Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Osnovy_biznesa.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать
  1. План виробництва

Цей розділ розробляється перш за все підприємцями, що мають намір займатися виробничим підприємництвом. Але він має бути і в бізнес-планах комерційного чи фінансового напрямку.

Головна задача – довести потенційним партнерам, що ви здатні реально виробляти необхідну кількість товарів (об’єм послуг) в необхідні терміни і з необхідними якісними характеристиками, а головне – з прийнятною собівартістю.

Іншими словами, необхідно довести, що ви дійсно знаєте, як організувати виробництво (розташування фірми, приміщення, обладнання, постачальники і матеріали, оцінка собівартості продукції (послуг) і таке ін.)

Важливо в цьому розділі навести схему виробничих потоків на фірмі. На ній слід наочно показати, звідки будуть поступати всі види сировини і комплектуючих виробів (товарів для перепродажу), в якіх цехах і як вони будуть використовуватись для виробництва продукції і як і куди ця продукція буде постачатися.

Адресати бізнес-плану будуть розглядати даний розділ перш за все з точки зору того, наскільки раціональна запропонована технологічна схема, чи забезпечить вона економію витрат, наскільки вона гнучка (на випадок зміни асортименту). Отже, головна мета виробничого плану – надання інформації по забезпеченню виробничого аспекту випуску продукції (надання послуг).

Особливу увагу слід приділити опису процеса виробництва, що дає змогу визначити потребу в капіталі на формування необоротних та оборотних активів.

Бажано розглянути і вплив факторів зовнішнього середовища на виробничу складову бізнес-проекту.

  1. Організаційний план

Цей розділ плану повинен впевнити адресата, що підприємець чітко уявляє механізм управління процесом реалізації підприємницької ідеї, а також що він має можливість залучення професійних виконувачів, які мають достатній професійний та кваліфікаційний потенціал.

Ось чому в цьому розділі бізнес-плану необхідно освітити питання:

  • яка організаційна структура управління, підрозділи, їх функції;

  • як координується діяльність і взаємодія між ними та ін.

Важливо також висвітлити, як буде здійснюватися набір працівників, їх підготовка і оплата праці. Яка кадрова політика фірми, на які напрямки вона спрямована (принципи відбору співробітників, найму, оцінки, якості роботи, просунення кар’єрними сходами та ін.).

Доцільно повідомити про технічні засоби управління і обробки економічної інформації, необхідної для управління фірмою.

Таким чином, цей розділ бізнес-плану повинен сформувати у адресата впевненість в тому, що ви маєте необхідний трудовий потенціал для здійснення підприємницької ідеї.

  1. Юридичний план

В цьому розділі бізнес-плану слід подати інформацію, що характеризує правове забезпечення бізнес-проекту. Адже у адресата бізнес-плану природньо виникне питання: «А хто ви є? Який правовий та юридичний статус особи, що вступає з вами в ділові відносини?»

Особливу увагу слід приділити вибору та обгрунтуванню організаційно-правової форми, якій повинне відповідати підприємство, бо кожна із таких форм має свої особливості, переваги та недоліки, які можуть вплинути на успіх бізнес-проекту.

В цьому розділі висвітлюються наступні питання:

  • дата створення та регістрації підприємства;

  • де і ким воно зареєстроване;

  • установчі документи, зареєстрований офіс, форма власності;

  • найбільш значні засновники та учасники;

  • копії ліцензії на види діяльності, що є предметом розгляду в бізнес-плані;

  • законодавчі обмеження та інше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]