Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_ta_testi_Ukhlichyeva_I_V__Gerasimenko_V_G.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
647.17 Кб
Скачать

Тема 3. Маркетингові дослідження і маркетингова інформація в сфері туризму

Маркетингові дослідження – це систематичне збирання та аналіз даних, пов’язаних з наявною ситуацією щодо маркетингової діяльності туристичного підприємства.

Мета маркетингових досліджень – виявити можливості фірми зайняти конкурентні позиції на конкретному ринку, знизити міру невизначеності та ризику, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності.

Залежно від використовуваної інформації, способів її отримання, техніки проведення та кінцевих результатів маркетингові дослідження поділяють на такі види:

  1. Кабінетні – використовують офіційні друковані джерела інформації (вторинні дані).

  2. Польові – використовують особисті контакти, первинну інформацію, методи економічного аналізу.

Маркетингові дослідження можуть бути постійними та разовими, виконуватись фірмою як самостійно, так і за допомогою спеціалізованих дослідницьких організацій.

Маркетингові дослідження проводяться у рамках маркетингової інформаційної системи (МІС). Її можна визначити як сукупність заходів, спрямованих на збирання, обробку, аналіз, оцінку та розповсюдження точних та своєчасних даних з метою інформаційного забезпечення маркетингових рішень.

Тема 4. Дослідження факторів, що впливають на маркетингову діяльність туристичного підприємства

Маркетингове середовище туристичного підприємства складається з багатьох осіб та сил, які діють поза ним та впливають на розвиток і підтримку службами маркетингу взаємовигідних стосунків з цільовими споживачами.

Маркетингове середовище можна поділити на мікросередовище та макросередовище. Мікросередовище складається із сил і діючих осіб, з якими фірма має безпосередній контакт і сукупність яких впливає на її здатність обслуговувати своїх клієнтів, - сама фірма, посередники, постачальники, конкуренти, споживачі та контактні аудиторії.

Макросередовище представлене більш загальними зовнішніми чинниками, що справляють вплив на діяльність фірми: природно-географічними, демографічними, економічними, технологічними, політичними і культурними.

Тема 5. Сегментація туристичного ринку

Сегментація ринку – не розподіл ринку на чітко визначені групи споживачів, що розрізняються за своїми потребами, характеристиками або поведінкою, для обслуговування яких потрібно розробити окремі послуги або товари.

Сегментування ринку здійснюється на підставі виділення певних принципів – географічного, демографічного, психографічного, поведінкового.

Наприклад, при сегментуванні за поведінковим принципом можна виділити такі типи туристів:

  1. Осідлий тип. До нього належать люди, які не відрізняються особливим зацікавленням до туристських подорожей.

  2. Мобільний тип. Туристи такого типу, навпаки, постійно прагнуть до нових вражень, домагаються зміни культурного і соціального оточення.

  3. Кочівний тип. До такого типу відносяться туристи, які намагаються досягнути справжніх контактів з природою і місцевим населенням у місці перебування.

Після проведення сегментування туристичне підприємство повинно прийняти рішення, скільки та які сегменти воно буде обслуговувати, тобто вибрати цільовий ринок.

Цільовий ринок складається з сукупності покупців зі спільними потребами або характеристиками, яких підприємство вирішило обслуговувати.

Рекомендується вибір однієї з трьох можливих стратегій охоплення ринку: недиференційований маркетинг, диференційований маркетинг, концентрований маркетинг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]