Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник ІВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Тема 12. Правова охорона нетрадиційних рішень

До нетрадиційних результатів інтелектуальної, творчої діяльності відносять наукові відкриття, топографію (компонування) інтегральних мікросхем, раціоналізаторські пропозиції, сорти рослин і тварин, комерційну таємницю.

До прийняття нового ЦК України багато об'єктів нетрадиційних рішень не мали правової охорони.

Згідно ст. 457 ЦК України науковим відкриттям вважається встановлення невідомих раніше, але об'єктивно існуючих властивостей, закономірностей і явищ матеріального світу, які вносять корінні зміни у рівень наукового пізнання. Це визначення доповнюється ще й тим, що відкриття забезпечують прогресивний розвиток нових галузей науки й техніки.

Проблема наділення відкриттів правовою охороною досить важка. Відкриття не може бути об'єктом виключного права - воно зізнається надбанням людства й може використовуватися кожним, хто побажає, без дозволу й виплати винагороди. Але це не означає, що правовій охороні не підлягає авторство на відкриття, його авторський і державний пріоритет, назва відкриття й інші майнові й немайнові права.

Авторові (-ам) відкриття повинні належати певні майнові права за умови, що вони визначені чинним законодавством країни. Автор відкриття має право на заохочувальну премію й інші пільги. Але автор відкриття не має права на винагороду за використання його відкриття. Саме відкриття не може бути об'єктом виключного права якої-небудь особи або держави. Як і будь-яке інше право, право на пріоритет, право авторства і назви повинне, безумовно, підлягати правовій охороні. Цей висновок ґрунтується на міжнародному визначенні «відкриття». Відповідно до Конвенції ВОІС (ст.2, Визначення, п. В111) наукові відкриття включені в об'єкти інтелектуальної власності і визначаються в такий спосіб: відкриттям прийнято називати встановлення раніше невідомих об'єктивно існуючих закономірностей, властивостей і явищ матеріального світу, які вносять корінні зміни у рівень пізнання.

Закономірність, як об'єкт відкриття, є проявом чинності об'єктивного закону. Зазначена закономірність існувала в природі й буде існувати. Об'єктом відкриття вона стає тільки тоді, коли про її існування людина довідалася, установила її, виявила її об'єктивне існування. Зазначена закономірність стає об'єктом відкриття з моменту, коли вона була вперше сформульована. Об'єкт відкриття - це невідомі раніше, але об'єктивно існуючі закономірності, властивості або явища, які вносять корінні зміни у рівень пізнання, істотний й стійкий зв'язок між явищами або властивостями матеріального світу.

Варто розрізняти поняття «відкриття» і «винахід». Вони обоє вносять багато нового в процес пізнання матеріального світу. Винахід - це технічне рішення, завдяки якому створюються нові прилади, способи, речовини. Результат відкриття розкриває нові, раніше невідомі явища й закономірності, у чому й складається його всесвітня новизна, вірогідність і фундаментальність.

Існують різні думки щодо того, потрібно чи ні наділяти наукові відкриття правовою охороною. Розбіжностей немає із приводу необхідності правової охорони наукових відкриттів, як окремого правового інституту, але думки розходяться щодо того, якими повинні бути правові способи такої охорони.

У цей час існує процедура державної реєстрації наукового відкриття, результатом якої є видача диплома про відкриття. Автори відкриттів мають право авторства, що має абсолютний і винятковий характер. Право авторства є особистим немайновим правом і не може відчужуватися або переходити в спадщину.

Раціоналізаторська діяльність відрізняється від винахідництва технічним рівнем і новизною. Своїм масовим характером раціоналізаторська діяльність сприяє розвитку економіки не менше, ніж винахідництво. Вона заслуговує всілякого заохочення й стимулювання, а її результати надійної правової охорони.

До раціоналізаторської пропозиції. пред'являються три основних вимоги, воно повинне::

  • стосуватися профілю підприємства, у яке воно подано;

  • бути новаторським;

  • бути корисним підприємству.

Раціоналізаторська пропозиція подається в те підприємство, що відповідає його профілю і яке може його з користю використовувати. При цьому не має значення, де і на якій посаді працює раціоналізатор. Для встановлення новизни пропозиції використовуються всі наявні джерела інформації, які можуть містити відомості по даній або подібній інформації. Новизна пропозиції не втрачається, якщо вона використовувалася з ініціативи його автора на даному підприємстві не більше, як за три місяці до подачі заявки. Пропозиція не зізнається, якщо вона не передбачає поліпшення або ставить питання, але не дає відповіді.

Раціоналізаторська пропозиція стає об'єктом правової охорони після проходження звичайної процедури, необхідної для одержання державної реєстрації. Після реєстрації видається свідоцтво про раціоналізаторську пропозицію, що діє безстроково в межах того підприємства, що його видало.

Відомо, що в боротьбі за ринок люди часто прибігають до застосування неправомірних способів. Ця неправомірна діяльність нерідко здобуває загрозливі масштаби й завдає шкоди економіці. Тому ще в 1883 році в Паризькой Конвенції про охорону прав промислової власності протиправними були визнані дії, що порушують ці права. Конвенція поставила за обов'язок всім країнам-члени Паризького Союзу забезпечити своїм громадянам ефективний захист від несумлінної конкуренції.

Актом несумлінної конкуренції вважається будь-який акт конкуренції, що суперечить чесним звичаям у промислових і торговельних справах.

В Україні захист від несумлінної конкуренції здійснюється Законом України «Про захист від несумлінної конкуренції». У Законі визначаються дії, які зізнаються несумлінною конкуренцією - дії, що суперечать правилам торгівлі й інших чесних звичаїв підприємницької діяльності. В Україні діють ще ряд нормативно-правових актів, які регулюють відносини, які складаються у зв'язку із захистом від несумлінної конкуренції. Вони передбачають тільки захист від неправомірних дій третіх осіб.

Висновки:

  1. Відповідно до діючого в Україні законодавства всі види нетрадиційних результатів інтелектуальної діяльності охороняються ЦК України й законами, що ставляться до специфічних видів діяльності.

  2. Авторські посвідчення й патенти на використання нетрадиційних результатів інтелектуальної діяльності видаються в порядку прийнятої практики державної реєстрації.

  3. Захист від неправомірних дій третіх осіб забезпечують чинні нормативно-правові акти України.

Питання для самоперевірки:

  1. Об'єкти правової охорони нетрадиційних рішень.

  2. Чи є відкриття об'єктом виключних прав?

  3. Які права належать авторові (авторам) відкриття?

  4. У чому різниця між відкриттям і винаходом?

  5. Які вимоги пред'являються до раціоналізаторської пропозиції?

  6. Які дії визначаються, як дії несумлінної конкуренції?