Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСИБНИК.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Управління продуктивністю праці на підприємстві

Управління продуктивністю праці на підприємстві — це частина загального процесу управління підприємством, що передбачає планування, організацію, мотивацію, керівництво, контроль і регулювання. Цей процес ґрунтується на постійному аналізі співвідношення корисного ефекту від певної трудової діяльності, з одного боку, і витрат на цю діяльність — з іншого.

Програми управління продуктивністю праці на підприємстві передбачають реалізацію низки послідовних, організаційно-автономних і разом з тим змістовно взаємозалежних етапів (рис. 8.4).

Важливою передумовою успішності реалізації програми управління продуктивністю праці на підприємстві є правильне

Рис. 8.4. Етапи розробки програми управління продуктивністю праці на підприємстві

і точне вимірювання й здійснення оцінки досягнутого рівня продуктивності по підприємству загалом і за окремими видами праці. На цьому етапі надзвичайно важливо використати всі можливі прийоми і методи для забезпечення достовірності й порівнянності показників продуктивності праці.

Пошук і аналіз резервів підвищення продуктивності ґрунтується на зіставленні інформації, одержаної на першому етапі програми, з наявною інформацією щодо максимально можливого рівня продуктивності праці на аналогічних роботах.

Розробляючи план використання резервів підвищення продуктивності праці, важливо пам'ятати, що він повинен:

— забезпечувати узгодження цілей та завдань програми;

— містити конкретні заходи, спрямовані на реалізацію поставлених цілей;

— передбачати фінансування витрат, пов'язаних з реалізацією відповідних заходів;

— прогнозувати очікуваний економічний ефект від впровадження заходів;

— визначати терміни виконання та відповідальних виконавців.

Одне з важливих завдань програми управління продуктивністю праці на підприємстві полягає у розробці такої системи мотивації праці, яка спонукала би працівників підприємства до зростання продуктивності праці. Тобто, працівники повинні заздалегідь знати, як заплановані результати зростання продуктивності праці вплинуть на реалізацію їхніх особистих професійних інтересів.

Контроль за реалізацією заходів, передбачених планом і всією програмою, необхідний для виявлення і вирішення можливих проблем їх виконання на початкових станах. У процесі контролю порівнюють фактичні й задані показники (їх складові) продуктивності праці, визначають межі допустимих відхилень; приймаються рішення щодо регулювання системи. Треба завжди пам'ятати, що контроль повинен здійснюватися таким чином, щоб сприяти досягнення цілей підприємства, а не задоволенню вимог контролю.

Вимірювання й оцінка реального виливу реалізованих заходів па зростання продуктивності праці потрібні для того, щоб оцінити і порівняти ефективність їх впровадження і визначитися з пріоритетами на наступний період.

Отже, управління продуктивністю праці — це складне комплексне завдання, важливе для будь-яких підприємств та організацій. У широкому розумінні зростання ефективності праці полягає в досягненні певної мсти з мінімальними затратами праці та безпосередньо пов'язане з головною мстою суспільства — забезпеченням стійких і високих темпів економічного зростання, спрямованого на збільшення реального ВШІ загалом і на душу населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]