Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3.rtf
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

2.5. Принцип оптимального варіанта (принцип оптимізації)

Цей принцип отримав таку назву тому, що сутність його полягає саме в виборі серед багатьох можливих варіантів одного або декількох, які є найбільш придатними, оптимальними для конкретних умов підприємства, технологічного проце­су або окремої операції. В якості критеріїв відбору можуть бу­ти різні показники: собівартості, продуктивності, доступності, якості, безпеки, технічної досконалості тощо. Принцип може бути застосований до вибору того чи іншого варіанту техно­логічного процесу; технологічної лінії; варіантів компонуван­ня складових лінії; типу і продуктивності машин і апаратів в складі лінії; параметрів режиму; видів сировини і матеріалів; номенклатури продукції; варіантів рецептури й т.ін. У кожно­му конкретному випадку він зводиться до вибору того варіан­ту процесу, лінії, машини, режиму чи інших складових проце­су, які б забезпечували успішне виконання виробничого за­вдання при оптимальних витратах.

У технологічній практиці цей принцип використовують найчастіше при проектуванні, модернізації або дослідженні процесів. Завдання оптимізації варіанта можна вирішувати різними методами: експериментальними, експертними або аналітичними. При невеликій кількості можливих варіантів проводять їх експериментальну перевірку (перебір) на реаль­них або модельних об'єктах. Таким шляхом, наприклад, оби­рають варіанти компонування і розміщення обладнання, вибір варіантів сировини, технологічного режиму та його пара­метрів, рецептури складу тощо. При неможливості або недоцільності експериментальної перевірки, а також в разі не­визначеності, недостатності вихідних даних про варіанти ко­ристуються експертними оцінками, тобто вибір ґрунтується на судженнях експертів — висококваліфікованих фахівців, які мають досвід у вирішенні подібних завдань.

При великій кількості варіантів і можливості представлення їх у формалізованому виді (математичних рівнянь) використовують математичні (аналітичні) методи, частіше всього методи лінійного та нелінійного програмування, методи функціонально-вартісного аналізу, методи теорії масового об­слуговування та інші. Спочатку всю сукупність варіантів досліджують методами факторного, кластерного або логічного аналізу для групування варіантів за певними критеріями. За­вдяки такій процедурі проводиться "просіювання" варіантів, зменшення їх кількості або формування певного числа од­норідних груп варіантів. Далі для кожного з варіантів (або груп) складають математичний опис у вигляді систем рівнянь та нерівнянь за вибраним методом оптимізації і обчислюють ці системи за допомогою комп'ютерних технологій.

Математичні методи дають можливість отримувати точні кількісні оцінки того чи іншого варіанта, але, на жаль, тільки за одним критерієм. Якщо ж треба мати оцінку за декількома критеріями, то вибирають компромісний варіант.

Використання принципу оптимального варіанта дає мож­ливість об'єктивного обґрунтування доцільності та еко­номічної ефективності впровадження в харчових виробництвах новітніх досягнень науки, техніки, передового досвіду; оптимальних параметрів технологічних режимів; високопродуктивного обладнання; ресурсо- та енергозберігаю­чих технологій, комплексної механізації і автоматизації; сучас­них інформаційних управляючих систем і технологій. Саме цей принцип забезпечує в умовах конкретного виробництва обрання того варіанта процесу, в якому оптимально враховуються вимоги законів фундаментальних наук, економіки і управління і завдяки цьому досягається головна мета виробництва — випуск запланованої продукції в заданому обсязі потрібного рівня якості при мінімальних витратах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]