Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_distsiplini_Istoriosofiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Тема 7. Історіософська проблематика у спадщині українських мислителів кінця хіх – початку хх ст. (4 години)

Історіософська концепція поступу І. Франка. Мислитель про рушії історичного процесу (“Мислі о еволюції в історії людства” та ін.). Ідея хвильоподібної динаміки поступу людства (“Що таке поступ?”). Історіософська проблема бездержавності української нації. Формування ідеалу національної незалежності України (“Поза межами можливого”). Проблема історичної справедливості. Ідея національної соціал-демократичної концепції як шляху історичної перспективи України. Гуманістичний і культуроцентричний пафос Франкової програми розбудови української нації. Полеміка між І. Франком і Лесею Українкою щодо питання, “як зробити Україну політичною силою”. Спільне і відмінне в концепціях І. Франка і Лесі Українки. “Замітки з приводу статті “Політика і етика” (Ціна поступу)” Лесі Українки та її історіософське значення.

Історіософія М. Грушевського, її джерела. Первісна історіософська схема історії України М. Грушевського 1894 р. та її основні складові. Історіософська схема історії України М. Грушевського 1903 р. Історіософські концепції М. Грушевського: українського народу як етнологічно-історичної цілісності, його свободаризму, української державності та єдності українських земель, або території (“Історія України-Русі”, “Історія української літератури”, “Твори: У 50 т. – Т. 1, 5, 6”).

Історіософські погляди українських консерваторів кінця ХІХ – початку ХХ ст.: В. Липинський, С. Томашівський, В. Кучабський.

Історіософське в націоналістичній парадигмі Д. Донцова.

Ноосферна концепція розвитку людства В. Вернадського – І. Мечникова.

Тема 8. Українська історіософська думка новітнього часу (4 години)

Генеза української історіософської думки новітнього часу.Німецький вплив на розвиток історіософії у Харкові і Києві в ХІХ ст. Західноєвропейський вплив на розвиток історіософії в Україні у другій половині ХІХ ст. Вплив домінуючих націй на українську історичну науку в Галичині наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Проблеми української і всесвітньої історії в українській історіософії міжвоєнної доби. Впливи ідей домінуючих націй на розвиток дискусій з проблем історії України у світовій історичній науці другої половини ХХ ст.

Особливості історіософської парадигми історії України радянської марксистсько-ленінської наукової школи. Історіософська концепція історії України О. Оглоблина, його критика міфів радянської історіософської школи. Історіософські ідеї Б. Крупницького, його внесок у критику марксистсько-ленінської історіософської парадигми історії України. Історіософські проблеми у творчій спадщині І. Лисяка-Рудницького. Історіософські погляди Д. Чижевського. Спроби М. Брайчевського вийти за межі офіційної марксистсько-ленінської історіософії. Історіософ українського етногенезу В. Петров. Сучасна цивілізаційна історіософська концепція історії України Ю. Павленка.

Тема 9. Історія України в зарубіжних історіософських концепціях

ХІХ –ХХ ст. (4 години)

Місце України в цивілізаційних історіософських концепціях мислителей Росії (концепція культурно-історичних типів М. Данилевського, образ візантінізму М. Леонтьєва, концепція євразійства емігрантських мислителей – М. Трубецького, Г. Вернадського, П. Савицького, концепція етногенезу Л. Гумільова). Україна в основних онтологічних течіях польської історіософської думки.

Україна в історіософських концепціях мислителей Заходу (німецьке неокантіанство і екзистенціалізм, французький консерватизм, школа Анналів у Франції, морфологія історії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]