Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.Эконом. труда..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

Задача 17.

При обслуговуванні багатоверстатного комплексу час зайнятості на одному верстаті становить 7 хв. , час машинно-автоматичної роботи – 25 хв. Робочий обслуговує 4 верстата, маючи за кожний цикл багатоверстатного обслуговування 16 хв. часу чекання. Збирання продукції з кожного верстата-автомата – 40 деталей за зміну.

Визначити, як підвищиться продуктивність праці працівника і скільки він зможе обслуговувати верстатів-дублерів, якщо час зайнятості на одному верстаті буде скорочено на 2 хвилини.

Задача 18.

На заводі 2860 робочих. Річний фонд робочого часу одного працівника дорівнює 1860 годин. У результаті покращення використання технологічного обладнання трудомісткість планового обсягу робіт може бути знижена на 204 тис. чол/год.

Визначити резерв росту продуктивності праці і відносне вивільнення чисельності робочих при використовуванні цього резерву.

Задача 19.

На підприємстві у базовому періоді мались такі цілоденні втрати робочого часу: по захворюваності – 11 змін на одного робочого; у зв'язку з порушенням трудової дисципліни – 12; через організаційно-технічні причини – 0,8; за кліматичними умовами – 0,2 зміни на одного працівника в рік. Реальний фонд робочого часу у базовому році складав 228 робочих днів.

Визначити резерв росту продуктивності праці при умовах скорочення захворювань на 50% і плановому усуванні усіх інших втрат робочого часу.

Задача 20.

Цеху чисельністю 450 чоловік заплановано звеличити обсяг виробництва на 8,5% за рахунок покращення використання робочої сили. В базовому році було виявлено середні втрати робочого часу усередині зміни, які складали 44 хвилини за 8 часову зміну.

Визначити, чи можливо виконання звеличеного планового завдання за рахунок покращення використання внутризмінного фонду робочого часу і на скільки потрібно звеличити його втрати.

Задача 21.

Базова чисельність робочих на підприємстві 1365 чол., звеличення обсягу виробництва планується на 4 %.

Визначити відносне вивільнення чисельності робочих, якщо в плані намічено скоротити цілоденні втрати робочого часу на 3 дні (при базовому числі робочих днів на одного робочого 230), усередині-змінні втрати робочого часу з 14 до 6%.

Задача 22.

На підприємстві здійснені такі заклади для покращення використання робочої сили:

  • втілено централізоване обслуговування в основних цехах та вивільнено 27 допоміжних робочих;

  • механізовані допоміжні навантажувально - розвантажувальні роботи зі зменшенням трудомісткості на 25 тис. нормо-г.;

  • створені комплексні бригади, в результаті чого покращилося використання змінного фонду робочого часу з 83 до 94% (чисельність робочих 870 чол.);

  • звеличена питома вага виробничих робочих в загальній чисельності персоналу з 76 до 78%.

Визначити використаний резерв росту продуктивності труда. При розрахунку врахувати, що кожний робочий випрацьовує за рік 2200 нормо-г.

Задача 23.

На заводі проведені такі заклади для покращення використання робочої сили:

  • покращенні умови праці, у зв’язку з чим зменшилась захворюваність і частково скоротились додаткові відпустки за роботу в не благодійних умовах праці, фонд робочого часу збільшено на 2460 г;

  • знижена наполовину текучість кадрів, у зв’язку з чим у кожного п’ятого робочого звеличилась продуктивність праці на 3%;

  • покращена структура кадрів за рахунок організації роботи на другу зміну, питома вага основних робочих в загальній чисельності працівників зріс з 48 до 52%;

  • підвищена кваліфікація молодих робітників, у зв’язку з чим у 8% усіх працюючих продуктивність праці виросла на 4%;

Визначити використані резерви росту продуктивності праці, якщо кількість працюючих 1230 чол., а фонд робочого часу на одного робітника складає 229 днів на рік.

Задача 24.

Намічено провести ряд закладів по покращенню використання робочої сили. Це дозволить знизити брак продукції (відносне вивільнення 7 чол.); зменшити потреби робочого часу (25 чол.); здійснити заклали по вдосконаленню технології (78 чол.); скоротити апарат управління на 18 чол. Базова кількість працюючих на заводі 1000 чол.

Визначити резерв росту продуктивності праці за рахунок кожного закладу, а також за їх сукупністю.

Задача 25.

На зміну 30 працюючим верстатам по плану реконструкції підприємства поступило 20 нових верстатів зі звеличеною одиничною потужністю: їх продуктивність вище на 75%. В даному році замінено 15 старих на 10 нових верстатів з першого липня. Інші верстати будуть замінені з 1 січня наступного року.

Визначити досягнутий приріст продуктивності праці в даному році і резерв запасу на наступний рік (порівняно з базовим роком до початку внесення).

Задача 26.

При внесенні типових проектів робочих міст верстатників продуктивність праці підвищиться. В цьому році внесено 125 робочих міст, організованих за типовими проектами, із загальних 420 робочих міст. При цьому продуктивність праці підвищилась на 6%.

Визначити резерв росту продуктивності праці при умовах внесення типових проектів на усі робочі місця.

Задача 27.

Запланований процент браку продукції 0,6. Фактично у зв’язку з неритмічністю праці і зниженими вимогами к якості виробів за рік забраковано 2,3% усієї продукції.

Визначити зниження продуктивності праці через брак і резерв втрат, який при умовах повної ліквідації браку може бути проданим у наступному році (можливий приріст продуктивності праці і додатковий випуск продукції, якщо чисельність робочих - 1670 чол., а базове вироблення - 8950 грн.)

Задача 28.

Максимально допустимі внутрізмінні втрати робочого часу не можуть буди більше, ніж 3% фонду змінного часу. Фактично ці втрати в звітному періоді становлять 11%.

Визначити резерв росту продуктивності праці і можливість відносного вивільнення робочих, якщо план виконано при чисельності 4320 чол.

Задача 29.

У розрахунку на одного працівника втрати робочих днів у зв’язку з захворюваністю та травматизмом складає 9,7 днів, порушенням трудової дисципліни – 0,4, за рахунок адміністративних відпусток – 1,2, додаткових відпусток через роботу в не сприятливих умовах праці – 4, відволікання на сторонні тимчасові роботи – 0,6 дня.

Визначити резерв втрат продуктивності часу, якщо при поміченому балансі один робітник відпрацьовує 1810 г. (226,5 дня) на рік.

Задача 30.

На виробництві частина продукції опинилась браком, 8450 чол.-г було затрачено на виготовлення продукції, визначеної як невиправний брак; 12 645 г – на виготовлення продукції, брак по якої виправний, але с додатковими затратами праці 2990 чол.-г. Крім того, на відправлення та реалізацію бракованої продукції буде затрачено 620 чол.-г.

Визначити резерв втрат продуктивності праці у зв’язку зі браком продукції, якщо чисельність робочих 540 чол., а реальний фонд робочого часу на рік на кожного працівника 1829 г.