Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция по информатике WORD.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
815.18 Кб
Скачать

Форматування абзаців

Абзац — будь-який фрагмент документа, за яким розміщується маркер кінця абзацу

Останній вводять натисненням на клавішу <Enter>.

Форматування абзаців включає:

  • вирівнювання їх,

  • задания відступів,

  • установлення інтервалів між рядками й абзацами,

  • контроль "висячих" рядків,

  • форматування табуляцією та ін.

Заздалегідь виділені абзаци форматуються за командою Формат — Абзац, що активізує однойменне вікно з двома вкладками «Отступы и интервалы» та «Положение на странице».

Вирівнювання абзаців

Виконується по лівому краю, по правому краю, по центру або по ширині (по обох краях). За замовчуванням система призначає вирівнювання «По левому краю». При цьому лівий край тексту стає рівним, а правий — зубчастим. Для вибору засобу вирівнювання можна скористатися відповідним списком вікна «Абзац».

Установлення відступів

Відступи абзацу ліворуч і праворуч відносно робочого поля сторінки, а також відступ ліворуч першого рядка від поля тексту встановлюються користувачем за допомогою однойменних лічильників і поля «первая строка» вкладки «Отступы и интервалы». Установлення відступів можна швидко і наочно виконувати також за допомогою горизонтальної лінійки фор­матування "буксируванням" відповідних індикаторів.

Форматування за допомогою лінійки

Лінійка-потужний інструмент форматування тексту. Вона дозволяє керувати бічними межами та позиціями табуляції.

 

 

  • Трикутний маркер зліва знизу (шпичаком догори) задає ліву границю для всіх рядків абзацу, крім першого.

  • Перевернутий трикутний маркер зліва зверху задає позицію початку першого рядка абзаца і дозволяє сформувати абзацний відступ.

  • Трикутний маркер, розташований в лінійці справа, задає праву межу цього абзацу.

  • Квадратний маркер під лінійкою - це елемент керування, завжди розташований безпосередньо під трикутним маркером лівої межі абзацу. При його перетягуванні обидва маркери лівої межі переміщуються разом із збереженням їх взаємного розташування.

  • Лінійку також використовують для задания позицій табуляції.

Символ, який вказує позицію табуляції , міститься на перетині горизонтальної та вертикальної лінійок.

вирівнювання по лівій межі.

  • вирівнювання по правій межі.

вирівнювання по центру.

Положення символа табуляції можна змінити його перетягуванням. Віддалюють його теж перетягуванням. Після установлення позиції табуляції ручним способом всі інші позиції табуляції, задані за домовленністю та розташовані перед нею, віддаляються (за домовленністю позиції табуляції розкидані через кожні півдюйма).

З адання міжрядкових інтервалів. За замовчуванням система призначає інтервал в один рядок («Одинарный»). Розмір інтервалу вимірюється в пунктах (пт) і залежить від розміру шрифту. Так, шрифту розміром 14 пт відповідає одинарний інтервал, що приблизно дорівнює 16 пт. При цьому на стандартному аркуші А4 розміщується до 42 рядків.

Можна також задати «Полуторный» або «Двойной» інтервал й установити потрібний інтервал, скориставшись параметром «Множитель» і лічильником «Значение».

Найкраще розташування тексту та графічних об'єктів досягається граничними параметрами «Точно» і «Минимум». При цьому система автоматично встановлює міжрядковий інтервал, який точно дорівнює або не менший, ніж установлений в лічильнику «Значение».

Міжрядкові інтервали «Одинарный», «Полуторный» і «Двойной» встановлюються також за допомогою кнопок панелі інструментів.

Задання інтервалів між абзацами

В иконується воно за допомогою лічильників поля «Интервал» вкладки «Отступы и интервалы». Спочатку варто виділити всі абзаци тексту, крім першого або останнього, і далі встановити розмір інтервалу після або перед абзацом. Таким чином можна уникнути вставлення додаткового інтервалу перед першим або після останнього абзацу.

Заборона розриву абзаців

Під час формування сторінок абзаци, як правило, розриваються на частини. В разі необхідності такі розриви можна виключити перемикачем «Не разрывать абзац» вкладки «Положение на странице» вікна «Абзац». За допомогою перемикача «Не отрывать от следующего» цієї самої вкладки два або кілька сусідніх абзаців обов'язково розміщуються на одному аркуші.

Вкладка «Положение на странице» містить ще кілька перемикачів, які забороняють "висячі" рядки, автоматичне перенесення слів і нумерацію рядків.

Обрамлення абзаців

Д ля надання тексту більшої виразності його окремі абзаци та заголовки іноді вкладають у рамку з тінню і фоном за командою Формат — Границы и заливка, яка викликає на екран однойменне вікно з трьома вкладками: «Граница», «Страница» та «Заливка».

Засобами вкладки «Граница» встановлюються варіант обрамлення, тип, колір і ширина ліній. Результат цієї процедури відображається у вікні «Образец». У разі використання вкладки «Страница» характер дій залишається тим самим, але вони поширюються тепер на цілу сторінку. Засобами вкладки «Заливка» можна вибрати колір заливання та фону, тип візерунка.