Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Розкрийте поняття міжгосподарського кредиту.

2. Назвіть переваги використання комерційного кредиту.

3. Охарактеризуйте банківський кредит за класифікаційними ознаками.

4. Що таке лізинговий кредит, перелічіть та охарактеризуйте лізингові угоди.

5. Надайте характеристику споживчому кредиту.

6. Державний кредит та його класифікація.

Лекція 4. Позичковий відсоток та його види

1.Економіна сутність відсотку за кредит.

2.Визначення норми відсотку.

3.Чинники впливу на розмір ставок за кредит.

4.Види ставок позичкового відсотка.

Навчальна мета – ознайомитися з поняттям позичкового відсотка, його видами , засвоїти їх характеристику.

Перелік літератури:

Основна:

1. Коваленко д. І./ Гроші та кредит: теорія і практика: Навч. Посібн./ д.І.Коваленко – к.: Центр учбової літератури, 2011. – 352 с.

Додаткова:

2.Про кредитні спілки: Закон від 20 грудня 2001 р. №2908-ііі // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - №15. – 50 с.

3.Гроші та кредит/ За ред. М.І.Алєксєєва.- Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2004. – 420с.

1.Економіна сутність відсотку за кредит.

Важливим етапом вивчення теми кредиту та його ролі в ринковій економіці є оволодіння теорією відсотка та напрацювання практичних вмінь та навичок його практичного використання. Студенти мають правильно оцінювати величину відсоткової ставки як плати за користування кредитом, вивчити джерела формування величини відсотка, навчитися розрізняти і використовувати різні види відсоткових ставок, вміти прогнозувати механізм дії тих факторів, які впливають на зміну ринкових ставок відсотка, розраховувати норму відсотка залежно від рівня ризику.

Відсоток за кредит або позичковий відсоток означає плату позичальника у боргових (кредитних) відносинах за надані в позику гроші чи матеріальні цінності. Відсоток належить до числа категорій товарного виробництва, яке і визначає суть кредитних відносин.

2.Визначення норми відсотку.

Величина норми відсотка відображає економічні відносини між власником позичкового капіталу і підприємцем, який прибутково використовує у своєму обороті чужу власність, і становить собою ціну капіталу, що взятий у кредит.

У ринковій економіці суть показника рівня відсотка тлумачиться як кількісна характеристика плати за кредит, яка показує міру реалізації власності у формі отриманого доходу від її реалізації. Норма відсотка — динамічна величина, що залежить насамперед від середньої в даній країні норми прибутку як міри прибутковості капітальних вкладень у виробництво.

3.Чинники впливу на розмір ставок за кредит.

Реальна динаміка норми відсотка не перевищує норми прибутку. Зокрема, середня норма прибутку становить максимальну межу норми прибутку. Мінімальної межі норми відсотка не визначають. Водночас її розмір має покривати витрати кредитора, пов’язані з даною кредитною операцією, і приносити йому хоча б мінімальний дохід.

Якби мінімальна межа норми відсотка становила 0. то кредитні відносини втратили б свій економічний сенс.

Розмір відсоткової ставки на макроекономічному рівні залежить від попиту і пропозиції, які склалися на кредитному ринку, стабільності монетарного ринку в країні, рівня облікової ставки національного банку. Як правило, комерційні банки за основу позичкового відсотка беруть облікову ставку національного банку з додачею маржі. Маржа (від франц. marge — край) — різниця між відсотковою ставкою за наданий банком кредит і ставкою, яку сплачує банк за куплені ресурси. Її розмір, як правило, не регламентується, але в певних ситуаціях НБУ може це робити, особливо коли кредити комерційними банками надаються за рахунок куплених ресурсів у національному банку.

На розмір відсоткової ставки на мікроекономічному рівні впливають мета використання кредитних ресурсів, розмір кредиту, термін його використання та рівень ризику. Як правило, кредитна ставка за надання кредиту на поточне фінансування виробничих потреб — найнижча і визначається короткостроковим її використанням, а найдорожчою стає відсоткова ставка, що надається торгово-посередницьким фірмам, операції яких носять спекулятивний характер з підвищеним ризиком. Розмір ставки користування дрібними кредитами вища, ніж за користування великими кредитами, бо останні потребують порівняно менших витрат банків і надаються надійним позичальникам. Залежність величини позичкового відсотка від терміну використання позичкових ресурсів позичальником залежить не тільки від величини ризику неповернення, а й від вірогідності знецінення позичених коштів унаслідок інфляції.

4.Види ставок позичкового відсотка.

ВИДИ СТАВОК ПП : Облікова ставка (Відсоток, який стягує ЦБ за позиками, що надаються комерційним та іншими банками ), Базова ставка (Ставка, яку банки використовують для встановлення відсоткових ставок за позиками) ,Постійні (фіксовані)( Вони не змінюються протягом усього періоду кредитування ), Реальні ( Номінальна ставка скоригована на рівень інфляції ), Номінальні( Рівень відсоткової ставки, що фактично склався на ринку), Змінні (плаваючі) (Вони змінюються в процесі кредитування), Першокласна (найнижча) ставка — ставка «Прайм-рейт». (Пільгова ставка. Встановлюється КБ для надання позик найбільш солідним та фінансово стійким позичальникам).