Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПП_лаб.работы_укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
873.98 Кб
Скачать

Обладнання додрукарської підготовки

Підготовка публікацій до видання – складний і тривалий процес. Він складається з довгого ланцюжка взаємозв'язаних етапів. До недавнього часу кожен етап виконував професіонал вузької спеціалізації: редактор, коректор, художник, складач, друкар. Поява настільних видавничих систем (Desktop Publishing – DTP) сприяла стиранню граней між окремими етапами підготовки видань. Потужність засобів автоматизації видавничої праці, включених у DTP, настільки велика, що практично весь процес підготовки публікації до видання може виконати одна людина.

Робота з обладнанням для експонування фотоплівок

Вивчення послідовності виготовлення друкарських форм (рис.1).

Рис.1 Схема процедури виготовлення друкарських форм

Типи формновивідних пристроїв

Тіпі пристроїв

Технологія виготовлення

Достоїнства

Недоліки

Пристрої типу зовнішнього барабана

Форма розташова-на на зовнішній по-верхні циліндра, що обертається

Достатність одного джерела випромі-нювання, завдяки чому досягається висока точність за-пису; простота фо-кусування і відсут-ність необхідності юстирування лазе-рних променів; мож-ливість плавної змі-ни дозволу запису, простота заміни джерел випромі-нювання; легкість установки перфо-руючого пристрою для штифтового приведення форм.

Необхідність доро-гої оптики, щоб ге-нерувати на великій відстані виключно маленьку і різку крапку

Пристрої типу внутрішнього барабана

Форма розташова-на на внутрішній по-верхні нерухомого циліндра

Невисока частота обертання барабана завдяки наявності численних лазерних діодів; висока продуктивність; можливість експонування великих форматів

Складність і висока ціна записуючих го-ловок, а також тру-домісткість устано-вки пристроїв для перфорування форм

Планшетні пристрої

Форма розташова-на в горизонтальній площині нерухомо або здійснює рух в напрямі, перпенди-кулярному напряму запису зображення

Якнайкраща якість оптичного розпізнавання

Необхідність додат-кових компонент, висока ціна

Рис. 2. Класифікаційна схема вивідних пристроїв для виготовлення фотографічних і друкарських форм

У звіті з лабораторної роботи слід описати вибір типу формновивідного пристрою і способу експонування формних пластин.

3.Вивчення особливостей освітлення пластин різного виду.

Срібні формні пластини містять в собі чутливий до певної ділянки спектру галогенсеребряний шар, під яким знаходиться шар фізичного проявлення. Попадання світла на шар галогеніда срібла викликає дифузію срібла в шар фізичного прояву, що приводить до створення на алюмінієвій поверхні пластини «срібного» зображення. Після проявлення таке зображення стає олеофільним,  здатним утримувати друкарські фарби, а решта областей пластини набувають гідрофільних властивостей. Шар, який містить срібло, високочутливий, тому пластини цього типу експонуються лазерами малої потужності (5 мВт). На цей час устаткування для експо-нування срібних пластин комплектується фіолетовими лазерами.

Формні пластини з галогеносрібними шарами виготовляються на паперовій, полімерній і металевій підкладці. Офсетні друкарські форми на паперовій основі витримують тиражі до 5 тис. екземплярів, проте із-за пластичної деформації зволоженої паперової основи в зоні контакту форм-ного і офсетного циліндрів штрихові елементи і растрові точки сюжету спо-творюються, тому паперові форми можуть бути використані тільки для одно-фарбового друку. Форми на полімерній основі мають максимальну тираже-стійкість до 20 тис. екземплярів. Тиражестійкість формних пластин із галоге-нсрібними шарами з металевою основою складає до 250 тис. відтиснень.

У формних пластинах з термошарами друкувальні і пробільні елементи формуються під дією лазерного інфрачервоного випромінювання з довжиною хвилі 830 нм і вище. При цьому друкуючі і пробільні елементи друкарської форми можуть формуватися за принципом безпосередньої теплової дії на термошар, в якому експоновані ділянки переходять з гідрофільного в гідрофобний стан, або за принципом дифузійного перенесення зображення в багатошарових структурах, або за принципом подвійного шару, за якого після дії УФ-вилучення друкуючі і пробільні елементи формуються в різних шарах, утворюючи мікрорельєф зображення. Термопластини нечутливі до денного світла. Тиражестійкість друкарських форм досягає 250 тис. екземплярів без випалення і 1 млн. екземплярів з випаленням.