Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особливості соціалізації вихованців дитячого бу...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
300.72 Кб
Скачать

2. Вивчення особливостей соціалізації вихованців дитячого будинку з різним періодом перебування (на прикладі моу «Демьяновскій дитячий будинок»)

2.1 Управління процесом соціалізації вихованців моу «Демьяновскій дитячий будинок» Бабушкінського району

База дослідження: МОУ «Демьяновскій дитячий будинок» Бабушкінського району.

Управління дитячим будинком здійснюється відповідно до чинного законодавства РФ, Статутом, локальними актами і будується на принципах єдиноначальності та самоврядування.

Керівництво дитячим будинком здійснює директор. Формами самоврядування дитячого будинку є: Рада трудового колективу, педагогічна рада, Рада вихованців дитячого будинку.

Для інформаційного забезпечення, надання практичної допомоги педагогам в освітній установі є необхідна література. Для координації соціально-правової та психологічної допомоги вихованцям в дитячому будинку працює служба соціально-психолого-педагогічного супроводу.

Діяльність освітнього закладу регламентується внутрішніми локальними актами та наказами директора дитячого будинку: 18 різних положень, колективний договір, правила внутрішнього трудового розпорядку, положення про порядок встановлення надбавок і доплат до посадових окладів працівникам у МОУ «Демьяновскій дитячий будинок» ін

МОУ «Демьяновскій дитячий будинок» забезпечений наступними педагогічними кадрами: вихователі, молодші вихователі, соціальний педагог, педагог-психолог, педагог додаткової освіти (структурний підрозділ МОУ ДОД «Будинок дитячої творчості».

Таким чином, вихователі, соціальний педагог, педагог-психолог, тобто весь педагогічний колектив є для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків людьми, які надають безпосередній вплив на них на даному етапі їхнього життя. Первинна соціалізація відбувається в сім'ї, передається через батьків, але у цієї категорії дітей даний етап спотворений в силу різних причин. Тому передачу життєвого, соціального досвіду здійснює саме педагогічний колектив дитячого будинку. У педагогічному колективі здійснюється взаємодія педагогів з багатим педагогічним досвідом і молодими фахівцями, які вносять нові інноваційні форми навчання, виховання та розвитку дітей. Тому дана взаємодія у дитячому будинку є успішним чинником соціалізації наших дітей.

Контингент вихованців МОУ «Демьяновскій дитячий будинок» складають діти у віці від 3 до 18 років. Весь педагогічний колектив дитячого будинку здійснює свою взаємодію з метою підготовки вихованців до самостійного життя, тобто до процесу соціалізації. І тут виникає одна особливість, яка полягає в наступному: при попаданні дитини в дитячий будинок з ним починається проводиться певна робота, але деяких дітей забирають в сім'ї (або батьки відновлюються в батьківських правах, або їх беруть під опіку) і тому робота вихователів та інших фахівців на цьому закінчується, батьки або опікуни далі самі продовжують працювати зі своїми дітьми. Тому іноді дуже важко визначити результативність роботи. Особливе значення для побудови соціально-педагогічної діяльності в дитячому будинку по успішної реалізації процесу соціалізірованності вихованців має соціальний статус вихованців, тому що дуже важливо знати об'єкт, на який буде спрямована соціально-педагогічна діяльність.

Діяльність педагогів дитячого будинку спрямована, перш за все, на розвиток здібностей до подолання труднощів соціалізації. Вирішення цього завдання залежить від підготовленості педагогів, сформованості їх професійної позиції.

Мета колективу дитячого будинку: формування соціально-активної особистості вихованця, здатного успішно орієнтуватися в суспільстві.

Виходячи з мети видно, що важливе місце в роботі з дітьми - сиротами та дітьми, що залишилися без піклування батьків, є організація супроводу процесу соціалізації. Кінцевим результатом соціально-педагогічної діяльності є успішна соціалізація дитини в суспільстві.

Вся система виховної роботи в дитячому будинку будується з урахуванням мінливих умов у суспільстві, на основі особистісного, індивідуального і соціального профілю розвитку дитини за відсутності батьківського піклування.

