Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1kurs_12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
429.06 Кб
Скачать

Тематичний план лекцій та лабораторних робіт

лекції

Назва лекцій

Кількість годин

лекції

Лабораторні/практичні роботи

самост

робота

інші форми

контролю

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ І

1

Вступ. Предмет хiмiї. Основнi етапи передiсторiї хiмiї. Становлення хімії як науки. Мiсце неорганiчної хiмiї в системi хiмiчних наук.

2

4

4

2

Основнi поняття та закони хiмiї. Еквiвалент. Молярна маса еквіваленту. Закон еквiвалентiв. Визначення еквiвалентiв простих та складних речовин. Закон постiйностi складу. Дальтонiди та бертолiди. Закон Авогадро. Рівняння Менделєєва-Клапейрона. Становлення атомно-молекулярної теорiї. Атомна та молекулярна маси, способи їх визначення. Формульна одиниця та формульна маса..

2

4

3

Хiмiчнi елементи. Спроби систематики хiмiчних елементiв (Л. Лавуазьє, Й. Деберейнер, Кук, Гiнрiкс, А. де Шанкуртуа, Дж. Ньюлендс, Л. Мейер). Вiдкриття перiодичного закону Д.I. Менделєєвим (1869 р.). Змiст перiодичного закону. Перiодична система елементiв, її структурнi фрагменти. Типовi елементи. Головнi i побiчнi пiдгрупи. Родини елементів. Розміщення металів та неметалів у періодичній системі. Фiлософське значення перiодичного закону.

2

4

4

4

Порушення порядку розміщення елементів у періодичній системі згідно до зростання атомних мас та їх обгрунтування. Подiльнiсть атома. Аноднi та катоднi променi. Електрони та їх практичне використання. Променi Рентгена. Закон Мозлi. Розвиток уявлень про будову атома. Ядро та його заряд. Нуклони. Будова ядра. Визначення масових чисел. Iзотопи. Теорiя Бора. Енергетичний рiвень, пiдрiвень, електронний шар, орбiталь.

2

4

5

Рiвняння Шредiнгера та квантовi числа. Форми атомних орбiталей. Максималь-на ємнiсть електронних оболонок. Основнi принципи заселення атомних орбiталей: правило найменшої енергії, принцип Паулi, правила Гунда та Клечковського. Послідовність запов-нення електронами енергетичних рівнів та підрівнів.

2

4

5

6

Гідроген та оксиген. Положення у періодичній системі, будова атомів. Хімічні властивості водню та кисню. Озон. Пероксоводень. Будова молекули пероксоводню. Хімічні властивості пероксоводню. Сполуки елементів з оксигеном та гідрогеном. Періодична залежність властивостей сполук елементів з гідрогеном та оксигеном

2

5

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІІ

7

Хiмiчний зв'язок Розвиток уявлень про валентнiсть та хiмiчний зв'язок. Йонний зв'язок. Радіуси простих (елементар-них) додатньо та вiд'ємно заряджених йонiв. Йонiзацiйний потенцiал. Спорiд-ненiсть до електрона. Електронегатив-ність. Ненаправленiсть та ненасиче-нiсть йонних зв'язкiв. Залежнiсть крис-талiчної структури вiд йонних радіусів. Основні кристалічні структури. Енергія кристалічної гратки. Константа Маделунга.

2

4

5

8

Ковалентний зв'язок. Метод валентних зв'язкiв (ВЗ). Основнi положення методу. Направленiсть та насиченiсть ковалентного зв'язку. Полярний зв'язок. Ступінь окиснення. - та -зв'язки. Довжина ковалентного зв’язку, залеж-ність її від кратності. Радіуси атомів (орбітальні, ковалентні, тощо). Поняття про гiбридизацiю орбiталей. Типи гiбридизацiї. Відмінність у фізичних властивостях сполук з йонним та ковалентним зв’язком.

