Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_ILLUSTRATOR.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
34.29 Mб
Скачать

Інструменти деформації об'єктів

Інструментів групи Liquify, які здійснюють аморфні деформації:

Інструмент Warp (Деформація) – дозволяє формувати об'єкти рухами курсора (наприклад, як при ліпленні з пластилину).

При роботі з інструментом Warp ви можете легко підлаштувати його головний параметр: область дії, яка показується курсором у формі кола. Чим більше коло, тим більша область об'єкта буде піддаватися спотворенню. Якщо ж натиснути та утримувати клавішу Alt, то можна змінити форму і розмір курсору. Утримання клавіш Alt і Shift одночасно дозволяє змінювати форму курсора пропорційно, тобто не перетворюючи його в еліпс. До речі, ці принципи однакові для всіх інструментів групи Liquify.

Опції інструменту Warp (Деформація):

Опції Width (Ширина), Height (Висота) і Angle (Кут нахилу) дозволяють точно задати розмір області дії інструменту. (Кут нахилу має сенс тільки в тому випадку, якщо курсор еліптичної форми.)

Опція Intensity (Інтенсивність) визначає інтенсивність впливу інструменту, в даному випадку – наскільки далеко за курсором будуть зміщуватися лінії і вузли об'єкта.

Опції Detail (Деталізація) і Simplify (Спрощення) визначають складність спотворень, що вносяться інструментом. Чим вище значення Detail, тим більше дрібних спотворень буде присутньо. З іншого боку, багато хто з цих спотворень практично не впливатимуть на форму об'єкта, і опція Simplify дозволяє їх відстежувати і видаляти, так щоб не відбувалося безглузде ускладнення кривих.

Інструмент Twirl (Вихор) дозволяє «закрутити» точки і лінії об'єкта по спіралевидній траєкторії.

Опції інструменту:

Налаштування інструменту дозволяють задати розмір області дії, кут її нахилу, інтенсивність втручання; а крім того – унікальний для інструменту параметр Twirl Rate (Частота закручування). Він теж впливає на швидкість закручування елементів об'єкта, а заодно дозволяє вказати напрямок закручування. Позитивні значення означають закручування проти годинникової стрілки, а негативні – за годинниковою стрілкою.

Інструмент Pucker (Втягування) дозволяє як би «втиснути» об'єкт, змусивши його точки зблизитися, а лінії – зігнутися в напрямку центру області впливу.

Овал 157

Інструмент Bloat (Роздування), навпаки, створює «опуклі» області, впливаючи на точки і лінії зворотним чином.

Інструмент Scallop (Зубці) за своїм впливом схожий з інструментом Pucker, але не обмежується спотворенням точок і ліній. Протягом довжини лінії він додає нові точки, додатково ускладнюючи форму об'єкта. В результаті об'єкт як би «зморщується» і стискається.

Важливою унікальною налаштуванням цього інструменту є опція Complexity (Складність). Саме вона визначає, скільки точок буде додано на існуючих відрізках кривих.

Інструмент Crystallize (Кристалізація) володіє протилежною дією: не втягує точки, а розсовує їх від центру області втручання. Його настройки повністю збігаються з налаштуваннями інструменту Scallop.

Інструмент Wrinkle (Морщини) дозволяє внести легкі спотворення в об'єкт, як ніби він був намальований людською рукою, тримтячою при проведенні ліній.

Його настройки дозволяють задати не тільки кількість і складність спотворень, а й окремо визначити їх інтенсивність по горизонталі і по вертикалі.