Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом ООПтаЦЗ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

2 Безпека у надзвичайних ситуаціях

Підрозділ “Безпека у надзвичайних ситуаціях” повинен містити наступне: організацію цивільного захисту підприємства; аналіз можливих надзвичайних ситуацій на підприємстві; оцінку обстановки при виникненні надзвичайних ситуацій; ліквідація надзвичайних ситуацій на підприємстві; забезпечення сталої роботи об`єкта господарської діяльності (водопостачання, енергопостачання, теплозабезпечення тощо); розрахунок збитків нанесених підприємству у разі виникнення надзвичайної ситуації; підсумковий висновок в обсязі декількох речень щодо очікуваних результатів з цивільного захисту об`єкта господарської діяльності.

Заголовки зазначених пунктів ні в тексті, ні в змісті роботи не приводяться. Зазначені пункти можуть бути такого змісту.

Організація Цивільного захисту підприємства

Надати характеристику структури Цивільного захисту на підприємсті. Які завдання щодо захисту населення та територій покладаються на органи управління району ,місті ,населеного пункту відповідно діючого законодавства. Вказати нормативно – правові документі з питань будування Цивільної оборони. Які органи управління та сили повинні бути в районі ,місті ,населеному пункті з попередження та ліквідації можливих надзвичайних ситуацій.

Привести графічні схеми систем управління та структур реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

  1. Аналіз можливих надзвичайних ситуацій на підприємстві.

Надзвичайна ситуація (НС) – порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об`єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною подією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та/або значних матеріальних втрат

Відповідно до причин походження подій, що можуть зумовити виникнення НС на території України, розрізняються:

НС техногенного характеру – транспортні аварії(катастрофи), пожежі, неспровоковані вибухи чи їх загроза, аварії з викидом (загрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруд та будівель, аварії на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах тощо.

НС природного характеру – небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні морські та прісноводні явища, деградація ґрунтів чи надр, природні пожежі, зміна стану повітряного басейну, інфекційна захворюваність людей, сільськогосподарських тварин, масове ураження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, зміна стану водних ресурсів та біосфери тощо.

НС соціально – політичного характеру, пов`язані з протиправними діями терористичного і антиконституційного спрямування: здійснення або реальна загроза терористичного акту (збройний напад, захоплення і затримання важливих об`єктів, ядерних установок і матеріалів, систем зв`язку та телекомунікацій, напад чи замах на екіпаж повітряного або морського судна), викрадення (спроба викрадення) чи знищення суден, захоплення заручників, встановлення вибухових пристроїв у громадських місцях, викрадення або захоплення зброї, виявлення застарілих боєприпасів тощо.

НС воєнного характеру, пов`язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайних засобів ураження, під час яких виникають вторинні фактори ураження населення внаслідок зруйнування атомних і гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин та відходів, нафтопродуктів, вибухівки, транспортних та інженерних комунікацій тощо.

Студент, виходячи з характеристики заданого підприємства, повинен прийняти для подальшої розробки 2-3 надзвичайні ситуації, які можливі на підприємстві, та узгодити свій вибір з консультантом. Аналізуючи прийняті можливі НС, студент повинен вказати шкідливі фактори, які впливають на виробництво і у разі виникнення аварії на виробництві впливають на оточуюче середовище та погіршення умов мешкання населення.

Необхідно надати характеристику підприємства на якому можливо виникнення аварій та їх характер. Визначити, на яких стадіях (видобуток, збереження, транспортування, переробка) найбільш вірогідно виникнення надзвичайної ситуації техногенного походження, забруднення атмосфери, ґрунтів, водних об’єктів. Перелічити основні забруднювачі, їх питому вагу в загальному обсязі забруднення. Навести кількісні характеристики окремих видів забруднювачів.

  1. Оцінка обстановки при виникненні надзвичайних ситуацій

Вказати параметри за якими необхідно охарактеризувати НС враховуючи її дію на населення, виробництво та живі організми.

Надати характеристику впливу на населення та довкілля надзвичайної ситуації, яка надана викладачем.

Необхідно провести аналіз причин небезпеки для населення, виробництва та оточуючого середовища, пояснити механізм дії забруднювачів та інших шкідливих факторів надзвичайної ситуації на населення, виробництво та живі організми. Навести конкретні приклади виникнення надзвичайних ситуацій техногенного походження та їх впливу на атмосферу, гідросферу та літосферу. Привести графічні схеми впливу надзвичайної ситуації на населення, виробництво та живі організми.

Якщо викладачем надане завдання на конкретну надзвичайну ситуацію з викидом виливом хімічно – небезпечних речовин , провести розрахунки згідно з методикою.

  1. Ліквідація надзвичайних ситуацій на підприємстві

Охарактеризувати надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру ( можливо взяти за основу одну або декілька характерних надзвичайних ситуацій).

Вимоги нормативних документів щодо визначення рівня надзвичайної ситуації.

Які сили та з якою метою необхідно залучити до ліквідації вказаної надзвичайної ситуації. Які нормативні документи існують щодо створення та залучення сил до ліквідації НС.

Надати порядок дій сил що залучаються до ліквідації надзвичайної ситуації з часу виникнення НС до її ліквідації.

Привести графічні схеми дій органів управління та структури сил що залучені до ліквідації НС.

  1. Забезпечення сталої роботи об’єктів господарчої діяльності (водопостачання)

Перелічити шкідливі фактори надзвичайних ситуацій що впливають на об’єкт господарчої діяльності (водопостачання).

Розробити рекомендації щодо захисту системи водопостачання населення , виробництва. Висвітлити основні вимоги до інженерно-організаційних заходів та технічних засобів і технологій, які використовують для попередження виникнення техногенних аварій та зменшення ризику їх виникнення . Навести схеми обладнання для підвищення захисту систем водопостачання на випадок виникнення аварій та захисту персоналу та населення у разі їх виникнення ).

  1. Розрахунок збитків нанесених підприємству у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру

Методики розрахунку економічних збитків надаються у додатку З.

Розглядаючи ту чи іншу проблему, студент повинен висвітлити її важливість для Херсонської області.