Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

Тема 2. Зовнішньоекономічні контракти й особливості відображення інформації в системі бухгалтерського обліку

Лекція 1. Загальні засади організації зовнішньоекономічних відносин.

1. Договори (контракти) суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

2. Особливості застосування правил ІНКОТЕРМС.

Мета: розглянути загальні засади організації ЗЕД підприємств.

Література:

1. [3].

2. [15].

3. Про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів): Положення затверджене наказом Мінекономіки та з питань євроінтеграції від 06.09.2001 р. № 201.

Питання 1.

Будь-які операціїугоди в зовнішньоекономічній діяльності оформляються за допомогою укладання зовнішньоекономічних договорів (контрактів).

У ЗЕД договорам приділяється особлива увага, оскільки ЗЕД-контракт не тільки регулює взаємовідносини контрагенти, але і дуже важливим документом в операціях з оформлення товару на митницях та в банківському контролі за операціями, що проводяться в рамках контракту (розрахунками в іноземній валюті).

При укладанні ЗЕД – контрактів слід керуватися не тільки загальними положеннями Цивільного Кодексу та Господарського Кодексу, але і спеціальним законодавством: Законом України „Про ЗЕД” № 959, Положенням про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затвердженим наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 06.09.2001 р. № 201, іншими, в тому числі, міжнародними договорами, ратифікованими Україною. Окрім цього при складанні тексту контраку суб’єкти ЗЕД можуть використовувати відомі міжнародні звичаї, рекомендації міжнародних органів та організацій, якщо це прямо не заборонено законами України. Також не слід забувати про застосування правил ІНКОТЕРМС.

Разом з цим слід враховувати, якщо ЗЕД-контракт не відповідає вимогам законів України або міжнародним договорам. То він омже бути визнаний недійсним у судовому порядку.

Згідно ст. 1 ЗУ „Про ЗЕД” № 959 Зовнішньоекономічний договір (контракт) - це матеріально оформлена угода двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямованаспрямоване на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав і обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) складається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом.

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право укладатиув'язнювати,замикати,поміщати будь-які види зовнішньоекономічних договорів (контрактів), окрімкрім тих, які прямо і у винятковій формі заборонені законами України.

Текст контракту можна викласти будь-якою мовою, прийнятною для обох сторін контракту. Але як показує практика, найбільш зручніший спосі оформлення ЗЕД-контракту – складання єдиного письмового документа двома мовами (мовами обох контрагентів).

Типова форма зовнішньоекономічного договору (контракту) наведена в Положенністановищі про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів) № 201.

У зовнішньоекономічний договір повинні бути включені наступніслідуючі умови:

  1. Назва, номер договору, дата і місце його укладання.укладення,ув'язнення

  2. Преамбула. У ній вказуютьсявказуються: повнецілковите і точне найменування сторін- учасників зовнішньоекономічної операції, під якими вони офіційно зареєстровані, зіз вказівкою країни; осіб, від імені яких укладається зовнішньоекономічний договір (контракт) і найменування документів, якими керуються контрагенти при укладенні договору (статутустав і т.п).

  3. Предмет договору - який товар повинні поставити зіз вказівкою сортугатунку, марки.

  4. Кількість і якість товару.

  5. Базисні умови постачання товарів – вони систематизовані в уніфікованому документі - Міжнародних правилах інтерпретації комерційних термінів (ІНКОТЕРМС).

  6. Ціна і загальнаспільна вартість договору.

  7. Умови платежів – вказуютьсявказується спосіб, порядоклад, терміни розрахунків і гарантії виконання сторонами взаємних платіжних зобов'язань.

  8. Умови приймання-здачі товару - в цьому розділі визначаються терміни і місце фактичної передачі товару, а також перелік товаросупровідних документів. Якщо плануєтьсяпланерує протягом тривалого терміну поставляти товар партіями, доцільно скласти графік постачань, в якому вказати, який товар, в якій кількості і в який період часу буде поставлений.

  9. Упаковка і маркування- в цьому розділі вказуютьвказуються відомості про упаковку товару (контейнери, ящики та ін.) і нанесенузавдану на неї відповідне маркування.

  10. Форс-мажорні обставини - міститьутримує відомості про те, в яких випадках умови договору можуть бути не виконані сторонами. Перелік форс-мажорних обставин повинен бути закритимзачиненим і вичерпним.

  11. Санкції і рекламації - встановлюється порядоклад застосуваннявживання штрафних санкцій, відшкодування збитків і пред'явлення рекламацій у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням контрагентами своїх зобов'язань.

  12. Врегулювання суперечокспорів в судовому порядку.ладі

  13. Місцезнаходження, поштові й платіжні реквізити сторін.

За домовленістю сторін у договорі також можуть бути обумовлені додаткові умови.

Слід звернути увагу, що деякі зовнішньоекономічні контракти підлягають обов'язковій реєстрації в Міністерстві економіки України. Це контракти, предметом яких єз'являються,являються наступні товари походженням зіз України:

  • у відношенніставленні яких міжнародними договорами передбачені добровільні обмеження експорту, щоб уникнути демпінгу;

  • у відношенніставленні яких здійснюються антидемпінгові процедури;

  • імпорт яких в інші країни квотується, ліцензіюєтьсяліцензується згідно із законодавством інших країн;

  • експорт яких здійснюється в рамкаху рамках бартерних операцій;

  • товари, реекспорт яких регулюється чинним законодавством України і міжнародними договорами;

  • на підставіоснові,заснуванні яких здійснюються операції зіз давальницькою сировиною українського замовника, якщо контрактом передбачена реалізація готової продукції в країні- виконавці або вивіз її в іншу країну;

  • експорт металобрухту;металолому

  • із нафта.

Підтвердженням реєстрації зовнішньоекономічного договору (контракту) єз'являється,являється карткакарточка реєстрації-облікуурахування зовнішньоекономічного договору встановленоїустановленої форми, що єз'являється,являється підставоюосновою,заснуванням для подальшого митного оформлення товарів.