Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsiyno-analitichna_diyalnist_v_MV.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
886.29 Кб
Скачать

  1. Забезпечення органів державної влади

розвідувальною інформацією

  1. Види розвідувальної інформації

За межами держави інформаційно-аналітичну діяльність здійснюють представники дипломатичного представництва. До основних функцій дипломатичного представництва відносять:

  • представництво держави, що акредитує, в країні перебування;

  • захист в державі перебування інтересів держави, що акредитує, і її громадян у межах, що допускаються міжнародним правом;

  • ведення переговорів із урядом держави перебування;

  • з'ясування всіма законними засобами умов і подій у країні перебування та повідомленні про них уряду держави, що акредитує;

  • заохочення дружніх відносин між країною, що акредитує, та державою перебування та розвиток їх взаємин в області економіки, культури та науки.

Система органів дипломатичної служби складається з таких структур:

  • Міністерство закордонних справ України - центральний орган виконавчої влади, який забезпечує проведення зовнішньої політики держави та координацію діяльності у сфері зовнішніх зносин країни. Здійснює свої повноваження безпосередньо і через інші органи дипломатичної служби.

  • Дипломатичні представництва та консульські установи України за кордоном. Її основні завдання: представництво України в державі перебування та підтримка офіційних міждержавних відносин; захист інтересів України та її громадян і юридичних осіб за кордоном.

  • Постійні представництва України при міжнародних організаціях за кордоном. їх основні завдання: представництво /країни у міжнародних організаціях; підтримка з такими уст.зновами

офіційних відносин і захист інтересів країни за кордоном.

189

«Хто володіє інформацією - той володіє світом» - вираз, який став беззаперечною істиною в наш час, і є однією з основних рушійних сил у пошуку необхідних даних.

Зовнішня розвідка - один із державних органів, що займається забезпеченням безпеки та життєво важливих інтересів суспільства та держави. Вона покликана своїми специфічними засобами та методами сприяти вищим органам влади й управління у здійсненні зовнішньої та внутрішньої політики своєї країни.

У виконанні розвідкою інформаційної функції беруть участь усі підрозділи центрального та добуваючого апаратів.

Інформаційна функція розвідки полягає в забезпеченні вищих органів законодавчої та виконавчої влади розвідувальною інформацією, необхідною для прийняття рішень у політичній, економічній, військовій та інших галузях.

Розвідувальна інформація - одна із видів соціальної інформації, яка функціонує в усіх системах людського суспільства та відображає існуючі сторони розвитку соціальних об'єктів.

При цьому вона має свої специфічні особливості. Головна з них - закритість і таємність (за змістом, а не формою). Відомості, що не містять даних закритого характеру, не вважаються розвідувальною інформацією і, відповідно, не можуть бути віднесені до категорії матеріалів, що розкривають різноманітні аспекти проблеми. Якщо у них є цікаві висновки та пропозиції, вказуються нові перспективні тенденції розвитку, їх відносять до числа проблемно-значимої інформації.

Завдання розвідки - добувати за допомогою специфічних заходів саме ті відомості, які ретельно ховаються іноземними державами. Розвідувальна інформація - це отримані засобами розвідки закриті (таємні) дані про плани та наміри іноземних країн і практичні дії по їх реалізації, що стосуються національних інтересів держави, до якої належить розвідка, а також щодо міжнародних проблем, процесів і подій.

Можна виділити наступні види розвідувальної інформації (мал. 3.2):

190

- документальні (цілком таємні, таємні) відомості, для яких не потрібна додаткова інтелектуальна обробка;

Мал. 3.2. Види розвідувальної інформації

аналітико-синтетичні інформаційні матеріали, підготовлені в результаті інтелектуального опрацювання зЕїкригих документальних даних га інших першоджерел (аналітичні довідки, повідомлення, огляди, висновки);

  • тематичні підбірки ( в сфері політики, економіки, науки та техніки, діяльності спецслужб, адміністративно-правового режиму) й окремі документальні матеріали, що містять інформацію з пріоритетних питань розвідки, для реалізації яких необхідна додаткова інтелектуальна обробка (звіти, доповіді, дисертації, матеріали конференцій, копії законодавчих і нормативних актів та інструкцій, що регламентують питання отримання громадянства, виду на житло, режиму проживання іноземців, осіб без громадянства);

  • організаційно-розпорядчі, фінансово-економічні документи та країнознавчі матеріали (статистичні звіти, відомості про країну, фірми, установи та конкретних осіб, контракти та комерційні пропозиції, інформація з різних аспектів адміністративно-правового режиму).

191

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]