рекомендується. При монтажі такий мотор-компресор необхідно продути фреоном, а масло висушити або замінити новим.

Компресор з ротором слід зберігати в законсервованому вигляді і в упаковці, яка захищає його від корозії.

Компресори постачають з вихідними патрубками, закритими заглушками, і з повною дозою мастила.

Випарники зберігають загорнутими (кожен окремо) на стелажах, ретельно оберігаючи від ушкоджень і зволоження. Патрубки випарника повинні бути заглушеними.

Електродвигуни (статори і ротори) треба зберігати в герметичній упаковці, ретельно оберігаючи від зволоження та корозії, роздільно по напрузі. Осушувальні цеолітові патрони звичайно поставляють у регенерованому вигляді з заглушеними кінцями і в упаковці, що допускає їх тривале зберігання. Таке постачання має супроводжуватися відповідною документацією, в іншому випадку патрони перед збіркою треба обов'язково регенерувати. Регенеровані та нерегенеровані патрони слід зберігати окремо.

Дверні ущільнювачі з полівінілхлоридного пластикату або гуми необхідно зберігати в підвішеному стані, забезпечивши збереження конфігурації ущільнювача. Для цього ущільнювач підвішують на фанерну або картонну планку, вирізану по ширині ущільнювача і вставлену в паз. Ущільнювачі з магнітними вставками слід оберігати від налипання на них металевої стружки або дрібних предметів. Дверні ущільнювачі не можна змащувати. Рекомендується оберігати ущільнювачі від дії сонячних променів.

Вироби із пластмас - холодильні камери, внутрішні панелі дверей, лицювальні накладки і інші не повинні піддаватися різким коливанням температури. Невеликі вироби повинні бути загорнуті в м'який папір і акуратно складені на стелажах. Облицювальні накладки повинні лежати без провисання і без нагромадження один на одного. Панелі дверей варто зберігати у вертикальному положенні в осередках стелажа, окремо кожну панель або в крайньому випадку по кілька штук з прокладеної між кожною панеллю папером.

Терморегулятори рекомендується зберігати в прохолодному місці в упаковці, що оберігає трубки сильфона від пошкодження.

Електронагрівачі генераторів рекомендується зберігати окремо по напрузі.

Окремі деталі компресорів - корпуси, колінчаті вали, поршні, клапани - повинні зберігатися окремо за типами компресорів, в законсервованому вигляді (змазаними, загорнутими) і акуратно складеними на стелажах. Допускається зберігання деталей у розгорнутому вигляді, зануреними у рефрижераторне масло марки ХФ-12-16.

2. Технологічна частина

2.1 Огляд приміщення спеціалізованої майстерні

У зв'язку з різким збільшенням парку побутової техніки в населення і відповідним зростанням обсягів послуг з ремонту побутових холодильників в окремих випадках існує необхідність капітального ремонту холодильників (наприклад у випадку браку), а також відновлювального ремонту після закінчення гарантійного терміну холодильного агрегату.

Відновлення холодильних агрегатів знижує потребу в установці нових агрегатів, дозволяє створити обмінний фонд, що в свою чергу скорочує терміни ремонту і знижує його вартість. Крім того, відновлення холодильних агрегатів холодильників застарілих марок, але тих, що ще знаходяться в експлуатації, дає можливість продовжити термін служби побутової техніки. Також актуальним є використання комплексно-механізованої потокової лінії з ремонту холодильного обладнання. Даний вид ремонту (при достатньому завантаженні) в порівнянні з індивідуальним методом забезпечується спеціалізацією виконавців, обладнанням та стендами, що сприяє підвищенню продуктивності праці, покращення якості та зниження собівартості ремонту. Схема технологічного процесу складається з основних виробничих ділянок і включає перелік обладнання та виробничих операцій. Крім того, в технологічному процесі визначені основні параметри (час, температура, тиск, вологість тощо), яких необхідно дотримуватися при виконанні тих чи інших операцій.

Технологічним процесом передбачається ремонт холодильних агрегатів з відновленням окремих, тих що вийшли з ладу складальних одиниць або заміною їх новими.

Відновлювального ремонту при його економічній доцільності підлягають всі дефектні вузли, за винятком статорів електродвигунів, ремонт яких повинен здійснюватися в спеціалізованих майстернях, укомплектованих необхідним обладнанням та контрольно-вимірювальною апаратурою.

Так, фільтр капілярної трубки і цеолітовий осушувальний патрон у всіх випадках замінюють новими (або відновленими). Цеолітовий патрон встановлюють за наявності у випарнику селікагелевого осушувача.

У технологічний процес введено такі технологічні операції і прогресивні методи перевірки і ремонту, що дозволяють скоротити час ремонту агрегату і підвищити його якість: двостадійне вакуумування холодильних агрегатів; осушка хладону і олії перед заповненням холодильного агрегату; визначення сухості (вмісту вологи) хладону за допомогою індикатора ; нові марки припоїв для зварювання стиків холодильного агрегату; нові методи дефектації та контролю якості мотор-компресорів та агрегатів у зборі; застосування сухого повітря; застосування приєднувальних пристроїв для холодильних агрегатів; нове обладнання, призначене для ремонту та перевірки холодильних агрегатів.

