Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.Эконом. труда..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

Задача 31.

Втрати робочого часу планувалися у розмірі 3% ефективного фонду робочого часу. Через недовикористання організаційних резервів росту продуктивності праці фактично вони зіставили 9%. Чисельність робітників (2775 чол.) залишилася незмінною за рахунок зниження продуктивності праці відносно зменшення випуску продукції.

Розрахувати економічну шкоду (підвищення собівартості продукції і зменшення планового прибутку), якщо випуск на одного працівника планувався 14220 грн.., затрати на гривню продукції - 92 коп., а питома вага умовно-постійних затрат у собівартості продукції - 24%.

Задача 32.

Питомий плановий відсоток барку продукції 0,8, фактично брак становив 2,6%, серед них 1,8% - несправний. На виправлення браку затрачено удвоє більше часу, ніж на виробництво бракованої продукції, а від несправного браку втрати за рахунок порчі матеріалів становило 186 грн. На кожний 0,1% браку.

Визначити відносне зниження продуктивності праці у зв’язку з дозволеним браком і відносне звеличення собівартості продукції, якщо плановий об’єм товарної продукції 16 845 тис грн.., затрати на гривну продукції 89 коп., питома вага умовно-постійних затрат у собівартості 27%.

Задача 33.

За планом організаційно-технічних закладів заміну застарілого обладнання пропонувалось провести з 1 березня. Фактично заміна відбулося тільки з 1 жовтня. Нове обладнання продуктивніше старого на 40%, чисельність зайнятих на ньому робочих – 180 чол., базова виробка кожного 9740 грн., затрати на гривню товарної продукції – 95 коп., питома вага умовно-постійних затрат у собівартості 32%.

Розрахувати відносне зниження продуктивності праці, зниження випуску продукції, а також оцінити відносне подорожчання товарної продукції за рахунок несвоєчасної заміни обладнання.

Задача 34.

В виробничому об’єднанні були реалізовані деякі резерви росту продуктивності труда. За рахунок централізованих капітальних вкладень у сумі 1,8 млн. грн.. проведена заміна частини технологічного обладнання, здійснені також заклади щодо покращення організаційних робочих міст, умов праці і т.д. У результаті продуктивність праці підвищена на 5,3% і на стільки ж збільшено випуск промислової продукції, яка має необмежений збут.

Визначити умовно-річний економічний ефект закладів і термін окупає мості капітальних затрат, якщо базовий об’єм товарної продукції був 25 600 тис. грн.., затрати на гривню продукції - 95 коп., питома вага умовно-постійних затрат - 18%, собівартості Eн = 0,12.

Задача 35.

На підприємстві використані текучі резерви росту продуктивності праці: вдосконалена організація обслуговування робочих міст, приведені у відповідність зі санітарними нормами умови опалення, вентиляції і освітлення, укріплена трудова дисципліна. У результаті продуктивність праці підвисилась на 4%. За рахунок 50% приросту було випущено додаткову продукцію, а за рахунок другої частини – вивільнена частина працівників. Текучі затрати звеличені на 120 тис. грн. на рік.

Визначити умовно-річний ефект від закладів по використанню текучих резервів продуктивності праці, якщо чисельність працівників - 3140 чол., планова виробка - 10 150 грн., затрати на гривню продукції - 89 коп., питома вага умовно-постійних затрат у плановій собівартості - 30%, а середня заробітна плата - 2316 грн. у рік, відчислення на соціальне страхування -14%.

Задача 36.

Нормативна виробнича трудомісткість робот у цеху складає 40 тис. нормо-г. Визначити чисельність працівників, фонд їх заробітної плати і приріст продуктивності труда, якщо фонд робочого часу на одного робочого у рік 1820 г, середнє виконання норм виробітки 115%, середній розряд робіт 4, 2 (працівники машинобудівельної галузі – 2 категорії). Доплати, які входять у часовий, денний та річний фонди зарплати становлять відповідно 28%, 0,20%, 0,12%. Виробка у базовий рік на одного працівника складає 2010 нормо-г. Норма не переглядалася.

