Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прфр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

2. Поняття та ознаки цінного папера

ЦК України містить окрему главу, яка присвячена цінним паперам як об'єктам цивільних прав. Питання випуску, обігу цінних паперів, надання посередницьких послуг при здійсненні операцій з цінними паперами у сфері господарювання врегу­льовані в ГК України.

Легальні визначення цінного папера, які міститься у п. 1 ст. 194 ЦК України та в п. 1 ст. 163 ГК України, є майже тотож­ними з однією лише відмінністю щодо суб'єкта який може ви­пускати (видавати) цінний папір, яка зумовлена розмежуван­ням сфер правового регулювання обох кодексів.

Відповідно до ст. З Закону «Про цінні папери та фондовий ринок» цінні папери це документи встановленої форми з від­повідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші май­нові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмісти­ла (видала), і власника, та передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам. Аналізу­ючи це визначення, слід звернути увагу на використання невда­лого словосполучення «розмістила (видала)» при визначенні зобов'язаної особи за цінним папером. Враховуючи те, що розмі­щення цінних паперів може здійснюватись не тільки емітентом, але і андерайтером, який не є зобов'язаною за цінним папером особою, на підставі відповідного договору з емітентом, пропонуємо замінити зазначене словосполучення терміном «випус­тила».

Відповідно до п. 7 ст. 139 ГК України цінні папери є особли­вим видом майна суб'єктів господарювання. Стаття 177 Цивіль­ного кодексу України визнає цінні папери одним з об'єктів ци­вільних прав і прирівнює їх до речей, майна. Таким чином, ви­значення цінного папера як майнового права було б неповним. Цінний папір як об'єкт права є і закріплена законом сукупність майнових прав, що ним засвідчуються, і рухоме майно одночас­но. В цьому полягає «подвійна» правова природа цінного папера.

У цінних паперах право завжди за значимістю первинне що­до документа, навіть у цінних паперах на пред'явника. Саме пра­во визначає цінність цінного папера в сукупності, а документ, що виступає носієм цього права, завжди є допоміжним інстру­ментом юридичної техніки1.

Ознаки цінного папера. Вищезазначені легальні визначен­ня поняття цінного папера дають змогу виділити такі його харак­терні ознаки.

1. Цінний папір є документом.

Цінний папір, випущений в документарній формі, — це сер­тифікат цінних паперів, що містить реквізити відповідного ви­ду цінних паперів відповідної емісії, дані про кількість цінних паперів і який засвідчує сукупність прав, що надаються цими цінними паперами (ст. 1 Закону «Про Національну депозитар­ну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні»).

Цінний папір, випущений в бездокументарній формі, — це здійснений зберігачем обліковий запис, що є підтвердженням пра­ва власності на цінний папір (ст. 1 Закону України «Про Націо­нальну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні»). Таке визначення бездокументарного цінного папера викликає запитання, чи є такі фінансові інстру­менти цінними паперами.

За правовою природою цінний папір є річчю — пред­метом матеріального світу, документом як матеріальною формою одержання, зберігання, використання і поширення інформації шляхом фіксації її на папері (документарні цінні папери) або іншому (електронному) носієві інформації (бездокументарні цінні папери).