Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

5. Управління в обслуговуючому кооперативі.

Управління у сфері прийому, зберігання і реалізації продукції повинні бути бездоганно організовані і спиратися на поточний і загальний облік. Це ключовий чинник для його ефективності і прозорості.

Кооператив повинен заздалегідь мати в своєму розпорядженні інформацію про те, скільки продукції члени здадуть на зберігання і реалізацію, в якому об'ємі вони бажають отримати ті або інші послуги. Таким чином, він зможе підготувати необхідні складські приміщення, почати переговори з покупцями, а також перевірити відповідність намірів членів їх зобов'язанням.

Чисельність персоналу обслуговуючого кооперативу, звичайно, залежатиме від розміру кооперативу, тобто від кількості членів, об'єму і виду діяльності. Наприклад, якщо кооператив займається переробкою, то йому буде потрібний додатковий персонал із спеціальною підготовкою.

Важке - це знайти професійно підготовленого виконавчого директора і платити йому так, як він заслуговує. Директор кооперативу повинен знати технологічні, економічні і організаційні аспекти діяльності кооперативу.

Якщо кооператив орендує або отримує на інших умовах який-небудь господарський об'єкт (цілком або частково), одним з рішень може бути призначення на посаду виконавчого директора кооперативу директора цього підприємства, але це доцільно тільки в тому випадку, якщо ця людина не має антагоністичних інтересів і добре розуміє кооперативні принципи.

Спочатку кооператив може працювати і без директора. В цьому випадку його функції виконує голова, за що він отримує компенсацію, яка не є зарплатою. Такий варіант не є повністю задовільним, але він кращий, ніж мати поганого виконавчого директора.

Та все ж таки, із самого початку збутовому кооперативу потрібний певний персонал: бухгалтер і комірник. Комірник приймає і зважує продукцію, бере пробу на аналіз, видає продукцію, складає акти і веде облік. Він щодня спілкується з членами і зіграє велику роль в дотриманні правил кооперативу. Успіх кооперативу залежатиме і від комірника.

На подальшому етапі кооперативу по реалізації продукції буде потрібний професійний маркетолог, яким може бути виконавчий директор або його заступник.

У кооперативі по реалізації продукції члени покладають на виконавчого директора відповідальність за виконання вибраної маркетингової стратегії.

Виконавчий директор або менеджер по питаннях продажу, повинен мати достатньо самостійності, тільки в цьому випадку він буде здатний ефективно працювати на ринку. Звичайно, правління визначає орієнтири і контролює їх виконання, але вирішувати при цьому виконавчому директорові.

Впродовж декількох тижнів після збирання врожаю ціни на зерно швидко зростають і тому очевидно, що кооператив, який має достатньо потужностей для зберігання, не продаватиме зерно впродовж цього періоду.

Після наступає період нестабільності: ціни, як правило, продовжують рости, але в окремі періоди вони можуть також зменшуватися або коливатися.

Таким чином, питання, на який виконавчий директор кооперативу по реалізації зернових може постійно давати відповідь: «коли продавати».

Правильна стратегія маркетингу передбачає наступне:

•здатність аналізувати ситуацію на ринку і прогнозувати зміни;

•здатність реагувати на виникаючі тенденції;

•оптимальний розподіл ризику;

•довіра.

Робота на ринку товарної продукції вимагає зваженої позиції.

От чому виконавчий директор повинен мати достатньо самостійності. Якщо члени самостійно ухвалюють рішення щодо укладання угод про продажі - це зменшує силу кооперативу.

Переробка - надійний спосіб для посилення позицій кооперативу. Впродовж декількох тижнів після збору урожаю і пізніше, якщо ціни на зерно не вигідні, кооператив може утворити запаси переробленої продукції.

Так, кожного разу, якщо кооператив буде не зацікавлений продавати зерно, але це буде йому необхідно для покриття потреб членів в грошах, він продаватиме перероблену продукцію.

У будь-якому випадку, якщо члени вирішать узяти на себе великі обов'язки і нададуть право кооперативу вирішувати, якщо продавати більші партії зерна, це укріпить довіру до кооперативу і буде всім на користь.

Ціни змінюються не тільки в часі, але і в просторі. Кооператив може скористатися цією закономірністю. Мова ведеться не про експорт, займатися яким кооператив певний час не має можливості, а про реалізацію зерна в тих регіонах України, де високі ціни.

Перероблену продукцію можна реалізовувати на оптовому ринку, товарній біржі і через інші структури. У такому разі робота виконавчого директора полягатиме, як і при продажі зерна як сировини, у визначенні оптимального моменту і місця продажу продукції.

Різниця в тому, що ринок переробленої продукції - це внутрішній ринок, на який зовнішня ситуація не впливає, а тому він стабільніший.

З іншого боку, перероблена продукція може продаватися на споживчому ринку - переробникам другого рівня і роздрібним торговцям.

У такому разі ключ до успіху - задовольнити очікування споживачів, яких треба ретельно оцінити.

Питання для самоперевірки:

  1. Кооператив та ринок.

  2. Матеріальна база кооперативу.

  3. Внутрішня організація кооперативу.

  4. Управління в кооперативі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]