Процес соціалізації дітей, формування передумов їх інтеграції в суспільство має здійснюватися комплексно і вимагає включення у виховний процес спеціального змісту, спрямованого на розвиток особистості дитини, її самосвідомості, збагачення соціальних уявлень, навчання культурі спілкування та взаємовідносин з оточуючими людьми навичкам соціально-побутової орієнтування, прилучення до культурних, історичних традицій, загальнолюдських цінностей.

Педагогічний супровід вихованців здійснюється за програмою розвитку «Мій світ і я», яка включає в себе наступні напрямки:

1. «Моє здоров'я» мета: формування навичок здорового способу життя. Щоденно проводиться ранкова гімнастика, спортивні свята, дозвілля, зимові та весняні походи в ліс, щорічно проводимо «Дні здоров'я», заходи в рамках «Тижня здоров'я і спорту». Ведеться гурток «Спорт, спорт, спорт» від структурного підрозділу МОУ ДОД «Будинок дитячої творчості» педагогом додаткової освіти.

Цілі і завдання гуртка:

1. Формування навичок здорового способу життя

2. Зміцнювати здоров'я дітей через цикл фізичних вправ

3. Формування вольових і моральних якостей дітей

4. Профілактика шкідливих звичок через зайнятість вільного часу.

Всі діти різноманітно і активно проводять літній відпочинок в оздоровчих заміських таборах «Дружба» Тотемського району, «Легенда» Вологодського району, «Перлина Мологи» Череповецького району, «Хвиля». «Водоспадний» Краснодарського краю. Кількість дітей, які відпочили в оздоровчих таборах всіх типів, складає (% від загального числа дітей-сиріт) 2006 рік 87%, 2007 рік 186%. 2008 137,5%.

Всі діти щорічно проходять поглиблені медичні огляди фахівцями області.

2. «Я і праця» мета: формування мотивації до трудової діяльності, як до форми буття і способу самореалізації людини. Всі вихованці дитячого будинку діти сільській місцевості, тому сільськогосподарська праця є органічною частиною їхнього життя і діяльності. З ранньої весни і до глибокої осені хлопці разом з педагогами займаються сільськогосподарською працею, вирощують розсаду помідор, огірків, капусти, перців, різних кольорів, займаються посадкою, прополкою, поливанням, доглядають за квітниками, збирають вирощений урожай. Щорічно укладаємо договори щодо спільної організації трудових бригад у період канікул з центром зайнятості.

3. «Культура поведінки» мета: формування комунікативних умінь і навичок. Проводяться практичні заняття, бесіди, читання художньої літератури. У повсякденному житті звертаємо постійну увагу на правила поведінки в громадських місцях, транспорті, правильність побудови речень, на сервіровку столу, поводження за столом, на спілкування між вихованцями. Проводимо індивідуальну роботу з формування культури поведінки.

4. «Моя професія» мета: формування потреби у виборі сфери професійної діяльності. В умовах дитячого будинку здійснюється діяльність за програмою з професійного самовизначення вихованців дитячого будинку «Моя майбутня професія».

Програма «Моя майбутня професія» розроблена на основі програми з професійного самовизначення вихованців дитячого будинку «Дорога в життя», але програма апробована під умови МОУ «Демьяновскій дитячий будинок» (кількість дітей, методичний рівень установи, місцевість, на якій він знаходиться і т. д.).

Основна мета роботи - формування потреби у виборі сфери професійної діяльності.

Дана програма розкриває один із пріоритетних напрямків програми розвитку «Мій світ і я» «Моя професія».

Ця програма - основа комплексної системи підготовки вихованців дитячого будинку до професійного самовизначення і життєтворчості. Вона включає профорієнтаційне навчання за віковими етапами:

3-5 класи

6-8 класи

9 клас

Дорослі випускники - постдетдомовская адаптація

Основні форми і методи профорієнтаційної роботи:

  1. Бесіда - один з основних інформаційно-роз'яснювальних методів роботи. Успішною вона буде у тому разі, якщо організатор профорієнтаційного заходу проведе попередню психологічну підготовку вихованців, налаштує їх на сприйняття певної інформації.

  2. Профорієнтаційна гра - це імітація ситуації вибору професії, спрямована на формування необхідних для цього дії. Вирішуючи поставлене завдання, вихованці аналізують ситуацію, вибирають оптимальний варіант, доводять правильність своїх суджень. Все це активізує їх пізнавальну діяльність, привчає до самостійності, ініціативності, виробляє практичні вміння.

