Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпіз з аналізу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Оцінка конкурентних позицій фірм-суперників

№ з/п

Характеристика

Група А

Група Б

Група В

1

Асортимент

досить широкий

досить широкий

широкий

2

Вертикальна інтеграція

відсутня

присутня

3

Рівень цін

досить високий

досить високий

нижче світових

4

Упаковка

валом

пакетування

5

Продукція

державна програма

сортування за замовленням

6

Рівень технології

не досить високий

конкурентний

високий

7

Устаткування

замортизоване, низькопродуктивне

модерне і застаріле

високопродуктивне

8

Канали розповсюдження

за державними програмами

за контрактами

прямий контакт зі споживачем

9

Якість кінцевої продукції

невисока

досить висока

висока

До першої категорії (А) належать компанії, що були створені з колишніх союзних підприємств заготівлі брухту. Але маючи кращі стартові умови (налагоджені ділові зв'язки, систему збуту, знання ринку тощо), вони не змогли реструктуризуватися та втратили момент для розвитку і сьогодні за своїми «номінаціями» не входять до групи лідерів.

Другу категорію (Б) складають фірми, що створені при великих промислових або транспортних підприємствах та гарантовано одержують значні обсяги брухту (списане обладнання, вагони та ін.). Сюди також входять спеціалізовані організації, що працюють з військовим обладнанням, перетворюючи його на брухт. Але чорний брухт військового походження іноземні покупці закуповують невеликими партіями зі значними витратами на експертизу, а металобрухт кольорових металів через значний вміст отруйних компонентів потребує сортування.

До третьої категорії (В) входять фірми, що прийшли у цей бізнес з інших ринків, успішно освоїли тонкощі ринку та утримують лідерство як за обсягами продажу, так і за освоєнням перспективних методів роботи.

Оцінка організаційного потенціалу СП «Укрроссталь». Керує підприємством група фахівців (3 особи). Усі вони мають вищу економічну освіту та значний досвід роботи в металургійній та металопереробній галузях. Високий рівень кваліфікації та підготовки персоналу, його професійна компетентність визначають якість управління людськими ресурсами. Загальна кількість працюючих, починаючи з 1995 p., збільшилась майже в 2 рази, і на сьогоднішній день становить 350 осіб.

Підприємство має дивізійну структуру (по продуктах — чорному та кольоровому металобрухту) (рис. 1); регіональні метало-бази розміщені, крім с. Калинівка (Київська обл.), також у Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Організація продовжує зростання і розглядає можливість диверсифікації діяльності на різних ринках. На підприємстві налагоджена ефективна система тотального контролю.

Рис. 1. Схема оргструктури СП «Укрроссталь»

Фінансовий стан підприємства. Для оцінки фінансового стану підприємства був використаний аналіз фінансових коефіцієнтів, значення яких представлені у табл. 2—6.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]