Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
международное все ответы на 1 семинар.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать

10. Понятие и виды норм мп

Поняття норми міжнародного права

МП, як і внутрішньодержавне право, складається з юр. норм. Норма МП - правило поводження, що при-знається державами й іншими S МПв якості юридично обов'язкового. Норми МПподіляються на дві групи: норми звичаєвого права і норми, що виникли в результаті узгодження воль держав. Остання група норм МПзаймає в його нормативному масиві значне місце, тому що, поступаючись об'єктивним вимогам стабільності МП, однозначності у визначенні прав і обов'язків учасників МВ, договірні норми витиснули норми звичаєвого права. У процесі створення договірних норм МП знаходить свій прояв марксистська теорія узгодження воль держав, що лежала в основі радянської доктрини міжнародного нормотворення. Оскільки переважне число норм МПстворюється державами, що виступають у якості основних авторів міждержавної системи, цю теорію для стислості звичайно називають теорією узгодження воль держав, маючи на увазі, що її положення відносяться і до створення міжнародно-правових норм іншими S МП. У процесуальнім аспекті більшість міжнародно-правових норм створюється в два етапи: 1) узгодження воль суб'єктів МПщодо правила поведінки; 2) надання S МПзгоди на юридичну обов'язковість узгоджених правил поведінки. На відміну від більшості МПН, процесуальна характеристика створення так званих імперативних норм (норми), включає три етапи. У відповідності зі статтею 53 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року, імперативність міжнародно-правової норми означає, що вона «приймається і признається світовим співтовариством держав у цілому як норма, відхилення від якої неприпустимо і яка може бути змінена тільки наступною нормою загального МП, що носить такий же характер». Таким чином, можна зробити висновок про те, що, по-перше, імперативні норми мають більшу, у порівнянні з іншими МПН, юр. чинність; по-друге, всі знову прийняті норми повинні їм відповідати і не можуть їм суперечити. Процес створення імперативних норм містить у собі наступні етапи: 1) узгодження волі суб'єктів МПщодо правила поводження; 2) узгодження воль цих S щодо надання цьому правилу поводження вищої юр. чинності в конкретній пр. системі; 3) надання S МПзгоди на юридичну обов'язковість узгодженого правила поведінки. Необхідність окремого розгляду процесу створення імперативних норм МПпояснюється насамперед тим, що ці норми утворюють основу сучасного МП, надаючи йому внутрішній взаємозв'язок і узгодженість, здійснюючи тим самим безпосередній вплив на його стабільность, ефективність і обов'язковість. Імперативними нормами є основні принципи МП, розгляду яких присвячений окремий розділ.

Структура норм МП має свої відмінності. Якщо в загальній теорії права визнано, що правові норми мають тричленну структуру (гіпотезу, диспозицію, санкцію), то специфіка норм МП полягає в тому, що вони складаються звичайно з двох елементів — гіпотези і диспозиції. Гіпотеза норми МП містить опис умов, при наявності яких застосовується правило поведінки. Відповідно ст. 1 Конвенції про права дитини 1989 року дитиною визнається кожна людська істота до до-сягнення 18-літнього віку, якщо за законом, застосовним до даної дитини, вона не досягає повноліття раніше. Диспозиція міжнародно-правової норми вказує на саме правило поведінки (права й обов'язки) суб'єкта міжнародних правовідносин. Так, наприклад, стаття 2 Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права 1966 року встановлює, що особи, які стверджують, що яке-небудь з їхніх прав, перерахованих у Пакті, порушено і вичерпані усі внутрішні засоби правового захисту (гіпотеза), можуть представити в Комітет з прав людини ООН письмову заяву про це (диспозиція). У деяких випадках міжнародні норми можуть складатися лише з однієї диспозиції. Так, наприклад, стаття 3 Угоди СНД про допомогу біженцям і вимушеним переселенцям 1993 року визначає, що статус біженця і вимушеного переселенця підтверджується видачею відповідного документа. Відсутність санкції в більшості МПН пояснюється тим, що міри відповідальності і санкції в МП відділені від самих правил поведінки, тому що держави й інші S МП самостійно вибирають примусові заходи з ар-сеналу таких заходів, що допускаються міжнародним правом стосовно правопорушників. Як елемент міжнар. норми санкція зустрічається в нормах, застосовуваних до правовідносин приватного характеру (у МПП). Наприклад, стаття 4 Конвенції ООН про морське перевезення вантажів 1978 року встановлює відповідальність перевізника за вантаж.

