Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття з МЕП для економістів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87.12 Кб
Скачать

( 2 Години)

  1. Міжнародні організації, що забезпечують правопорядок.

  2. Створення|створіння| ГАТТ.

  3. Утворення ВТО.

  4. Спеціалізовані міжнародні організації.

Рекомендована література:

  1. Устав Организации Объединенных Наций // Междунар. публичное право (в документах). — М., 1997.

  2. Генеральна угода з тарифів і торгівлі від 15.04.1994 р. // http://zakon.rada.gov.ua.

  3. Марракешська Угода про створення Всесвітньої торгівельної організації від 15.04.1994 р. // http://zakon.rada.gov.ua

  4. Основные сведения об ООН. – М.,1991.

  5. Шлеплер Х.-А. Международные экономические организации: Справочник. – М.: Международные отношения,1999.

  6. Международное экономическое право : учебник для магистров / в. М. Шумилов. — 5-е изд., перераб. И доп. — м. : Издательство Юрайт, 2011. — 612 с. — Серия : Магистр.

Ключові поняття: правопорядок, світовий правопорядок, міжнародна організація, спеціалізована міжнародна організація, ГАТТ, ВТО.

З метою успішного опанування першого питання теми рекомендується ознайомитися з фундаментальними поняттями теорії держави і права, зокрема:

  • Правопорядок, його ознаки та функції

  • Світовий правопорядок та його складові

Також в рамках першого питання необхідно визначити міжнародні організації, що забезпечують правовий порядок в міжнародній правовій системі, а також визначити чинники, що сприяли появі таких міжнародних організацій.

Готуючись до другого та третього питань необхідно розглянути історію та причини виникнення ГАТТ та ВТО , а також основні принципи функціонування та напрямки діяльності цих організацій.

При підготовці четвертого питання слід дати визначення поняття спеціалізовані міжнародні організації, обставини, що викликали необхідність їх створення та існування. Також треба назвати перелік спеціалізованих міжнародних організацій та розкрити напрямки їх діяльності .

Теми рефератів:

  1. Історія створення ГАТТ

  2. Вступ України до ВТО: позитивні та негативні наслідки

Контрольні питання:

  1. Дати поняття світового правопорядку

  2. Назвати причини створення ВТО

  3. Дати поняття спеціалізованої міжнародної організації

Семінар № 12 Тема: «Система і право вто» (4 години)

  1. Значення ВТО в підтримці правопорядку.

  2. Структура ВТО.

  3. Функції ВТО.

  4. Особливості права ВТО.

Рекомендована література:

  1. Устав Организации Объединенных Наций // Междунар. публичное право (в документах). — М., 1997.

  2. Марракешська Угода про створення Всесвітньої торгівельної організації від 15.04.1994 р. // http://zakon.rada.gov.ua

  3. Основные сведения об ООН. – М.,1991.

  4. Шлеплер Х.-А. Международные экономические организации: Справочник. – М.: Международные отношения,1999.

  5. Международное экономическое право : учебник для магистров / в. М. Шумилов. — 5-е изд., перераб. И доп. — м. : Издательство Юрайт, 2011. — 612 с. — Серия : Магистр.

  6. Козак Ю.Г., Лук’яненко Д.Г., Макогон Ю.В. та ін. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. – Вид. 2-ге, перероб. та доп. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 672 с.

Ключові поняття: задачі ВТО, конференція міністрів, генеральна рада,секретаріат, принцип простої більшості, консенсус, функція контролюя за виконанням вимог базових угод ВТО, право ВТО.

При підготовці першого питання студентам необхідно спочатку визначити роль та значення ВТО у системі міжнародних економічних відносин та у міжнародній економіці в цілому. Також слід звернути увагу на задачі, що закладенні при створенні ВТО. В рамках цього питання також слід назвати характерні риси, що притаманні ВТО та проаналізувати їх.

Готуючи друге питання студенти мають знати класичну організаційну структуру міжнародної організації ( конференція міністрів, генеральна рада, секретаріат) та порівняти її зі структурою ВТО. Також слід розкрити повноваження кожного з органів та звернути уваги на порядок прийняття рішень у ВТО (принцип простої більшості, принцип консенсусу).

У третьому питанні студентам необхідно дати поняття функцій ВТО, перелічити їх та характеризувати кожну окремо(контроль за виконанням вимог базових угод ВТО; створення умов для переговорів між країнами-учасницями ВТО з приводу зовнішньоекономічних відносин; врегулювання спорів між державами з проблем зовнішньоекономічної торгової політики; контроль за політикою держав-членів ВТО у сфері міжнародної торгівлі; надання допомоги країнам, що розвиваються; співробітництво з іншими міжнародними організаціями)

Четверте питання передбачає визначення студентами поняття права ВТО, ознайомитись з порядком формування права ВТО . При цьому студентам слід знати, що в основі створення права ВТО ліг досвід функціонування Генеральної угоди по тарифам та торгівлі, а також Марракешської Угоди про створення Всесвітньої торгівельної організації. Також в рамках цього питання студенти повинні розкрити зміст та значення поняття «пакетний характер» права ВТО.

Теми рефератів:

  1. Становлення та розвиток права ВТО

  2. Умови та порядок приєднання до ВТО

Контрольні питання:

  1. Дати поняття права ВТО

  2. Назвати перелік органів, що складають організаційну структуру ВТО

  3. Розкрити поняття «пакетний характер» права ВТО

  4. Дати характеристику функцій ВТО