Так, завдяки застосуванню вакуумування у дві стадії, регенерації цеолітових патронів значно скорочується час вакуумування, не проводиться сушка холодильних агрегатів у шафах, що також значною мірою спрощує організацію потоку. Відмовитися від сушіння агрегатів у шафах дозволяє проведення комплексу операцій: осушка хладону, масла; регенерація цеолітового патрона; отримання глибокого вакууму при вакуумуванні в дві стадії; продування агрегатів сухим повітрям; попереднє сушіння основних вузлів.

1. Ділянка дефектації. Операції, що виконуються на ділянці:

Ш демонтаж реле, очищення прохідних контактів від забруднення і перевірка відсутності замикання електроланцюзі двигуна на корпус;

Ш мийка холодильного агрегату для видалення забруднень;

Ш визначення несправності;

Ш випуск хладону та зливання масла;

Ш складання дефектної відомості.

Обладнання ділянки дефектації:

1) майданчик для складування холодильних агрегатів, що надходять у ремонт, а також для підвісних візків;

2) верстак з монорейкою і тельфером для перевірки агрегату на відсутність замикання електроланцюзі на корпус, мегомметр, паяльник;

3) кабіна для миття агрегату;

4) ділянка перевірки агрегату, обладнаний приладом СХ-1 або СХ-2, стендом перевірки на холодо-продуктивність і стендом перевірки запуску та потужності;

5) ванна з гарячою водою, обладнана монорейкою з тельфером, місцевим освітленням у водонепроникному виконанні, з підведенням стисненого повітря;

6) ділянка (ізольований) для зливу масла й випуску хладону, обладнаний витяжною вентиляцією з підводом стисненого повітря.

Для визначення несправності агрегату необхідно:

- перевірити відсутність замикання електричного кола на корпус (виконується обов'язково до включення агрегату в електромережу) з метою запобігання працівника від можливості ураження струмом;

- запустити двигун (без реле) і перевірити електричні показники: споживану потужність, силу струму;

- перевірити наявність хладона, якість обмерзання випарника, температуру стінки випарника;

- проконтролювати роботу агрегату по тепловому станом окремих частин: конденсатора, осушувального патрона (фільтра капіляра), кожуха мотор-компресора і трубопроводів;

- перевірити рівень гучності звуку мотор-компресора;

- визначити місця витоку хладону (при відсутності хладону); перевірити стан електроізоляції обмоток статора (за якістю олії, взятого з кожуха;

- олія повинна бути світлим, без слідів розклалася ізоляції).

У разі необхідності ремонту мотор-компресора з розрізанням кожуха масло повністю зливають.

Холодильний агрегат з дефектною відомістю надходить на ділянку підготовки та комплектації.

При засміченні фільтра агрегат відразу направляють на ділянку пайки. Якщо витік хладону з агрегату легко усунути без його розбирання, то агрегат направляють на дільницю зварювання.

2. Ділянка підготовки та комплектації. Холодильні агрегати, очищені від забруднень, без хладону, у супроводі дефектної відомості надходять з ділянки дефектації на ділянку підготовки та комплектації.

Операції, що виконуються на ділянці:

Ш розпаювання дефектних вузлів;

Ш відрізання трубки заповнення (за наявності);

Ш продування випарника для видалення з нього залишків олії;

Ш зачистка відпаяти решт трубопроводів (з подачею сухого повітря в зачищаємо трубопровід);

Ш комплектація агрегату (за винятком цеолітового патрона) з підгонкою місць сполучень. Кінець трубки конденсатора підганяють по цеолітового патрону, постійно знаходиться на ділянці;

Ш сушка нових частин агрегату (при температурі 100-110 ° С протягом 30 хв) з наступним продуванням сухим повітрям.

Обладнання ділянки:

1) газозварювальний пост і слюсарний верстак з підведенням повітря;

2) стелажі (ящики) для складальних одиниць, що здаються в металобрухт;

3) стелажі для складальних одиниць, які підлягають комплектації;

4) сушильні шафи.

Холодильні агрегати після їх підготовки до комплектації направляють на ділянку пайки (усі патрубки повинні бути заглушені).

3. Ділянка пайки. Холодильні агрегати, укомплектовані відновленими або новими складальними одиницями з відпаяним від патрубка випарника кінцем капілярної трубки, а також без цеолітового патрона надходять на ділянку пайки.

Операції, що виконуються на ділянці:

Ш регенерація цеолітових осушувальних патронів; продування сухим повітрям холодильного агрегату перед паянням;

Ш пайка всіх місць з'єднань;

Ш зачистка флюсу в місцях пайки.

Обладнання ділянки пайки:

1) газозварювальний пост;

2) столи з металевими настилами або рольганг;

3) вакуум-сушильна установка для регенерації цеолітових патронів;

4) ванна для перевірки герметичності агрегату після пайки, обладнана монорейкою з підйомником.

