Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 трудове право.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
53.26 Кб
Скачать

5. Робочий час.

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу.

 

Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

для працівників віком від 16 до 18 років - 36 год на тиждень.

для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 год. на тиждень.

для учнів від 16 до 18 років, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час – 18 год на тиждень.

для учнів від 15 до 16 років, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час – 12 год на тиждень.

для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень.

може встановлюватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда.

 

Для працівників установлюється 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями. На тих підприємствах, де запровадження 5-денного робочого тижня є недоцільним, встановлюється 6-денний робочий тиждень з одним вихідним днем. При 6-денному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 год. при тижневій нормі 40 год., 6 годин при тижневій нормі 36 год. і 4 год. при тижневій нормі 24 год. 5-денний чи 6-денний робочий тиждень встановлюється роботодавцем спільно з профспілкою з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу і за погодженням з місцевою Радою народних депутатів.

Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників (крім працівників, котрі вже мають скорочену тривалість робочого часу), скорочується на одну годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при 6-денному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності з законодавством.

Також законодавством передбачені особливості роботи в нічний час, роботи змінами та у випадку надурочних робіт.

 

6. Час відпочинку

Час відпочинку - це визначений законом або на його підставі час, упродовж якого працівник вільний від виконан­ня трудових обов'язків і має правовикористовувати його на власний розсуд.

Законодавчо встановлені види часу відпочинку

перерви впродовж робочого дня (зміни).

щоденний відпочинок.

вихідні дні (щотижневий відпочинок).

свят­кові та неробочі дні.

щорічні відпустки.

 

Перерва для відпочинку і харчу­вання надається тривалістю  - це перерва впродовж робочого дня. Працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше 2-х годин. Така перерва по­винна надаватись через 4 год. після початку роботи. Правилами внутрішньоготрудового розпорядку встановлюється час початку і закінчення перерви. Працівники використовують час перерви на власний розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця робо­ти. На тих роботах, де через умови виробництва перерву встано­вити неможливо, працівникам повинна бути надана змога прий­мати їжу впродовж робочого часу.

Щотижневий безперервний відпочинок (вихідні дні) повинен становити не менш 42 год. При 5-денному робо­чому тижні працівникам надається 2 вихідних на тиждень, заз­вичай підряд - у суботу і неділю. При 6-денному робочому тижні працівникам надається один вихідний. Загальний вихідний - неділя. На підприємствах, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних причин або у зв'язку з необхідністю безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов'язаних з роботою транспорту, вихідні надаються в різні дні тижня - почергово кожній групі працівників, згідно з графіком змінності, що затверджує влас­ник або уповноважений ним орган за погодженням із профспілко­вим комітетом.

Робота у вихідні дні заборонена. Залу­чення окремих працівників до роботи у ці дні допускається з доз­волу профспілкового комітету в таких виняткових випадках: 1) для відвернення громадського або стихійного лиха, вироб­ничої аварії та негайного усунення їх наслідків; 2) для відвернення нещасних випадків, загибелі або псування державного чи громадського майна; 3) для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства, установи, організації загалом або їх окремих підрозділів; 4) для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення. У таких ситуаціях до роботи у вихідний працівників залуча­ють за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця.

Святкові та неробочі дні, передбачені законодавством: 1 січня - Новий рік;  7 січня - Різдво Христове; 8 березня - Міжнародний жіночий день;  1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих; 9  травня - День Перемоги; 28 червня - День Конституції України; 24 серпня - День незалежності України.

Робота також не проводиться і в дні великих релігійних свят. Такі дні називаються «неробочими», чим наголошується на їх недержавному характері. Проте держава, ша­нуючи релігійні традиції більшості населення, закріпила це поло­ження у законі:  7 січня - Різдво Христове; один день (неділя) - Пасха (Велик­день);  один день (неділя) - Трійця. За поданням релігійних громад інших (неправославних) кон­фесій, зареєстрованих в Україні, особам, які сповідують відповідні релігії, надається до трьох днів відпочинку впродовж року для свят­кування їхніх великих свят із відпрацюванням за ці дні.

Робота у святкові і неробочі дні допускається у виняткових випадках, аналогічно як і у вихідні дні та на тих же умовах. Робота у ці дні компенсується або подвійною оплатою, або наданням іншого дня відпочинку.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]