Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
58.37 Кб
Скачать

Тема 6. Організація обслуговуючого кооперативу по сумісному використанню техніки (машинно-технологічна станція).

Мета: набути знань по створенню та функціонуванню машинно-технологічного кооперативу, формуванню механізмів взаємодії з його членами.

План

1. Характеристика і основні принципи діяльності МТС.

2. Особливості створення МТС.

3. Функціонування МТС.

Література: [11, с.182-205; 15, с.181-211; 18, с.122-151]

1. Характеристика і основні принципи діяльності мтс.

Кооператив дає можливість раціонально і ефективно з більшим завантаженням використовувати сільськогосподарську техніку, особливо енергонасичену і дорогу техніку з недовгим терміном сезонної експлуатації (комбайни, могутні трактори, розкидання добрив, обприскувачі, плуги і т. п.), а також зменшити витрати на механізацію виробничих процесів і збільшити валові збори сільськогосподарської продукції.

1.1. Основні принципи діяльності МТС.

Механізаторський кооператив (МТС) - це група сільгоспвиробників, які вирішили спільно використовувати техніку, яку індивідуально вони не змогли б завантажити на повну потужність або купити за власні гроші.

Члени кооперативу встановлюють правила для забезпечення ефективного функціонування механізаторського кооперативу, а також зобов'язання по діяльності, які в МТС мають свої особливості.

- кожен член кооперативу бере зобов'язання використовувати кожну одиницю техніки в певному об'ємі - для більшості сільськогосподарських робіт об'єм визначається в гектарах, а для деяких спеціальних машин об'єм визначається в годиннику, днях (зерносушарки, протравники, насінняочисні машини і т. п.):

- кожен член кооперативу бере участь у фінансуванні (придбання техніки, ремонт, амортизація) техніки, пропорційно об'єму використання, на який він і кооператив погодилися, він вносить пай пропорційно своїх зобов'язань або площі сільськогосподарських угідь;

- необхідно забезпечити використання техніки на повне завантаження (річне напрацювання), що дозволить понизити питомі показники витрат на її роботу (собівартість робіт на 1 га: амортизація, відрахування на ремонт і т.д.);

- якщо кооператив має декілька видів техніки, кожен член має вибір у використанні однієї або декількох одиниць техніки;

- зобов'язання по використанню техніки в МТС визначаються на період амортизації, на цей період кожен член повинен відраховувати постійні витрати на техніку. Відрахування здійснюються членом, пропорційно його зобов'язанням по діяльності, навіть якщо він не використовує техніку в запланованому об'ємі;

- оплата за послуги з виконання механізованих робіт встановлюється з розрахунку фактичних витрат і дорівнює собівартості експлуатації техніки та накладним затратам, оплата за виконані роботи з розрахунку на один га по видах робіт для кожного члена кооперативу однакова.

Кооператив по сумісному використанню техніки може мати додаткові види діяльності, такі як:

- ремонт техніки членів кооперативу;

- постачання матеріально-технічними ресурсами;

- реалізація продукції членів кооперативу;

- інформаційно-консультаційне обслуговування членів кооперативу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]