Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний менеджмент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Інвестиційний попит

Інвестиційний попит підприємств є не єдиним але основним фактором кінцевого попиту на запозичені кошти. Будь-яка фірма створюючи або оновлюючи капітал робить це з метою отримання максимальних вигід. Однією з основних передумов економічної теорії є те, що основною метою фірми є максимізація прибутку. Для досягнення цієї мети фірма намагається використовувати оптимальне співвідношення різних факторів виробництва, у тому числі і капітал. Намагання здійснювати інвестиці виникає тоді коли вкладенні кошти дозволяють компенсувати початкові витрати та отримати додатковий прибуток. Таким чином спонукальним мотивом до інвестування є оптимальне співвідношення факторів виробництва та можливості збільшення додаткового прибутку за умови:

1.Збільшення обсягу інвестованого капіталу;

2.Підвищення якості використання цього капіталу.

Розмір цього прибутку можна виразити у вигляді відсотка від інвестиційних витрат який називається доходністю інвестицій.

ДІ=(Приріст капіталу - обсяг інвестицій)/обсяг вкладень

Доходність інвестицій може бути різною в залежності від розміру фірми та ринку функціонування, але існує загальна закономірність: зі збільшенням обсягу інвестованого капіталу їх доходність знижується.(це закон граничної ефективності інвестицій) - виходить із закону про граничну корисність факторів виробництва.

3.2 Інвестиційна пропозиція

Модель пропозиції запозичених коштів називається теорією міжчасового вибору. Модель виходить з передумови про те, що люди зберігаючи частину свого поточного доходу інвестують його для споживання у майбутньому.

Пропорція у якій суб'єкт ринку буде обмінювати поточне споживання на майбутнє називається процентною ставкою. Для ринку капіталів властиві також ефект заміщення та ефект доходу. Основним учасником фінансового ринку який впливає своїми діями на процентні ставки, а відповідно і на обсяги інвестицій, є держава в особі НБУ.

Питання 4. Мобільність капіталу. Валютні курси та процентні ставки у міжнародних взаємозв'язках.

Одним з основних факторів на міжнародному ринку капіталів який визначає попит на гроші або на фінансові активи є валютні курси. Режим функціонування національного валютного ринку визначається державними грошовими інститутами та міжнародними угодами. Системи функціонування валютного ринку можуть бути різними: від фіксованого валютного курсу до вільноплаваючого. В Україні на сьогодні введений режим керованого плавання(коливання в межах валютного коридору). Курс валют встановлюється через торги на Українській Міжбанківській Валютній Біржі (УМВБ). Розрізняють номінальний та реальний валютні курси. Номінальний валютний курс - це курс, що існує на ринку. Реальний валютний курс - це курс в якому врахованді всі поправки на рівень цін та інфляцію.

Існує гіпотеза про паритет купівельної спроможності валюти ПКСВ. ЇЇ суть в тому, що якщо ціни на валюту( курс валют) різні, то на ринку існують так звані арбітражні операції, тобто купують валюту дешевше, продають - дорожче.

Д/З: ціль фірми, формула доходності інвестицій, закон граничної ефективності інвестицій, модель пропозиції, валбтний курс в Укріїні, курс валют в УМВБ.

Доповідь: суперечності розвитку інвестиційного ринку України.