Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROGRAMA_Microsoft_Office_Word.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Тема 7 ‹‹Глобальні проблеми і протиріччя››.

Поняття глобальних проблем. Глобальні виклики. Глобальні протиріччя. Тенденції глобалізації. Доктринальне розуміння тенденцій глобалізації. Дисбаланс розвитку між Північчю і Півднем. Країни ‹‹золотого мільярду››. Країни-маргінали. Зростання розриву між бідними і багатими країнами. Показник ВВП на душу населення як індикатор соціально-економічної нерівності. Глобалізація соціально-екологічних протиріч. Екологічні проблеми. Екофобність суспільного розвитку. Екофільність майбутнього розвитку. Демографічні проблеми сучасності. Демографічні тенденції світу. Демографічна ситуація в Україні. Система демографічної безпеки. Проблеми енергетичного забезпечення глобального світу. Транснаціональні виклики і загрози. Глобалізація злочинності. Кіберзлочинність. Міжнародний тероризм. Проблеми вирішення глобальних проблем. Відповідальність і контроль у вирішенні глобальних проблем. Міжнародне співробітництво. Роль держав та інших політичних і громадських утворень у вирішенні глобальних викликів і загроз.

Тема 8 ‹‹Глобалізація і глобальне управління››.

Управління. Глобальне управління. Суб’єкти глобального управління: національні держави; міжнародні політичні і фінансово-економічні органи; міждержавні об’єднання; транснаціональні компанії; неурядові організації. Глобальне управління без глобального уряду. Головна проблема глобального управління з позиції синергетики. Конституція Федерації Землі. Роль країн ‹‹вісімки›› в процесах глобального управління. Концепції глобального управління. Концепція ліберального інтернаціоналізму. Концепція радикального республіканізму. Концепція космополітичної демократії. Концепція держави-лідера світового управління. Необхідність удосконалення глобального управління: посилення у світі міжцивілізаційних протистоянь; зростаюча непередбачуваність кліматичних змін; нестійкість світової фінансово-економічної системи. Ідеологія глобалізму (неолібералізму). Мондіалізм. Загальносприйнятливі принципи глобального управління. Особливості та характерні риси формування нового світопорядку.

Тема 9 ‹‹Глобалізація у людському вимірі››.

Людина – суб’єкт і об’єкт глобалізації. Концепція ‹‹ринкового фундаменталізму›› та її несумісність з імперативами сучасності. Глобалізація з ‹‹людським обличчям››. Людина як головний ресурс економіки, яка грунтується на знаннях. Творчий потенціал людини. Суспільство інтелекту. Універсальна освіта. Позанаціональний громадянин світу. ‹‹Людина економіки›› (А. Панарін). Проблеми демократичного виховання. Глобальна свідомість. Самоідентифікація людини в умовах глобалізації. Цінності Глобального етичного кодексу: любов, співчуття, чесність, справедливість, рівність, свобода, злагода, терпимість.

Тема 10 ‹‹Політико-правова ідентифікація України у глобальному просторі››.

Ідентичність глобалізації. Реальна глобалізація. Можлива і бажана глобалізація. Суспільно-психологічний фактор оцінки змін сучасного світо- порядку. Поняття ідентичності. Самоідентифікація соціуму як вибір. Особливості суспільно політичних процесів в Україні. Неоднорідність українського соціуму та його поляризація. Політична ідентичність українського суспільства в умовах глобалізації. Глобалізація в сфері прав людини. Проблеми захисту прав людини в Україні: досягнення узгодженості в діяльності гілок влади; подолання правового нігілізму; прийняття конче необхідних законів; виховання у суспільстві поваги до права, законів; запровадження ефективних і рішучих заходів боротьби з корупцією; належне фінансування освіти, науки, новітніх технологій. Третє покоління прав і свобод (колективні права) та проблеми їх забезпечення. Універсалізація прав людини. Поняття та сутність сталого розвитку. Екологічна, економічна та соціальна складові сталого розвитку. Політичний базис сталого розвитку. Глобальні виклики та локальні проблеми. Ідея сталого розвитку як домінантна складова соціальної культури громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]