Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом спец_Дугинец.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

2. Правила оформлення дипломної роботи

Загальний обсяг роботи повинен становити не менше 100 сторінок, включаючи список літератури, але за винятком додатків. Обсяг демонстраційного матеріалу повинен бути в межах 8-10 слайдів з розрахунку тривалості доповіді на захисті в ДЕК не більше 10-12 хвилин.

2.1 Титульна сторінка

Титульна сторінка має єдину форму та реквізити для всіх дипломних робіт. Приклад оформлення титульної сторінки наведений у додатку В, заповнюється обов'язково українською мовою ручкою з чорною пастою або за допомогою текстового редактору Word.

2.2 Завдання на дипломну роботу

Завдання на дипломну роботу студент складає за допомогою керівника та консультантів (в разі потреби) і оформлює його у тижневий термін після виходу наказу про затвердження тем дипломних робіт.

У завданні повинна бути вказана тема роботи, вихідні дані, перелік питань, що підлягають розробці, і перелік графічного матеріалу. Крім того, в межах завдання повинний бути наведений календарний графік виконання етапів дипломної роботи. Зразок оформлення завдання на виконання дипломної роботи наведено у додатку Б, заповнюється обов'язково українською мовою ручкою з чорною пастою або за допомогою текстового редактору Word.

2.3 Анотація

Анотація - коротка характеристика роботи з точки зору змісту, призначення, форми та інших особливостей.

В анотації вказується тема роботи, її актуальність, надається оцінка отриманих результатів, вказуються галузі їх впровадження та ключові слова. Обсяг анотації не повинен перевищувати 500 знаків.

Анотація має бути наведена українською, російською та англійською мовами.

Зразок оформлення анотації наведений у додатку Г.

2.4 Зміст

Зміст дипломної роботи розташовують безпосередньо після анотації, починаючи з нової сторінки.

У змісті послідовно, у повній відповідності до тексту, подаються найменування всіх складових частин роботи: розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів (якщо вони є) тощо. Навпроти кожного найменування з правого боку вказується номер сторінки, з якої починається ця частина роботи.

2.5 Вступ

Вступ необхідно починати з наступної за змістом сторінки. У вступі повинно бути відзначено актуальність теми, а також її специфіка для конкретного об’єкту дослідження та зв’язок з суміжними економічними проблемами. У вступі має бути наведено:

  • актуальність обраної теми роботи та підстави для її розробки (коротко, 2-3 речення);

  • оцінка сучасного стану проблеми та світові тенденції вирішення подібних задач (2-3 речення);

  • практичне значення вирішення даної проблеми

  • предмет та обєкт дослідження;

  • мета та завдання роботи, а також можлива область використання її результатів;

2.6 Основна частина

Дипломну роботу оформлюють на аркушах формату А4 (210297 мм). Текст роботи викладається з однієї сторони аркушу білого паперу машинним (при допомозі комп’ютерної техніки) способом та обов'язково на українській мові. Обсяг дипломної роботи від 100 – до 120 сторінок без додатків.

При використанні комп’ютерної техніки текст друкується 14-м шрифтом (Times New Roman) через 1,5 інтервали.

Текст дипломної роботи слід розміщувати, додержуючись наступних розмірів полів: верхнє та нижнє –20 мм, ліве – 30 мм, праве –15 мм. Необхідно дотримуватися рівномірної густоти, контрастності і чіткості зображення по всій пояснювальній записці. Всі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути чорного кольору. Різнокольорове оформлення допускається тільки для оформлення ілюстративного матеріалу дипломної роботи.

Заголовки структурних елементів дипломної роботи та заголовки розділів слід розміщувати в середині рядка і писати великими літерами без крапки вкінці, не підкреслюючи. Якщо заголовок складає два чи більше речень, їх розділяють крапкою. Відстань між заголовком і наступним або попереднім текстом повинна бути не менше двох рядків. Відстань між рядками самого заголовку, а також між двома заголовками приймають такою ж, як у тексті.

Не допускається розміщувати назви розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після нього розташований тільки один рядок тексту. Також не допускається виносити на окрему сторінку 2-3 рядки тексту.

Нумерація

Сторінки слід нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись крізної нумерації по всьому тексту дипломної роботи. Номер сторінки проставляють у правому верхньому кутку сторінки без крапки у кінці.

