Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом ООПтаЦЗ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

Міжнародний університет бізнесу і права

Кафедра природничо-наукових дисциплін

Методичні вказівки до написання розділу

Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях”

У дипломних роботах студентів

всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними

рівнями «спеціаліст», «магістр»

Схвалено на засіданні кафедри ПНД

Протокол № 1 від 31.08.2011 р.

З авідувач кафедрою ПНД

д.т.н., професор В.Ю. Аркад’єв

Херсон МУБіП 2011

Методичні вказівки до написання розділу “Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях” у дипломних роботах студентів для всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними

рівнями «спеціаліст», «магістр» / Укладачі: Д.Г. Сис, Л.С. Гончаренко, Є.С. Середа – Херсон: МУБіП, 2011. – 36 с.

Укладачі:

Д.Г. Сис, к.т.н., доцент;

Л.С. Гончаренко, к.т.н., доцент;

Є.С. Середа, ст. викладач.

За редакцією Л.С. Гончаренка, к.т.н., доцента

Рецензенти: О.Е. Бавика, к.політ.н., доцент

Т.В. Кузькіна, к.е.н., доцент

ЗМІСТ

Передмова

1 Охорона праці

2 Безпека у надзвичайних ситуаціях

Рекомендована література

4

5

5

17

Додаток А. Нормативні параметри показників охорони праці…………………

20

Додаток Б. Розрахунок повітрообміну по надлишкам тепла…………………..

24

Додаток В. Розрахунок повітрообміну по надлишкам вологи………………….

24

Додаток Г. Розрахунок площі світлових прорізів………………………… …….

25

Додаток Д. Розрахунок шумових характеристик………………………………..

25

Додаток Е. Розрахунок заземлюючих пристроїв………………………………...

28

Додаток Ж. Тематика індивідуального завдання розділу “Охорона праці”

в дипломних роботах………………………………………………………………

29

Передмова

Передмова вміщує загальні методичні вказівки до написання розділу “Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях” дипломної роботи.

Дані методичні вказівки розроблені відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.10.2010р. №969/922/216 “Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України”.

Відповідно до Закону України “Про охорону праці” (ст. 20), одним з основних принципів державної політики в області охорони праці є систематичне підвищення рівня знань майбутніх фахівців.

Дипломна робота студента – це завершальна стадія його безупинного навчання у вищому навчальному закладі. Складовою частиною дипломної роботи є розділ “Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях”. Зміст розділу повинен відповідати темі дипломної роботи. Працюючи над розділом, необхідно використовувати матеріали, зібрані під час переддипломної практики [9], нормативні документи і літературні джерела, що відбивають останні досягнення в області охорони праці, обов'язковим є використання системи стандартів безпеки праці та цивільного захисту.

У розділі “Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях” студент розробляє основні рішення з питань техніки безпеки, виробничої санітарії і гігієни праці, пожежної профілактики й організації охорони праці та цивільного захисту, що забезпечують здорові і безпечні умови на робочому місці (підприємстві).

У списку використаної літератури дипломної роботи обов`язково навести джерела, які були використані при написанні цього розділу, а в тексті розділу зробити відповідні посилання.

Дипломна робота може бути представлена до захисту в державну екзаменаційну комісію тільки після того, як консультант розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» підпише завдання і титульний аркуш дипломної роботи.

Під час захисту роботи студент повинний у доповіді коротко викласти розроблені заходи з охорони праці та цивільного захисту (ЦЗ).

Розділ «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» повинен містити вступну частину і наступні підрозділи:

1 Охорона праці

2 Безпека у надзвичайних ситуаціях

Обсяг розділу повинен складати 10-18 сторінок рукописного тексту. Оформляється розділ відповідно до вимог діючих стандартів [10]. Заголовки пунктів ні в тексті, ні в змісті роботи не приводяться. Висвітлюванні питання повинні носити конкретний характер, не допускається опису загальних положень, визначень, вимог. Запропоновані заходи щодо ліквідації потенційно небезпечних факторів повинні містити, крім загальних рекомендацій, також один-два спеціальних чи розрахункових питання відповідно до індивідуального завдання, яке видає консультант з ОПіЦЗ відповідно до додатків даних методичних вказівок.

У першому підрозділі необхідно розкрити важливість охорони праці по забезпеченню здорових і безпечних умов праці на підприємстві.

У другому підрозділі необхідно розв`язати питання захисту робітників підприємства і забезпечення стійкісті його роботи в надзвичайних ситуаціях.

Студент свою роботу над розділом «Охорона праці» організує в наступному порядку й у наступний термін:

1.Ознайомлення з пропонованими методичними вказівками. Термін, що рекомендується – до 30 березня.

2.Відповідно до виданої теми і завданню на дипломне проектування аналізує зібраний у період переддипломної практики матеріал з питань охорони праці та ЦЗ [9]. Термін, що рекомендується – до 15 квітня. Та можливі НС.

3.Зробити аналіз умов праці на робочому місці (виробництві) та можливі НС. Термін, що рекомендується – до 20 квітня.

4.Зформувати попередні пропозиції заходів щодо ліквідації потенційно небезпечних факторів. Термін, що рекомендується – до 30 квітня.

5.З зібраними в період практики матеріалами і попередніми розробками з`явитися на консультацію до консультанта з охорони праці і ЦЗ. У ході консультації аналізується опрацьована робота, даються рекомендації з її завершення, конкретизується індивідуальне завдання. Термін, що рекомендується – до 10 травня.

6.Завершує всі розробки, оформляє їх начисто і представляє титульний лист і завдання на дипломну роботу, а також остаточно оформлений розділ консультанту з ОП та ЦЗ для перевірки і підпису. Термін, що рекомендується – до 25 травня.

Далі приведені докладні методичні вказівки по виконанню розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у дипломній роботі.

Вступна частина розділу. Відповідно до теми дипломної роботи необхідно показати роль охорони праці по забезпеченню здорових і безпечних умов на робочому місці (підприємстві), що усувають виробничий травматизм і професійні захворювання. Обґрунтувати необхідність заходів щодо охорони праці та ЦЗ. Послатися на законодавчі і нормативні документи, що регламентують необхідність виконання вимог з охорони праці та ЦЗ в установах, організаціях і на виробництві.

Обсяг вступної частини розділу не більш однієї сторінки.