Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Osnovy_biznesa.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Критерії оцінювання рефератів. Реферат оцінюється за критеріями:

  • логічності плану;

  • повноти й глибини розкриття теми;

  • наявності ілюстрацій (таблиці, рисунки, схеми тощо);

  • кількості використаних джерел;

  • відображення практичного досвіду роботи організацій;

  • оформлення.

Шкала оцінювання реферату-п`ятибальна.

Граничний термін подання реферату на перевірку: за 10 днів до завершення семестру. За межами цього строку реферати кафедрою не приймаються, студент одержує за реферат нульову оцінку і до заліку не допускається.

4.2 Методичні вказівки до розробки бізнес-плану підприємницького проекту

Розробка бізнес-плану (БП) підприємницького проекту (ПП) є однією із форм самостійної (індивідуальної) роботи студентів при вивченні дисципліни «Основи бізнесу ». В процесі її виконання студент «грає роль» людини, що має намір започаткувати власну справу. Основна мета написання навчального бізнес-плану – моделювання процесу обгрунтування підприємницької ідеї, що полягає в пошуку питань і відповідей на них, які в сукупності доводять доцільність реалізації бізнес-проекту.

Підприємницька ідея, що є об’єктом бізнес-планування, може бути вибрана для будь-якого виду підприємницької діяльності – виробничої, комерційної чи фінансової. Головне те, щоб її автор мав повну уяву про технологію її реалізації – починаючи з матеріально-технічного забезпечення до процесу реалізації продукту чи послуги. Не є доцільним брати за об’єкт бізнес-планування складні проекти, що потребують спеціальних знань та значного об’єму інформації. Ще раз нагадуємо, що головна мета самомтійної роботи – володіння логікою техніко-економічного обгрунтування підприємницького проекту, придбання навиків щодо виконання необхідних розрахунків та формування основних фінансових документів.

Маючи на увазі те, що зараз є значна кількість видань щодо бізнес-планування (їх список надається в кінці методичних вказівок), тут висвітлені ті питання, які цікавлять адресатів бізнес-планування (ініціаторів проекту, партнерів, інвесторів, кредиторів, та ін.). Очевидно, що повнота відповідей на ці питання (а також, відповідно, і обсяг роботи) залежетиме від складності проекту.

Нижче надається перелік питань по кожному розділу типового бізнес-плану в логічному взаємозв’язку.

Вимоги до загальної структури бізнес-плану

Титульний лист і зміст та резюме

Титульний лист має наступний зміст:

- заголовок плану;

- дата його підготовки;

- хто підготував план, повна назва й адреса фірми, ім'я підприєм¬ця та його домашній

телефон;

- для кого підготовлено план;

- ноді рекомендують включити до титульного листа заяву про те, що існуючі в документі

відомості не підлягають розголошенню — так фіксується право підприємця на свою ідею.

Зміст - це частина бізнес-плану, яка читається найбільше після титульного листа та резюме. Він повинен дати чітку уяву про весь зміст бізнес-плану. Зміст не повинен бути перенасиченим деталями, однак необхідно виділити підзаголовки найбільш значимих відділів плану і не забути пронумерувати сторінки.

Резюме. Як правило, резюме є аналітичним розділом бізнес-плану, у якому стисло подається вся інформація. Цей розділ пишеться в найостаннішу чергу. Мета розділу - переконання потенційних партнерів та інвесторів у можливості ділового співробітництва та інвестування в запропоновану справу (забезпечення короткою інформацією про зміст документа, про аналізовані результати і підсумкові висновки).Фактично, резюме - це бізнес-план, стиснутий до 1-3 сторінок. Саме тому резюме обов'язково повинне включити в себе обґрунтування ідеї, концепції бізнесу на планований період (квінтесенція маркетингового обґрунтування), у т.ч.:

- що планується досягти (цілі); якими способами (стратегія);

- якими засобами (ресурси - трудові, матеріальні, фінансові);

- визначення власних можливостей діяльності в обраній «ніші» ринку.

Хоча дана інформація і йде на початку бізнес-плану, вона повинна бути ретельно вивірена після завершення роботи над документом.

Резюме пишеться в останню чергу, після того як бізнес-план у цілому складено. Воно повинне містити в собі основні положення та ідеї бізнес-плану, висновки, до яких прийшов підприємець.

Структура резюме повинна складатися з 3-х частин:

- вступ: включає цілі плану, коротко виражену суть проекту;

- основний зміст: стисле виклад всіх ключових елементів бізнес-плану та його основних частин: рід діяльності, прогноз попиту, джерела фінансування, об`єм інвестицій, термін окупності і т.д.;

- висновок: підсумовує фактори майбутнього успіху підприємця, може включати опис основних способів дій підприємця.

Для складання резюме надзвичайно важлива правильна уява про нього. Резюме повинне бути стислим, зазвичай в три-чотири сторінки, але краще, якщо резюме вміститься на одній сторінці. Резюме - це ключова частина документа, яка «продає» його інвесторові, і вона повинна бути складена так, щоб у читача виникло бажання продовжити читання бізнес-плану. Тобто резюме повинне приваблювати не кількістю, а якістю, з огляду на специфіку діяльності та запитів потенційних інвесторів.

У випадку, коли підприємство вже існує та пройшло певний шлях розвитку після «Резюме» складається розділ «Історія бізнесу» (1). Інформація даного розділу в основному призначена для зовнішніх читачів, тому, обговорюючи історію бізнесу, потрібно назвати реальні успіхи, яких фірма досягла в минулому, досягнення працівників фірми.

Розділ повинен розповісти про те, коли бізнес було засновано, які основні етапи його розвитку, які продукти/послуги було надано для ринку, яка роль вищого керівництва в розвитку бізнесу, як розподілено основні ролі у фірмі.

Підсумки діяльності і досягнутий успіх необхідно зв'язати з наміченими цілями й орієнтирами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]