2

5

9

Геометрiя молекул, вплив на неї незв'я-зуючих та зв’язуючих електронних пар. Дипольний момент. Полярнiсть моле-кул. Ефективний заряд на атомах в по-лярних сполуках. Координацiйний та дативний зв'язок як форма ковалент-ного зв'язку.

2

4

5

10

Поняття про метод молекулярних орбi-талей (МО). Основнi положення мето-ду. Метод МО ЛКАО. Кратнiсть зв'яз-ку, зв'язуючi, незв'язуючi та розрихля-ючi орбiталi. Будова найпростiших мо-лекул з позицiї методу МО. Багатоцен-тровi зв'язки.

2

5

11

Водневий зв'язок. Внутрi- та мiжмоле-кулярний водневий зв'язок. Вплив вод-невого зв'язку на властивості речовин. Природа сил Ван-дер-Ваальса. Мета-лiчний зв'язок. Валентнiсть i металiч-ний зв'язок. Будова речовини з металiч-ним типом зв'язку

2

4

5

12

Поляризацiя атомiв та йонiв. Залеж-нiсть поляризацiї та поляризуючої дiї катiонiв та анiонiв вiд їх будови, раді-усу та заряду. Якiсне пояснення харак-теру змiни властивостей сполук даного складу в ряду елементiв-аналогiв на основi поляризацiї..

2

5

13

Курсовий колоквіум : „ Основні закони хімії. Будова атома. Хімічний зв'язок. Геометрія молекул”

2

5

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІІІ

14

Загальне поняття про координацiйнi сполуки. Подвiйнi та комплекснi солi. Здатнiсть хiмiчних елементiв до утворення комплексiв.

2

4

5

15

Природа хiмiчного зв'язку в комплекс-них сполуках. Будова координацiйних сполук з позицiї методу валентних зв'язкiв.

2

4

6

16

Розчини. Система, фаза, компонент. Дi-аграми стану води. Розчин як гомоген-на, багато-компонентна система.

2

4

17

Коефiцiєнт розчинностi. Перекристалі-зацiя як метод очистки речовин. Кон-центрацiя розчинiв та способи її вираження.

2

4

4

18

Енергетика хiмiчних реакцiй. Тепловий ефект реакцiї. Класифiкацiя хiмiчних реакцiй за енергетичним ефектом. Внутрiшня енергiя та ентальпiя.

2

5

19

Ентропiя. Ентропiя як функцiя стану. Залежнiсть ентропiї вiд температури.

2

4

5

20

Кiнетика хiмiчних реакцiй. Кiнетика як роздiл науки про хiмiчнi процеси

2

5

21

Гомогенний та гетерогенний каталiз. Самокаталiтичнi реакцiї.

2

4

5

22

Термодинамiчна характеристика дина-мiчної рiвноваги. Залежнiсть константи хiмiчної рiвноваги вiд температури.

2

5

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІV

23

Фiзичнi властивостi розчинiв

2

4

5

24

Хiмiчнi властивостi розчинiв

2

5

25

Гідратацiя та сольватацiя йонiв. Ступiнчаста дисоцiацiя

2

4

5

26

Йоннi рiвноваги. Добуток розчинностi погано-розчинних електролiтiв

2

5

27

Йоннi рiвноваги. Добуток розчинностi погано-розчинних електролiтiв

2

4

5

28

Гідроліз солей

2

5

29

Систематика хiмiчних реакцiй. Окисно- вiдновнi реакції. Природа окисно-вiдновних реакцiй.

2

4

5

30

Закони електролiзу. Поняття про гальванiчнi елементи.

2

4

31

Основнi поняття геохiмiї. Радiальна будова земної кулi. Хiмiчний склад окремих геосфер.

4

4

32

Курсовий колоквіум

2

4

33

Фізичні методи дослідження хімічних сполук.

2

4

4

34

Екологічні проблеми довкілля і завдання хімічної науки у їх вирішенні

2

4

ВСЬОГO

Загальний обсяг 294 год., в тому числі:

Лекції – 68 год.

Лабораторні – 68 год.

Самостійна робота – 158 год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]