Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття з МЕП для економістів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87.12 Кб
Скачать

Семінар № 9 Тема: «Правова відповідальність в міжнародному економічному праві» (2 години)

  1. Поняття юридичної (правової) відповідальності.

  2. Види правопорушень в міжнародному економічному праві.

  3. Підстави правової відповідальності.

  4. Особливості санкцій в міжнародному економічному праві.

Рекомендована література:

1. Опришко в.Ф. Міжнародне економічне право. – к., 2003.

2. Шумилов в.М. Международное экономического право. М. –1999.

3. Г.М.Вельяминов Международное экономическое право процесс - М.: Волтерс Клувер, 2004 - http://buklib.net/component/option,com_jbook/Itemid,36/catid,161/

4. Дахно І. І.  Міжнародне економічне право: Курс лекцій. — 2-ге вид., стереотип. —  К.: МАУП, 2003. —  160  с - Бібліогр.: с 157.

5. Боярська З. І.. Міжнародне комерційне право: Навч. посібник. — К.: КНЕУ,2001. — 143 с.

6. Белалов Б.Ш. К вопросу о кодификации норм международно-правовой ответственности государств/Вестник МГУ.Право. 2000. №4-5.

7. Скакун О.Ф. Теорія держави і права: Підручник / Пер. з рос. — Харків: Консум, 2001. — 656 с. - http://vuzlib.net/beta3/html/1/11993/11994/

Ключові поняття: юридична відповідальність; міжнародна-правова відповідальність; міжнародне правовпорушення; склад правопорушення; суб’єкт правопорушення; суб’єктивна сторона правопорушення; об’єкт правопорушення; об’єктивна сторона правопорушення; ембарго, бойкот; блокада;

Підготовку до першого питання слід розпочати із визначення поняття «юридична відповідальність», а також засвоєння її признаків. Необхідно також уяснити ознаки та риси юридичної відповідальності та її підстави. Крім того, слід проаналізувати види юридичної відповідальності. Завершуючи підготовку до першого питання, необхідно засвоїти поняття міжнародно-правової відповідальності в міжнародному економічному праві та очертити її особливості.

Приступаючи до підготовки до другого питання необхідно чітко усвідомлювати, що підставою правової відповідальності в міжнародному економічному праві є правопорушення. Слід зазначити, що види правопорушень розрізняються між собою за ступенем суспільної небезпечності (шкідливості), за об'єктами посягання, за суб'єктами, за поширеністю, за ознаками об'єктивної і суб'єктивної сторін, а також за процедурами їх розгляду. Особливо слід зауважити, що міжнародні правопорушення - це дії або бездіяльність суб'єктів міжнародного права, які суперечать нормам і принципам міжнародного права або власним зобов'язанням і заподіюють шкоду іншому суб'єкту, групі суб'єктів міжнародного права або всьому міжнародному співтовариству. На міжнародному рівні прийнято виділяти міжнародні делікти (проступки) та міжнародні злочини. Що ж стосується видів правопорушень в галузі міжнародних економічних відносин, то тут необхідно відмітити, що розподіл правопорушень на види можливий за декількома крітеріями, зокрема, за обєктом, за характером збитків, суб’єктивною стороною правопорушення.

Успішна підготовка до третього питання можлива лише за умови опанування положень теорії права в частині вчінь про правопорушення. Крім того, необхідно врахувати, що підстави юридичної відповідальності - це сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність можливою тa повинною. Відсутність сукупності таких обставин виключає її. Підставами настання юридичної відповідальності є такі обставини: 1) факт здійснення соціальне небезпечної поведінки (правопорушення) - фактична підстава;

2)  наявність норми права, яка забороняє таку поведінку і встановлює відповідні санкції - нормативна підстава;

3) відсутність підстав для звільнення від відповідальності;

4)  наявність правозастосовного акта - рішення компетентного органу, яким покладається юридична відповідальність, визначаються її вид і засіб - процесуальна підстава.

Готуючись до четвертого питання, слід врахувати, що використання санкцій не регламентовано у міжнародно-правовому порядку з належним ступенем деталізації та глибини. На практиці санкції можуть мати місце: як контрмера в разі правопорушення (правомірна контрмера); як правопорушення. Санкції в міжнародному економічному праві мають цілий ряд особливостей: мають неформальний характер; мають гнучкий характер, який реалізується через специфічні механизми; переслідують ціль пропорційності скоєним правопорушенням.

Теми рефератів:

1. Підстави правової відповідальності в міжнародному економічному праві.

2. Проблема санкцій в міжнародному економічному праві.

Контрольні питання:

1. Поняття правопорушення.

2. Об’єкт правопорушення.

3. Види правопорушень в міжнародному економічному праві.

3. Особливості правової відповідальності в міжнародному економіному праві.

4. Санкції в міжнародному економічному праві.