  3. Екскурсії в навчальні заклади області, на різні підприємства і в організації.

4. Цикл зустрічей «Люди різних професій»

5. Свято професій проводиться на основі календарного плану за галузевим принципом (наприклад, день вчителя, день вихователя і д.р.)

6. Вечір відпочинку (зустріч вихованців дитячого будинку з випускниками дитячого будинку, які навчаються в різних навчальних закладах).

7. Малюнки

8. Рольова практика - у дитячому будинку і поза дитячого будинку здійснення різноманітної діяльності

9. Диспути та дискусії

10. До методів вивчення особистості вихованця відносяться: спостереження, індивідуальні бесіди, анкетне опитування, психологічна діагностика (див. Додаток 4).

Щорічно випускники 9 класів надходять для подальшого навчання у професійні ліцеї, середні навчальні заклади м. Тотьма та м. Вологди.

Отримання спеціальності

5. «Я-громадянин» мета: формування у вихованців активної громадянської позиції, правової свідомості, підвищувати рівень правової культури, знань і уявлень про символи держави, області, району.

Заходи проводимо згідно тематичного планування. Діти знають історію походження російської символіки, про необхідність служби в армії, поважають свою Батьківщину, край, в якому вони живуть. Протягом декількох років надають допомогу ветеранам, трудівникам тилу, вдовам, доглядають за могилою І.Є. Харіна з 2001 року, з 2006 року К.І. Агафонової. У 2005 році створена і діє дитяча організація самоврядування «Дружна родина», участь у районній конференції «Світ через культуру», участь в обласній акції «Я-громадянин».

Формуючи всебічно розвинену особистість, педагоги приділяють велику увагу активізації творчо - пізнавальної діяльності наших дітей в процесі гурткової роботи на базі дитячого будинку. Організовані і працюють за програмами 4 гуртка під керівництвом педагогів та спеціалістів дитячого будинку. В даний час простежується 94% зайнятість дітей у гуртках, секціях, установах додаткової освіти дітей.

Продовженням навчального процесу в дитячому будинку є організація самопідготовки. Вихователі постійно відвідують школу, беруть участь в батьківських зборах, спостерігають за роботою вихованців на уроках, підтримують особистий зв'язок з вчителями та класними керівниками.

Однією з умов соціалізації вихованців у суспільство є успішність навчання дитини в школі. Дане питання має найважливіше значення в роботі педагогічного колективу дитячого будинку. Діти навчаються в МОУ «Демьяновская основна загальноосвітня школа».

Аналіз соціального складу вихованців.

Соціальний статус вихованців:

Діти - сироти -0;

Діти, батьки яких позбавлені батьківських прав 15;

Діти, у яких немає одного з батьків (помер) - 9;

Діти, відібрані у батьків через суд 15;

Діти, у яких один або обоє батьків засуджені -2;

Діти з сімей з деліквентною поведінкою (алкоголізація, наркоманія) - 15;

Діти самотніх матерів і батьків - 2.

Захист цивільних прав вихованців дитячого будинку.

Оформлення необхідних документів: паспортів, ІПН, пенсійне посвідчення, пенсійне страхове свідоцтво, реєстрація за місцем перебування.

Мають: паспорт -4 дітей;

Свідоцтво про народження -15 дітей;

Медичний поліс -15 дітей;

ІПН -13 дітей;

Пенсійне страхове свідоцтво 15 дітей;

Пенсійне посвідчення - 9 дітей;

Ощадну книжку - 15 дітей;

Реєстрацію за місцем перебування - 15 дітей.

Метою діяльності дитячого будинку як соціального інституту є успішна соціалізація вихованців, їх інтеграція в сучасному суспільстві. Процес соціалізації складний для дітей, які виховуються в нормальній, повноцінній сім'ї, а тим більше він складний для дітей, які виховуються в умовах матеріальної депривації і при наявності певних відхилень у розвитку. Для забезпечення успішної соціальної адаптації вихованців, їх готовності до вступу в самостійне життя необхідно як можна раніше корекційно-розвивальну роботу. Ефективною формою організації освітньо-виховного процесу в дитячому будинку є комплексний супровід вихованців у процесі їх розвитку, виховання і навчання.