Задача 37.

Нормована виробнича трудомісткість робіт у цеху складає 540 тис. нормо-г. Визначити кількість працівників, фонд їх заробітної плати та приріст продуктивності праці, якщо фон робочого часу на одного працівника на рік 1829ч, середнє виконання норм виробітки 118%, середній розряд робіт 4,7 (працівники машинобудівельної галузі 2 категорії), доплати, які входять у часовий, денний та річний фонді заробітної плати, складають 43% до прямої відрядної заробітної плати, а виробіток за базовий рік – 2077 нормо-г. На одного працівника на рік. Норми не переглядаються.

Задача 38.

Чисельність працівників у базовому році складала 1820 чол. В звітному року об’єм виробництва виріс на 11%, а відносне вивільнення чисельності за рахунок закладів по покращенню організації виробництва і праці склало 96 чол. Середня заробітна плата працівників підвищилась на 2,3%.

Визначити: відносний приріст продукції за рахунок росту продуктивності праці; відсоток зниження собівартості за рахунок попередження темпів росту продуктивності праці порівняно з темпами росту середньої заробітної плати (питома вага заробітної плати у собівартості базового періоду 13%); зниження собівартості за рахунок росту об’єму виробництва і економії на умовно-постійних витратах, якщо частка у собівартості 28%

Задача 39.

Розрахувати приріст продуктивності праці і середньої заробітної плати, зниження собівартості товарної продукції і загальне звеличення суми прибутку, якщо при переході на конвеєрну зборку виробів їх трудомісткість знижується на 30%, обсяг випуску звеличується пропорційно росту продуктивності праці при незмінній чисельності робітників, середня заробітна плата яких зростає на 0,58% за кожний відсоток росту продуктивності праці. Базовий обсяг випуску товарної продукції 800 тис. грн.., затрати на гривню продукції 86 коп., питома вага умовно-постійних затрат у собівартості 22%, а заробітної плати у собівартості 19%. Сума приведених затрат 15 тис. грн. на рік.

Задача 40.

Для комплексної бригади робітників, що працюють у горах, на руднику визначена планова норма 120т руди на зміну при виконанні норм на 105%, планове вироблення – 126 т. Планова чисельність бригади - 18 чол., фактично – 16. Бригада досягла змінної виробки кількістю 136т руди при виповненні норм виробітки на 114%.

Визначити: приріст продуктивності праці у розрахунку на кожного члена бригади; фактично втілену комплексну норму виробки; ріст середньої заробітної плати у розрахунку на кожного члена бригади; відносне відслонення прямої заробітної плати бригади від планової (у відсотках). Дати оцінку економічної ситуації і зробити висновки.

Задача 41.

На виробництві здійснені три групи організаційно-технічних закладів

Група закладів

Очікуваний Ефект

Одночасні затрати, тис. грн..

Текучі затрати, тис. грн..

1. Модернізація обладнання і удосконалення технології

Зниження трудомісткості на 6%

2100

16

2. Введення НОТ, розвиток бригадної організації праці та покращення дисципліни

Скорочення втрат робочого часу з 11 до 7%

50

130

3. Перебудова управління підприємством та спрощення обліку та звітності

Вивільнення 47 працівників АУП та звеличення чисельності працівників

150

40

Розрахувати:

  • Приріст продуктивності праці, якщо базова чисельність персоналу 1690 чол.

  • Приріст об’єму виробництва за рахунок підвищення продуктивності праці при незмінній чисельності (виробка на одного працівника у базовому періоді 9972 грн.)

  • Зниження собівартості товарної продукції за рахунок росту об’єму виробництва і скорочення частки умовно-постійних затрат, рівень який 34% при затратах на гривню продукції 87 коп.

  • Звеличення середньої заробітної плати і зниження собівартості продукції за рахунок попередження темпів росту продуктивності праці над ростом середньої заробітної плати (питома вага заробітної плати у собівартості базового періоду дорівнює 17,5%)

  • Річну економічну ефективність усього комплексу закладів Eн прийняти за 0,15