Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття з МЕП для економістів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87.12 Кб
Скачать

4. Опришко в.Ф. Міжнародне економічне право. – к., 2003.

5. Шумилов в.М. Международное экономического право. М. –1999.

6. Г.М.Вельяминов Международное экономическое право процесс - М.: Волтерс Клувер, 2004 - http://buklib.net/component/option,com_jbook/Itemid,36/catid,161/

7. Дахно І. І.  Міжнародне економічне право: Курс лекцій. — 2-ге вид., стереотип. —  К.: МАУП, 2003. —  160  с - Бібліогр.: с 157.

8. Боярська З. І.. Міжнародне комерційне право: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2001. — 143 с.

9. Белалов Б.Ш. К вопросу о кодификации норм международно-правовой ответственности государств/Вестник МГУ.Право. 2000. №4-5.

10. Договор к Энергетической хартии: путь к инвестициям и торговле для Востока и Запада/ Под ред. Т Вальде, А. Конопляника. Пер. С англ. М.,2002, Евтеева М.С. Международные двусторонние инвестиционные соглашения. М., 2002.

Ключові поняття: Постійна палата міжнародного правосуддя; Міжнародний суд ООН; Боготинський пакт; Суд ЄС; Економічний суд СНД; Вашингтонська конвеція з урегулювання інвестиційних спорів; Міжнародний трибунал з морського права; переговори, добрі послуги, слідчі комісії, узгоджувальні комісії, міжнародний арбітраж, міжнародний комерційний арбітраж, Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України, морська арбітражна комісія при Торгово-промисловій палаті України.

Підготовку до першого питання слід починати із визначення понять «публічно-правовий економічний спір» та «приватноправовий спір». Наступним кроком в опанувані теми є визначення із преліком органів, які розглядають спори в сфері розгляду спорів. Крім того, необхідно провести ретельну характеристику та розкрити повноваження: Міжнародного суду ООН, Суду Європейських співтовариств|спілок| і Економічного суду СНД.

Під час підготовки до другого питання необхідно визначитися із поняттям міжнародного інвестиційного право та міжнародний інвестиційного спору. Слід також приділии увагу розкриттю правового статусу Багатосторонього агентства з гарантій інвестицій, освітити порядок його створення та основні напрями діяльності.

Готуючись до третього питання слід врахувати, що судова процедура передбачає наявність постійного діючого судового органу, який створюється на основі міжнародного договору та розповсюджує свою юрисдикцію на спори між державами-учасницями договору. Слід також звернути увагу, що на разі універсальним за юрисдикцію є Міжнародний Суд ООН, що розташований у Гаазі. Його Статут є невід’ємною частиною Статуту ООН. Суд складається з 15 членів , які обираються Генеральною Асамблеєю ООН терміном на 9 років на підставі принципу представництва від основних правових систем світу. Необхідно чітко засвоїти процедуру розгляду спорів у суді.

Готуючись до четвертого питання, студенти повинні, перш за все, ознайомитись із положеннями Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж», а також Положенням про Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України, яке є Додатком №1 до зазначеного Закону. Необхідно проаналізувати й положення Регламенту МКАС при Торгово-промисловій палаті України. Слід також врахувати, що Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України — самостійна постійно діюча арбітражна установа (третейський суд) для розгляду спорів у сфері міжнародної торгівлі.  До МКАС можуть передаватися на вирішення спори лише за наявності письмової угоди між сторонами про передачу йому всіх або визначених спорів, які виникають або можуть виникнути у зв'язку з будь-якими конкретними правовідносинами. До юрисдикції МКАС віднесені: спори з договірних та інших цивільно-правових відносин, які виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв'язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї із сторін спору знаходиться за кордоном; спори підприємств з іноземними інвесторами і міжнародних об'єднань та організацій, створених на території України, між собою, спори між їх учасниками, а так само їх спори з іншими суб'єктами права України.

Теми рефератів:

1. Угода про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності та її правове значення.

2. Правовий статус Суду Европейського союзу.

Контрольні питання:

1. Об’єкти спору в міжнародному економічному праві.

2. Правовий статус Європейських арбітражів.

3. Американські арбітражи.

4. Порядок та умови судового розгляду міжнародних комерційних спорів.

5. Судові органи, уповноважені розглядати міжнародні комерційні спори.

6. Правовий статус Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово -промисловій палаті України