Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпіз з аналізу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Переваги над конкурентами, товарів / послуг сп «укрроссталь», що пропонуються на експорт

Конкурент

СП «Укрроссталь»

Внутрішні фірми

Європейські фірми

Якість

Висока якість брухту

Не дуже висока якість

Використання якісної української сировини

Ціна

Зниження на 2 — 3 % від ціни конкурентів

Згідно з державними тарифами

Вища ціна на продукцію такої якості

Терміни поставок

Коротше у 1 ,5 раза

Згідно з планом

Залежно від транспорту

Сервіс

Сучасна європейська упаковка

Упаковка не відповідає європейським стандартам

Сучасна упаковка

Інші

Сучасне обладнання та технологія

Застаріле обладнання

Чужа сировина

Вдосконалення існуючого комплексу з переробки брухту надасть можливість збільшити обсяги експорту та інтенсифікувати просування зазначеного товару на світові ринки.

На сьогоднішній день СП «Укрроссталь» має намір розширити свій експортний потенціал, отже, пошук фінансових ресурсів є одним з першочергових завдань.

Зважена цінова політика дозволяє проникнути на нові та закріпитися на старих ринках збуту брухту чорних і кольорових металів. За умов насиченості не тільки внутрішнього, а й ринків країн колишнього СРСР, для проникнення на європейський та американський ринки фірма СП «Укрроссталь» збирається проводити агресивну цінову політику, пропонуючи свою продукцію за цінами, що є на 3—5 % нижчими за ціни, що склалися на вітчизняному ринку (це можливо завдяки новій технології переробки брухту). Цінова політика будується на встановленні цін у діапазоні середньозважених. На внутрішньому ринку планується значною мірою використовувати індивідуальні підходи до кожної групи клієнтів та впроваджувати системи знижок залежно від швидкості та форми оплати.

Головними споживачами продукції СП «Укрроссталь» є переважно фірми Західної Європи, а також США, з якими укладені відповідні контракти. 100% усіх поставок брухту в Європу йдуть шляхом перевезення брухту чорного та кольорового металу у спеціалізованому вантажному автотранспорті. При транспортуванні продукції умовами поставки є FCA.

У 2000 р. планується розширення експорту, звуження діяльності на внутрішньому ринку (внаслідок зростання неплатежів вітчизняних споживачів). Вітчизняними споживачами в Києві та Київській області є Броварський завод порошкової металургії, Державний Броварський завод алюмінієвих будівельних конструкцій, завод «Транссигнал», Київське виробниче об'єднання ім. Артема, завод «Більшовик».

Цільовим ринком для СП «Укрроссталь» є ринки переробки відходів металургійної промисловості та брухту країн ЄС, зокрема Німеччини та Італії. З середини 1996 р. продовжує зростати попит на продукцію металургійної промисловості на внутрішніх ринках Німеччини та Італії. Стала кон'юнктура підтримує високий попит на брухт не тільки у цих державах, а й в інших країнах ЄС. Керівництвом СП «Укрроссталь» було підписано контракти та розпочато просування продукції в США, Швейцарію, Туреччину та укладено угоду з угорською фірмою, яка має намір працювати як агент з продажу брухту на дуже вигідних для підприємства умовах.

Рис. 3. Регіональна структура продажу на зовнішньому ринку

Квоти на ввезення, ліцензії та акцизи в країнах експорту відсутні. В деяких країнах існують мита на імпорт брухту чорних і кольорових металів, які коливаються у межах 2—4 %. У країнах Європейського Співтовариства існують екологічні обмеження щодо використання деяких кольорових металів і сполук у виробництві. Завдяки технології, яку застосовує СП «Укрроссталь», його продукція задовольняє екологічним стандартам багатьох країн.

СП «Укрроссталь» має наміри розширювати свій експортний потенціал, виходячи на нові сегменти міжнародного ринку брухту, тому укладання контрактів на поставку брухту з фірмами Західної Європи та США на загальну суму 18,6 млн.дол. (2000—2002 pp.) було реальним кроком на шляху розширення експортної діяльності. Для реалізації цих контрактів підприємству необхідно розширювати свій експортний потенціал, залучаючи інвестиційні ресурси для придбання додаткової сировини та високопродуктивного обладнання із сортування та брикетування брухту у німецької фірми «Metimo» Gmbh (на загальну суму 1000 тис. дол.).

СП «Укрроссталь» має наміри придбати високопродуктивне обладнання із сортування (вартість 110 тис. дол.) та брикетування брухту (вартість 90 тис. дол.) і сировину (брухт чорних і кольорових металів — на загальну суму 760 тис. дол.). Основний обсяг позичкових коштів планується одержати за рахунок кредитної лінії Світового банку для розвитку експортної діяльності малих і середніх підприємств у розмірі 700 тис. дол. США.

Через відсутність в Україні високопродуктивного парку обладнання з обробки та пакетування брухту був проведений маркетинговий аналіз необхідного типу обладнання і виявлено, що найсучасніша технологія з обробки металобрухту та обладнання до неї існує у таких закордонних фірмах, які спеціалізуються на переробці брухту: Metimo (Німеччина), ASIA (Швеція), Cimes (Італія).

Обладнання фірми Metimo дуже добре зарекомендувало себе не тільки в Західній Європі, а й у Росії, де за останні роки модернізовано цілий ряд заводів та комбінатів з переробки брухту. Виходячи з того, що фірма Metimo вже тривалий час співпрацює з СП «Укрроссталь» по закупівлі брухту та в неї було вже придбане обладнання, яке зарекомендувало себе найкращим чином, передбачається подовження розпочатого співробітництва. Спеціалісти СП «Укрроссталь» мали можливість дуже оперативно ознайомитись з діючим високопродуктивним обладнанням, швидко вирішити питання щодо підготовки контракту на закупівлю обладнання та навчання персоналу по його обслуговуванню. Це обладнання надасть можливість підвищити обсяг переробки брухту на 30 %. Амортизаційні відрахування на обладнання нараховуватимуться за середньозваженою ставкою 15 % на рік.

Високоякісне технологічне обладнання закуповуватиметься за рахунок коштів інвестиційного проекту. Загальна вартість обладнання, яке буде придбано за кредитні кошти, становить 200 тис. дол. З метою урахування можливих коливань обмінного курсу, комісійних та інших платежів при перерахуванні авансу та обслуговуванні акредитиву за контрактом з Metimo, а також витрат на митні процедури, сертифікацію обладнання у відповідних органах України, випробування та запуск до контрактної ціни додамо 20 % (додаткові витрати в розмірі 40 тис. дол. можуть бути профінансовані за рахунок власних коштів). Загальні витрати на придбання, встановлення та запуск комплекту обладнання оцінено в 240 тис. дол.

Купівля обладнання з сортування і брикетування брухту (вартістю 200 тис. дол.) у німецької фірми Metimo передбачається за рахунок кредитних коштів. Додаткові витрати, пов'язані з придбанням, встановленням та запуском обладнання у розмірі 40 тис. дол., мають бути профінансовані за рахунок власних коштів. На закупівлю сировини (брухту чорних і кольорових металів) буде спрямована решта грошових коштів — 760 тис. дол.

Планові обсяги продажу, які базуються на укладених угодах з іноземними партнерами, наведені в табл. 8.

Таблиця 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]