Для пайки мідних і сталевих трубок застосовують тверді припої, так як вони забезпечують необхідну міцність і щільність шва. Переважне поширення одержали срібні припої марок ПСр-45 і ПСр-29, 5, що містять відповідно 45 і 29,5% срібла, температура плавлення відповідно 720 і 610-660 °С. Для пайки цими припоями застосовують флюс № 209 або флюс з фтористим калієм. Застосовують також припій марки ПМФОЦр-6-4-0,03 без вмісту срібла.

Місця трубок, що підлягають пайці, повинні бути ретельно очищені від фарби чи забруднень, а також від старого припою, щоб не виявилося запаяний усередині трубки. Пайка слід робити швидко, без зайвого розігріву трубок, щоб уникнути їх перепалу. Флюс вводять відразу ж після розігріву до температури 500-600 °С. При пайку останнього з'єднання в агрегаті треба трохи відвернути голку штуцера на кожусі мотор-компресора або тримати відкритою усмоктувальну трубку. Після пайки флюс повинен бути видалений гарячою водою (краще парою) з подальшою зачисткою металевою щіткою.

4. Ділянка вакуумування, заправки та контролю. Холодильний агрегат, зібраний (спаяний) і перевірений на герметичність у ванні, надходить на ділянку вакуумування, заправки та контролю.

Операції, що виконуються на ділянці:

Ш первинне вакуумування:

Ш заповнення холодоагентом;

Ш підігрів (виконується при наявності обладнання);

Ш перевірка герметичності галоїдним течешукачем.

Ш вторинне вакуумування:

Ш дозаправка або заповнення маслом;

Ш заповнення холодоагентом:

Ш пережим трубки заповнення;

Ш обкатка холодильного агрегату;

Ш перевірка герметичності галоїдним течешукачем.

Ш перевірка рівня гучності звуку;

Ш визначення холодопродуктивності;

Ш перевірка на запуск і споживану потужність.

Роботи виконуються з поділом за операціями. Безпосередньо перед вторинним вакуумуванням агрегат укомплектовують пускозахисним реле.

Обладнання ділянки:

1) установка первинного вакуумування та заповнення агрегату технологічним хладоном;

2) тунельна або тупикова камера для підігріву агрегату або ванна з гарячою водою;

3) кабіна для перевірки агрегату на герметичність;

4) стіл оператора;

5) галоїдний течешукач;

6) установка вторинного вакуумування та заповнення агрегату маслом і хладоном;

7) кабіна для перевірки герметичності та рівня гучності звуку агрегату;

8) стенд перевірки за електричними параметрами;

9) шумомір;

10) стенд обкатки;

11) пристосування для перетискання трубки заповнення.

5. Ділянка мийки. На ділянку мийки надходять різні складальні одиниці з відділення ремонту мотор-компресорів і ділянки підготовки та комплектації. Операції, що виконуються на ділянці:

Ш продування та промивання випарників, конденсаторів і трубопроводів;

Ш промивання компресорів в зборі та його деталей;

Ш продування і сушка випарників, конденсаторів, трубопроводів, компресорів і деталей до нього, використовуваних цеолітових патронів (продувають спочатку хладоном, потім сухим повітрям);

Ш відмивання випарників від захисних лаків (епоксидної смоли).

6. Ділянка ремонту мотор-компресорів. На ділянці ремонтуються мотор-компресори як з кривошипно-шатунним, так і з кулісним механізмами, які надходять з ділянки підготовки та комплектації без масла і хладону з заглушками на всіх трубопроводах. Після розрізки кожуха ремонт мотор-компресора здійснюється в залежності від його типу.

Порядок ремонту кривошипно-шатунних мотор-компресорів: відпаяти нагнітальну трубку, випрессовать компресор і статор з кожуха мотор-компресора, визначити несправності вузлів і деталей компресора, перевірити опір ізоляції статора і міжвитковое замикання, перевірити прохідні контакти на кришці кожуха мотор-компресора на діелектричну міцність, розібрати компресор і замінити негідні деталі, зібрати мотор-компресор і провести контроль якості, зробити обкатку протягом 30 хв, просушити компресор і статор, зібрати мотор-компресор і зварити кожух.

Порядок ремонту кулісних мотор-компресорів: зняти мотор-компресор в зборі з пружин підвіски і вийняти його з кожуха, розібрати мотор-компресор з заміною негідних деталей клапанної групи, статора, висушити компресор і статор, встановити відремонтований мотор-компресор в кожух, заварити ( запаяти) кінці трубок мотор-компресора, перевірити якість ізоляції обмоток статора.

Зібрані мотор-компресори з маслом і хладоном, з перетиснених і запаяними нагнітальної і всмоктуючої трубками (і трубкою заповнення, якщо мотор-компресор без штуцера) направляють в фарбувальне відділення, а потім на ділянку підготовки та комплектації.