Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 3. Взвємодія суспільства і природи - для с...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

4. Мінеральні ресурси світу

Мінеральні ресурси — сукупність розвіданих запасів корисних копалин, які використовуються або можуть використовуватися в господарській діяльності.

Паливні ресурси. Саме паливні ресурси нині забезпечують понад 90 % сумарного споживання енергії у світі. Серед паливних корисних копалин найбільше значення мають ті, що ма­ють високий тепловий коефіцієнт — нафта, природний газ і вугілля. Найбіль­ші запаси припадають на вугілля. За сучасного рівня світового видобутку його розвіданих запасів може вистачити більш ніж на 1000 років, у той час як нафти — на кілька десятиліть.

Вугільні басейни розміщені на Землі нерівномірно. Завдяки сприятливим природним умовам найбільші товщі вугілля накопичилися в Північній півкулі. Приблизно 43 % вугілля сконцентровано на території пострадянських держав, 29 % – у Північній Америці, 14,5 % – у Китаї, Індії та інших країнах Азії і 5,5 % – у Європі. На решту світу припадає лише 8 %. Найбільшими вугільними басейнами є Аппалацький (США), Рурський (Німеччина), Сілезький (Польща), Кузнецький, Кансько-Ачинський, Тунгуський (Росія), Фушунський (Китай). У Південній півкулі значні поклади вугілля є лише в Південній Африці й Австралії.

Країни-лідери за запасами вугілля

Країна

Запаси,

млрд. т

Країна

Запаси,

млрд. т

США

445

Німеччина

106

Китай

296

Індія

78

Росія

202

Україна

47

ПАР

116

Велика Британія

45

Австралія

116

Казахстан

34

За останні десятиліття найважливішою паливною копалиною стала нафта, її запаси значно менші за запаси вугілля (за різними підрахунками від 250 до 400 млрд. т).

Подібно до вугілля, нафта й газ концентруються також вельми локально в надрах Землі і здебільшого в Північній півкулі. Основні поклади нафтогазової сировини, на відміну від вугілля, зосереджені в країнах, що розвиваються, особливо в районі Перської затоки і Карибського моря. На Близькому і Середньому Сході найбагатшими на ці види паливних ресурсів є Саудівська Аравія, Ірак, Кувейт, Іран і ОАЕ. У Латинській Америці головні запаси містяться в надрах Венесуели і Мексики. Значні запаси нафти є також у Росії, США, Китаї, Лівії і Норвегії.

Країни-лідери за запасами нафти

Країна

Запаси, млрд. т

Країна

Запаси, млрд. т

Саудівська Аравія

36,0

Венесуела

11,2

Ірак

15,2

Росія

7,2

Кувейт

13,3

Лівія

3,8

ОАЕ

13,0

Мексика

3,8

Іран

12,3

США

3,7

Країни-лідери за запасами природного газу

Країна

Запаси,

трлн. м3

Країна

Запаси,

трлн. м3

Росія

47,57

США

5,02

Іран

23,0

Алжир

4,5

Катар

14,4

Венесуела

4,52

Саудівська Аравія

6,2

Нігерія

3,5

ОАЕ

6,01

Ірак

3,4

Загалом розміщення паливних корисних копалин збігається з географією їх видобутку, хоча окремі країни (як-от, США) прагнуть «законсервувати» («притримувати») свої ресурси. Натомість вони використовують перспективні родовища за кордоном. Інша ситуація в деяких слаборозвинутих країнах, які поки не в змозі повномасштабно освоювати свій природно-ресурсний потенціал.

Рудні корисні копалини. За масштабами видобутку і переробки перше місце належить чорним металам (залізо, марганець). Проте в нових наукоємних виробництвах дедалі більшого значення набувають кольорові метали. Розвіданих запасів залізних руд достатньо для розвитку чорної металургії щонайменше на 100–150 років. Найбільші родовища якісних залізних руд залягають у Росії (Курська маг­нітна аномалія), Україні (Криворізький басейн), у родовищах Бразильського плоскогір'я, Північно-Західної Австралії, Східної Індії, у районі озера Верх­нє (Канада і США) та на півострові Лабрадор (Канада).