Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник ІВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Тема 3. Охорона прав інтелектуальної власності

Незважаючи на окремі недоліки системи охорони прав на інтелектуальну власність, що склалася в Україні, у цілому можна затверджувати, що зазначена система відповідає міжнародним стандартам і може забезпечити належну охорону прав на об'єкти інтелектуальної власності

У світовій практиці існує два види захисту права інтелектуальної власності - юридичний і неюридичний.

Юридичний спосіб захисту прав інтелектуальної власності здійснюється в суді. Більшість споров із приводу авторських прав вирішується в судах загальної компетенції. Спеціалізованих судів в Україні поки немає.

Неюридичний спосіб захисту права інтелектуальної власності здійснюється особою самостійно, але в рамках закону. Наприклад, особа, право якої порушено, може відмовитися від виконання певних дій або зобов'язань. Особливістю захисту права промислової власності є те, що ця система припускає процедуру опротестування видачі патенту.

Юридичний спосіб захисту прав інтелектуальної власності підрозділяється на кілька видів - цивільно-правовий, кримінально-правовий, адміністративно-правовий. Крім цього цивільно-правовий спосіб, у свою чергу. підрозділяється на загальний і спеціальний.

В українському законодавстві про охорону права інтелектуальної власності не існує цільної системи. У ньому існують розрізнені, часто не погоджені між собою правові норми, виражені в чинних законах України про право інтелектуальної власності.

ЦК України передбачає дві групи норм по захисту права інтелектуальної власності - загальні цивільно-правові норми й спеціальні норми, передбачені законами України про інтелектуальну власність.

ЦК України передбачає захист цивільних прав у судовому порядку. Кожна особа має право звернутися в суд за захистом свого особистого або майнового права (ст. 161 ЦК України). Стаття 19 ЦК України передбачає самозахист цивільних прав, тобто застосування протидій, не заборонених законом. Основним способом судового захисту цивільних прав є відшкодування збитків, заподіяних протиправними діями порушника.

Найменш ефективним способом захисту права інтелектуальної власності є адміністративно-правовий спосіб захисту. Його слабість укладається в тім, що в ньому не розроблені ні система, ні порядок впливу. Він поширюється тільки на окремі об'єкти інтелектуальної власності, зокрема, на сорти рослин. Об'єкти авторського права й суміжних прав взагалі не підлягають адміністративній відповідальності. Стаття 164 ЦК України передбачає за адміністративні правопорушення штрафи різного розміру.

У Кримінальному кодексі України (КК України) (2001р.) кримінально-правовий захист права інтелектуальної власності передбачений статтями 176 -177. Згідно ст.176, присвяченій захисту авторського права й суміжних прав, значно розширюється перелік порушень і посилюється покарання за них. Порушення прав творців об'єктів інтелектуальної власності карається штрафом у розмірі від 200 до 1000 мінімальних зарплат, виправними роботами на строк до 2 місяців або тюремним ув'язненням на той же строк. При повторному порушенні штраф і строк тюремного ув'язнення зростає вдвічі.

Стаття 177 КК України «Порушення прав на об'єкти промислової власності» передбачає кримінально-правову відповідальність за використання об'єктів промислової власності без дозволу власника. Порушення карають штрафами різної величини й тюремних строків від 3 до 5 років.

Висновки

  1. Чинне законодавство України про право інтелектуальної власності передбачає різні способи захисту прав власників інтелектуальної власності.

  2. Недоліком чинного законодавства про інтелектуальну власність є відсутність цільної погодженої системи норм захисту права інтелектуальної власності.

  3. В останні десятиліття росте актуальність посилення захисту прав інтелектуальної власності, тому потрібна більш ефективна система правових норм, застосування яких могло б зупинити порушників цього права.

  4. Більш компетентному й ефективному застосуванню існуючих правових норм по захисту прав інтелектуальної власності заважає відсутність спеціалізованих судів і суддів.

Питання для самоперевірки

  1. Способи захисту права інтелектуальної власності, передбачені законодавством України.

  2. Способи захисту інтелектуальної власності у світовий практиці.

  3. Юридичний спосіб захисту права інтелектуальної власності.

  4. Неюридичний спосіб захисту права інтелектуальної власності.

  5. Що собою представляє самозахист права інтелектуальної власності?

  6. Що є найменш ефективним способом захисту права інтелектуальної власності