Титульну сторінку, завдання, анотацію, зміст включають в загальну нумерацію сторінок дипломної роботи. Номер сторінки на титульній сторінці та на завданні не проставляють.

Ілюстрації та таблиці, які розміщені на окремих аркушах, включають в загальну нумерацію сторінок дипломної роботи.

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти дипломної роботи слід нумерувати арабськими цифрами. Розділи дипломної роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах розгляду сутності дипломної роботи і позначатися арабськими цифрами, наприклад, 1, 2, 3, тощо. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номеру розділу і порядкового номеру підрозділу, розділених крапкою. Наприклад, 2.1 – перший підрозділ другого розділу. Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з номеру розділу, порядкового номеру підрозділу і порядкового номеру пункту, розділених крапкою. Наприклад, 1.1.1, 1.1.2, тощо.

Ілюстрації

Ілюстрації (малюнки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки), що містяться у дипломній роботі, називають рисунками (із скороченням „Рис.”). Їх слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації повинні бути надані посилання в тексті роботи.

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядкової нумерації в межах розділу, за виключенням ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації складається з номеру розділу і порядкового номеру ілюстрації, розділених крапкою, наприклад, рисунок 3.2 – другий малюнок третього розділу.

Ілюстрації повинні мати назву, яку розміщують під ілюстрацією в рядку з нумерацією ілюстрації. При необхідності, під ілюстрацією після її назви, розміщують пояснювальні дані (примітки).

Таблиці

Статистичний матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць.

Таблицю слід розташовувати по тексту безпосередньо після першого посилання або на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути дані посилання у тексті дипломної роботи.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за виключенням таблиць, наведених у додатках. Номер таблиці складається з номеру розділу і порядкового номеру таблиці, розділених крапкою, наприклад, таблиця 2.1 – перша таблиця другого розділу.

Таблиця обов’язково повинна мати назву , яку пишуть малими літерами (крім першої прописної) і розміщують над таблицею посередині. Назва повинна бути короткою і відображати зміст таблиці.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, таблицю ділять на частини, розміщуючи одну частину під другою, або рядком, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку.

Слово “Таблиця” та її номер вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: «Продовження таблиці» з вказівкою номеру таблиці.

Примітки

Примітки розміщують в дипломній роботи при необхідності пояснення тексту або ілюстрації. Примітки розміщують безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, до яких вони відносяться.

Слово «Примітка» пишуть з прописної літери з абзацного відступу, не підкреслюють, після слова «Примітка» ставлять крапку і з прописної літери у тому ж самому рядку дають текст примітки.

Декілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою. При наявності декілька приміток після слова «Примітки» ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номеру примітки з прописної літери дають текст помітки.

Приклад:

Примітки:

1._________________________________________________________

2._________________________________________________________

Формули

Формули розміщують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, по центру сторінки. Вище та нижче кожної формули повинен бути залишений один вільний рядок.

Формули слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу.

Номер формули складається з номеру розділу та порядкового номера формули, розділених крапкою, наприклад, формула (1.3) – третя формула першого розділу. Номер формули вказують на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, які входять у формулу, слід приводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони надані. Пояснення значень кожного символу і числового коефіцієнта слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом «де» без двокрапки.

Переносити формули на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуючих операцій, при чому знак операції на початку наступного рядка повторюють. При переносі формули на знаку операції множення використовують знак “”.

Посилання на використані джерела

Посилання в тексті дипломної роботи на джерела слід вказувати порядковим номером за “Переліком використаної літератури”, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, “…у роботі 4”. Бібліографічні описи в переліку приводять у відповідності з діючими стандартами з бібліотечної та видавничої справі.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, формули, рівняння або додатки вказують їх номери. При посиланнях слід писати: “… у розділі 4 …”, “… по 3.3.4 …”, “… див. 2.1 …”, “… у відповідності до 2.3.1”, “… на мал. 1.3 …”, або “… на малюнку 1.3…”, “… у таблиці 3.2 …”, “…див. табл. 3.2…”, “… за формулою (3.1) …”, “…у рівняннях (1.23) – (1.25)…”, “…у додатку Б …” і т. ін.