Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
58.37 Кб
Скачать

2. Особливості створення мтс.

Загальна методика створення кооперативу розглянута в лекції «Порядок створення обслуговуючого кооперативу». Тут же ми зупинимося на проблемах і особливостях створення кооперативу по сумісному використанню техніки.

2.1. Члени кооперативу.

При створенні машинно-технологічного кооперативу, перш за все, необхідно звернути увагу на однорідність ініціативної групи і взаєморозуміння між його членами.

Для виключення непотрібних переміщень техніки необхідно, щоб розміщення господарств членів кооперативу було компактним в географічному відношенні.

Бажано уникати також великої різниці в розмірах господарств членів кооперативу. Необхідно переконатися в тому, що потреби учасників в сумісному використанні сільськогосподарської техніки співвідносними (500 га і 20 га пшениці, складнощі в організації використання членами кооперативу техніки в зручний для них час, це причина конфліктів).

Особливу увагу необхідно звернути на взаємовідношення між його членами. У механізаторських кооперативах виникають причини для конфліктів: запізнення в передачі техніки наступному членові, несправність техніки. Правила внутрішнього розпорядку кооперативу повинні визначати порядок черговості використання техніки, відповідальність, штрафні санкції і т.п. Проте неможливо передбачити всі ситуації: взаєморозуміння, добра воля і відповідальність кожного дозволяє знайти справедливе рішення, яке задовольнить всіх.

Таким чином, необхідно зробити правильний вибір, з ким створювати механізаторський кооператив. Кооперативний принцип «відкритих дверей» діє в машинно-технологічних кооперативах настільки, наскільки дозволяє потужність техніки.

2.2. Формування матеріальної бази.

Формування матеріальної бази кооперативу може здійснюватися декількома шляхами:

- пайові внески технікою, устаткуванням, будівлями;

- придбання техніки за рахунок пайових внесків членів кооперативу у вигляді грошових коштів;

- покупка техніки в кредит або на умовах лізингу.

Члени кооперативу можуть внести пайові внески у вигляді техніки в двох випадках:

1. власною технікою

2. технікою, отриманою від колишнього КСП у вигляді майнового паю.

В цьому випадку техніка стає власністю кооперативу, а член є власником своєї частини. Пайовий внесок у вигляді техніки не дає переважного права на її використання, а також права на її використання та права забрати її при виході з кооперативу. Член, який вносить до кооперативу техніку, має такі ж права, як і інші члени, які внесли пайові внески в іншому вигляді.

Важливо також правильно вибрати вид техніки, яку член може внести (передати) до кооперативу як свого паю. Ця техніка не повинна постійно використовуватися в своєму господарстві (трактор в тваринництві - роздача кормів).

При придбанні техніки за власні засоби, в кредит або на умовах лізингу необхідно вивчити можливості вибору техніки і її оплати.

Якщо це недорога техніка, то її можна придбати на пайові внески, інакше необхідно вивчити можливі умови кредиту або лізингу.

При виборі техніки необхідно розглянути такі моменти:

- ціна і можливості фінансування;

- технічні характеристики: річне нормативне напрацювання в га, продуктивність, якість виконання робіт, вартість експлуатації, обслуговування, надійність, наявність запасних частин.

Перед тим, як ухвалювати рішення про придбання техніки в кредит або на умовах лізингу, необхідно переконатися, що майбутня діяльність кооперативу дозволить йому своєчасно виплатити довгі.

2.3. Обгрунтування зобов'язань по діяльності і розмірів внесків до пайового фонду.

У механізаторському кооперативі кожен член бере зобов'язання на певний об'єм робіт, що виконується кооперативом. Сума зобов'язань (об'єм робіт) повинна відповідати річному нормативному напрацюванню кожної одиниці техніки.

Якщо кооператив власними об'ємами механізованих робіт не може завантажити техніку до нормативного напрацювання, то доцільно довантажувати її, надаючи послуги на сторону (робота з нечленами згідно із Законом не більше 20%) або привертати нових членів.

Як тільки наміри членів по використанню техніки стануть відомими, можна визначати розмір пайових внесків. Пайові внески пропорційні об'єму отримуваних послуг господарством-членом кооперативу.

Сукупність пайових внесків повинна покривати витрати на придбання техніки в наступних випадках:

- передачі техніки кооперативу його членом, вартість переданої техніки;

- придбань техніки в кредит або на умовах лізингу, розмір першої річної виплати;

- придбання на умовах самофінансування (власні засоби) з пайового фонду.

Внески до пайового фонду повинні бути декілька більшими, щоб забезпечити потребу кооперативу в оборотних коштах. Особливо в тих випадках, коли оплата за механізаторські послуги проводиться після збирання врожаю і пізніше.

Потім цю суму необхідно розділити на об'єми робіт для кожного господарства, і визначити розмір пайового внеску кожного члена кооперативу.

(«Механізований круг» або обмін механізаторськими послугами вивчити самостійно) / стор. 144 /

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]