Види міжнародно-правових норм

 Види МПН визначаються за різноманітними класифікуючими ознаками: За змістом і місцем в системі МП: цілі — розуміються як цілі, що реалізуються в рамках нормативної системи МП. Головною соц.-політ. ме-тою міжнародної нормативної системи є підтримка існуючої системи МВ;

принципи — під ними розуміють загальні, імперативні принципи МП, що встановлюють основи міжнар. правопорядку, міжнародного миру і співробітництва. Це соціально обумовлені, узагальнені норми, ідеї, що відбивають характерні риси нормативної системи і її головного змісту. З урахуванням значення виконуваних функцій вони користуються вищим авторитетом; норми — це загальнообов'язкові правила поведінки, що виникли в результаті угоди держав та ін. суб'єктів МП, реалізація яких забезпечується примусовими заходами міжнар-правового характеру.

в залежності від обсягу змісту і значення, норми діляться на два види: а) основні— регулюючі найважливіші суспільні відносини між S міжнародного права; б) підпорядковані — які конкретизують і доповнюють основні норми. Підпорядковані норми, у свою чергу, діляться на два види: піднорми основних норм — н-клад, застосування норми про територіальну юрисдикцію до індивідів, до власності і кораблів у просторах, що знаходяться під винятковою юрисдикцією територіального суверена; вторинні норми — вони не містяться ні в якій конкретній нормі, а є продуктом взаємодії двох або більшо-го числа норм (дипломатичний імунітет). За способом створення і формою існування (за джерелами): договірні — норми, що є продуктом угоди суб'єктів МПй містяться в міжнародних договорах; звичаєві — норми, що виникли в результаті кількаразового і тривалого застосування S МП певних правил поведінки, але такі, що не знайшли свого закріплення в міжнародних договорах.

За сферою дії: а) універсальні — регулюючі відносини між усіма державами-членами світового співтовариства б) партикулярні, що у свою чергу, діляться на: регіональні — закріплені в угодах між державами визначених географічних регіонів (наприклад, норми, що містяться в Заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі

субрегіональні (локальні) — ті, що містяться в угодах, котрі укладаються групою держав усередині географічного регіону (наприклад, в рамках зони Чорноморського економічного співробітництва /ЧЕС/). За юридичною силою: імперативні — до них належать основні принципи МП(Jus cogens); диспозитивні — під ними розуміються такі норми, що припускають відступ від них у взаємовідносинах певних суб'єктів у результаті угоди між ними. При цьому не повинні торкатися права і законні інтереси третіх держав. До диспозитивних норм належить основна маса універсальних і партикулярних норм. За змістом правил поведінки: матеріальні — містять у собі права й обов'язки сторін (суб'єктів міжнародного права) досягнутих угод; процесуальні — це норми, що регламентують діяльність таких міжнародних правозастосовних органів, як Міжнародний Суд, Рада Безпеки ООН. Сюди ж можна віднести норми, що визначають співвідношення нормативних приписань, їхню дію в часі і просторі, порядок здійснення, правила тлумачення, реалізацію відповідальності, застосування примусових заходів і т.д. За своєю роллю в механізмі міжнародно-правового регулювання: регулятивні — ці норми представляють суб'єктам право на вчинення передбачених у них позитивних дій; охоронні — вони виконують функцію захисту міжнар. правопорядку від порушень, установлюють заходи відповідальності і санкції стосовно порушників.