Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпіз з аналізу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Графік погашення лізингових платежів при періодичному рівномірному відшкодуванні вартості лізингового майна

Номер платежу (по кварталах)

Залишкова вартість, тис. дол.

Відшкодування вартості майна, тис. дол.

Лізинговий процент.

тис. дол.

Лізингові платежі, тис. дол.

2 квартал 2000 р.

200

30

30

60

3 квартал 2000 р.

170

30

25,5

55,5

1 квартал 2001 р.

140

30

21

51

2 квартал 2001 р.

11О

30

16,5

46,5

3 квартал 2001 р.

80

30

12

42

4 квартал 2001 р.

50

30

7,5

37,5

Всього

20

180

112,5

292,5

Решта методів нарахування лізингових платежів, які використовуються в світовій практиці (з відстрочкою, авансовим платежем, з регулярним відшкодуванням майна нерівними частками тощо), не можуть бути застосовані в Україні. Внаслідок цього лізинг втрачає одну з найпривабливіших своїх особливостей — гнучкість лізингових платежів. Згідно з чинним законодавством лізингові платежі включаються до собівартості продукції.

Завдання:

  1. Сформулюйте мету проекту розвитку експортного потенціалу СП «Укрроссталь».

  2. Перелічіть основних учасників проекту та визначте їх інтереси і функції при підготовці, реалізації та експлуатації проекту.

  3. Оцініть рівень інвестиційної привабливості СП «Укрроссталь».

  4. Проведіть експертизу проекту розвитку експортного потенціалу підприємства для визначення доцільності та можливості реалізації проекту позицій маркетингових, технічних, інституційних та екологічних.

  5. Визначте можливі альтернативні інвестиційні ресурси для фінансування проекту. Проведіть порівняльний аналіз альтернативних форм фінансування проекту з погляду критеріїв доступності, обсягу і терміну інвестування, надійності інвестора, обмеженості дій підприємства, розміру процентних ставок, необхідний розмір застави.

  6. Оцініть раціональність остаточного вибору підприємства двох схем фінансування.

  7. Виберіть найкращу схему фінансування для підприємства, доведіть це за допомогою розрахунку формальних критеріїв оцінки проекту (NPV, IRR).

Ситуація 3 Обґрунтування проекту розвитку атзт «Київське швейне підприємство «Киянка»

Акціонерне товариство закритого типу «Київське швейне підприємство «Киянка» зареєстроване 14.07.1993 р. Виробляє верхній одяг та шкільну форму. Засновниками АТЗТ «ШП «Киянка» виступили працівники підприємства. В 1997 р., очним з учасників AT стала юридична фірма, що представляє інтереси зарубіжної текстильної компанії, яка не володіє контрольним пакетом акцій.

Історія АТЗТ «КШП «Киянка» своїм корінням сягає у 1934 p., коли на базі швейних майстерень було засновано швейне підприємство «Дитодяг» з орієнтацією на пошиття дитячого одягу. У 1976 р. підприємство було реорганізовано і перейменовано на «Київське виробниче швейне об’єднання «Киянка». До складу об'єднання входило:

  • Головне підприємство, яке знаходилось у Києві і спеціалізувалося на пошитті дитячих курток:

  • Чотири філіали: Бутанська, Боярська та Літковська швейні фабрики, котрі виготовляли одяг дитячого асортименту — костюми, сукні, брюки, та Фастівська швейна фабрика, де шились брюки для дорослих.

У 1990 р. підприємство було технічно переоснащено за останнім словом сучасної техніки. Місце вітчизняного обладнання зайняла швейна і комп'ютерна техніка провідних фірм Японії, Німеччини, Іспанії, Великобританії, Італії та ін.

У 1993 р. на базі головного підприємства орендного КВШО «Киянка» було засновано акціонерне товариство закритого типу «Київське швейне підприємство «Киянка», яке на сьогодні є одним з небагатьох провідних підприємств України і має гучну славу не лише вдома, а й у багатьох країнах Західної Європи.

АТЗТ «ШП «Киянка», як і будь-яка швейна фабрика, випускає багатоасортиментну продукцію, котру можна поділити на такі види:

  • шкільна форма;

  • чоловічі куртки, вітровки для внутрішнього ринку;

  • жіночі пальта, напівпальта, куртки для внутрішнього ринку;

  • колекційний чоловічий та жіночий одяг, який реалізується як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках;

  • жіночий та чоловічий одяг, який виготовляється з давальницької сировини;

  • дитячий одяг.

Останнім часом через скорочення внутрішнього ринку фабрика змушена випускати значну частину своєї продукції з давальницької сировини. АТЗТ «ШП «Киянка» на зовнішньому ринку співробітничає з великими європейськими виробниками, такими як Hugo Boss, Steiman, Gollas в Німеччині, Lener-Cordier і Artex — у Франції, Berghaus — у Нідерландах. Постійне підвищення якості продукції допомогло «Киянці» створити довготривалі відносини з багатьма клієнтами. Це стало основою регулярніших замовлень і збільшення виробничих заробітків, що врешті-решт знайшло своє відображення у зростанні частки продукції, яка була виготовлена з давальницької сировини, до позначки майже 60 % від загального випуску товарної продукції. У фінансовому відношенні робота на давальницькій сировині є менш вигідною для фабрики, ніж виготовлення продукції на власний ринок та експорт. Структура товарного випуску представлена в табл. 1.

У табл. 1 наведено інформацію лише за двома показниками, оскільки представлена структура товарного випуску на базі розподілу продукції в грошовому вимірі матиме спотворений вигляд. Це зумовлено тим, що продукція, яка виготовляється з давальницької сировини, обліковується на підприємстві без урахування вартості сировини і матеріалів, які становлять основну частку в собівартості продукції. Різниця в показниках з різними базами розподілу пояснюється різною складністю тих чи інших видів виробів, а отже, відповідно і різним часом та вартістю пошиття одиниці продукції.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]