Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник ІВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Тема 8. Охорона й захист авторського права й суміжних прав

Закон докладно визначає, що є порушенням авторського права і суміжних прав. Зокрема, порушенням авторського права і суміжних прав є:

- будь-яке відтворення, розповсюдження та інше використання, а також ввезення в Україну без дозволу осіб, які мають авторське право чи суміжні права, примірників творів, фонограм, програм мовлення;

- ввезення на територію України примірників творів і фонограм, які в Україні охороняються, із країн, де ці твори і фонограми не охороняються.

Примірники творів і фонограм, виготовлених і розповсюджених із порушенням авторського права і суміжних прав, є контрафактними, тобто незаконно виготовленими.

Випадки використання авторських творів і об'єктів суміжних прав відбуваються в діяльності як досить більших організацій, які не перший рік працюють на відповідному ринку, і дрібних фірм-одноденок, які створюються для випуску однієї або декількох партій контрафактної продукції.

Порушниками авторського права й суміжних прав виступають як приватні фірми, так і державні організації. Нерідко серед них перебувають кілька незаконних користувачів творів і об'єктів суміжних прав, дії яких становлять окремі самостійні правопорушення. Те, що окремі користувачі можуть не знати, що вони використовують контрафактну продукцію, свідчить, у певних обставинах, тільки про їхню невинність, але не знімає самого факту порушення ними авторського права або суміжних прав.

Порушником авторських і суміжних прав є фізична або юридична особа, що не виконує вимог Закону України «Про авторське право й суміжних права» і інших законодавчих актів.

Порушником може стати будь-який учасник авторських або суміжних з ними відносин, у тому числі й самі автори твору, що ігнорує права й охоронювані законом інтереси інших осіб, особливо своїх співавторів, або не виконує умови укладеного з ними договору.

Порушниками авторського права й суміжних прав є, головним чином, особи, які незаконно використовують охоронювані твори й об'єкти суміжних прав. Подібні дії називають контрафактними, а самих порушників - піратами.

Варто розрізняти такі поняття , як «охорона» авторського права й суміжних прав і їх «захист».

Охорона авторських і суміжних прав має на увазі всю систему правових норм, спрямованих на підтримку прав авторів, суб'єктів суміжних прав і їхніх правонаступників.

Захист прав інтелектуальної власності представлений сукупністю способів, метою яких є поновлення й визнання цих прав у випадку їхнього порушення.

Порушення авторських і суміжних прав може відбуватися, як у рамках договору, укладеного між правовласником і користувачем, так і у випадку позадоговірного використання твору або об'єкта суміжних прав, коли відсутня згода правовласника й не виплачена винагорода.

У Законі України «Про авторське право й суміжні права» перелічені порушення, які дають підстави для захисту в суді. Право на захист втрачених прав може бути загублено, якщо власник авторського права або суміжних прав одержав їх з порушенням установленого порядку або, якщо він їх використовує винятково з наміром принести шкоду іншим особам.

Захист авторського права й суміжних прав і охоронюваних законом інтересів здійснюється в запропонованому законом порядку, тобто шляхом застосування належної форми, і способів захисту.

ЦК України (ст. 16) дає перелік способів захисту цивільних прав і інтересів. У ньому передбачені дві групи норм щодо захисту права інтелектуальної власності - загальні цивільно-правові норми й спеціальні норми, передбачені законами України про інтелектуальну власність.

Порушення авторського права й суміжних прав спричиняє як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Стаття 432 ЦК України передбачає спеціальні правові способи захисту в таких випадках. Кожна особа має право звернутися в суд за захистом свого особистого або майнового права або інтересу (ст. 16 ЦК України).

Способи забезпечення позову у справах про порушення авторського права і суміжних прав. Якщо є достатні підстави вважати, що конкретна особа припустилась порушення авторського права чи суміжних прав, то суд чи суддя одноособово має право винести ухвалу про заборону порушнику вчиняти певні дії (виготовлення, відтворення, продаж, здача в найом, імпорт тощо) та інші способи використання, а також транспортування, зберігання або володіння з метою випуску в цивільний оборот примірників творів, фонограм, щодо яких є підстави вважати, що вони контрафактні.

Особи, які мають авторське право чи суміжні права, можуть вимагати:

1) відновлення положення, що існувало до порушення прав, і припинення дій, що порушують авторське право чи суміжні права або створюють загрозу його порушення;

2) визнання авторського права чи суміжних прав;

3) відшкодування збитків, включаючи втрачену вигоду;

4) стягнення доходу, одержаного порушником внаслідок порушення авторського права і суміжних прав, замість відшкодування збитків;

5) виплати компенсації в сумі від 5 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, встановлених законодавством України, що визначається судом замість відшкодування збитків або стягнення доходу;

6) вжиття інших, передбачених законодавчими актами, заходів, пов'язаних із захистом авторського і суміжних прав.

Контрафактні примірники твору або фонограми, матеріали і обладнання, що використовувались для їх відтворення, судом можуть бути конфісковані. Проте контрафактні примірники творів чи фонограм можуть бути передані позивачеві на його прохання. Не затребувані позивачем контрафактні примірники твору чи фонограми, а також матеріали і обладнання, що використовувалось для їх відтворення, за рішенням суду підлягає знищенню.

Однак конфіскації не підлягають контрафактні примірники творів чи фонограм, добросовісно придбані третіми особами.

Висновки.

  1. Захист авторського права й суміжних прав гарантується Конституцією України, що діє ЦК України, Законом України «Про авторське право й суміжні права» і іншими законодавчими й нормативними актами.

  2. Основу системи захисту цих прав становлять ЦК України й Закон України «Про авторське право й суміжні права», зокрема розділ 5 - «Захист авторського права й суміжних прав».

  3. Ці закони містять перелік порушень, які дають підстави для судового захисту.

Питання для самоперевірки:

  1. Порушники права інтелектуальної власності.

  2. Підстави, що дають право на захист права інтелектуальної власності в суді.

  3. Види відповідальності за порушення права інтелектуальної власності.

  4. Перелік способів захисту права інтелектуальної власності.

  5. Які дії називають контрафактними?

  6. Що входить у поняття «охорона авторських і суміжних прав»?